Dental Sağlık

10 Maddede Diş Protezi Hakkında Merak Ettikleriniz

10 Maddede Diş Protezi Hakkında Merak Ettikleriniz | Dental Sağlık

Diş protezleri her zaman yoğun bir şekilde ihtiyaç duyulan uygulamalar arasında yer almaktadır. Bundan dolayı diş protezlerine dair merak konusu olan pek çok detay bulunmaktadır. İşte 10 maddede diş protezi hakkında merak ettikleriniz konusunda merak edilenler!

1. Diş Protezi Nedir?

Dişler yemek yemeye büyük katkı destek olmanın yanı sıra fiziksel görüntüye de diş protezi destek sağlamaktadır. Fakat bazı sebeplerden dolayı kaybedilebilir. Bu kayıp bir kısmını kapsayabileceği gibi tamamını da etkileyebilir. Dolayısıyla diş protezi sayesinde yaşantımız olumsuz etkilenmez. Uygulama yöntemlerine göre çeşitleri vardır. Aşağıda diş protez çeşitlerine yer verilmiştir.

Hareketliler kendi aralarında ikiye ayrılır. Bunlar parsiyel ve total adı verilir. Ağız içinde dişlerin sadece bir kısmı yoksa parsiyel, hiç bulunmuyorsa total yöntemi uygulanmaktadır. Sabit çeşidi ise adından da anlaşılacağı gibi yeri sabittir. Kullanan kişi tarafından çıkarılması mümkün değildir. Bunu yaparken hastanın asıl dişi kullanılır. Diş kesilip küçültülerek uygun şekil meydana getirilir.

2. Diş Protezi Yapımında Kullanılanlar

Bu yapay yapıların taban bölümü PMMA adı verilen akrilik malzemelerden üretilir. Ayrıca içeriklerin birçok metallerin alaşımları bulunmaktadır. Bunlara kobalt ile kromun karışımından oluşan alaşım örnek verilebilir.

3. Diş Protezi Alışma Süreci

Kişiler alışık olmadıkları için bir süre yemek yemekte zorluk çekerler. Bu sürenin uzunluğu kişiden kişiye değişir. Bazıları 2 haftada alışırken bazıları için aylar sürebilir. İlk kullanmaya başlayanlar tükürük salgılarındaki artış nedeniyle sıkıntı yaşar. Fakat zamanla tükürük salgı miktarı normale döner.

4. Diş Protezi Yapabilecek Kişiler

Öncelikle diş protezi için yaş sınırı vardır. Mutlaka 18 yaşın doldurulması gereklidir. Eğer yaşınız uygunsa ihtiyaç halinde kolaylıkla yaptırabilirsiniz.

Dental Sağlık Diş ve Ağız Sağlığı

Fakat ileri yaşlarda zorlu olacaktır. Çünkü kronik hastalıkları olduğundan dolayı sıkıntı yaşayabilirler.

5. Diş Protezi Tavsiye Edilen Kullanma Süresi

Diş hekimleri tarafından genellikle 4 yılda bir değiştirilmesi tavsiye edilir. Ardından tekrar ihtiyaç varsa yeniden yaptırılabilir. Değiştirilmesi gereken süre çeşidine göre farklıdır. Mesela sabit protezler ortalama 6 yıl kullanmak mümkündür. Fiyatları ise birçok faktör göz önünde bulundurularak belirlenir. Kalitesi, işçiliği ve takacak doktorun tecrübesi bu faktörlere örnek verilebilir.

6. Diş Protezi Hazırlanması

Hazırlama aşamasına geçmeden önce ağız ve dişler iyice temizlenmelidir. Dolgu, kanal gibi işlemlerin yapılması gerekiyorsa tamamlanır. Genellikle diş protezi toplam 5 seans gibi kısa bir sürede hazırlanmaktadır. Bu seans sayısı iki haftanın içinde yer alır. Tabii uygulanan çeşidine göre süre değişebilir. Hastadan ölçü alınırken bazı unsurlara dikkat edilir. Ölçü kaşığı denilen bir aletle ölçümler hatasız ve hassas bir şekilde yapılır.  Mum duvarı ise üst ile alt çene ilişkisini belirlemek için kullanılır. Bu işlemde boyutlar dikey olarak ölçülmektedir. Ayrıca dişlerin boyutları ve renkleri belirlenir.

7. Diş Protezi Temizliği

Çeşidine göre temizlenme şekli değişmektedir. Hareketli protez kullananlar mutlaka yemekten sonra çıkarmalıdır. Ardından bolca suyla temizlemeleri gerekir. Uyumadan önce çıkararak bir miktar suyun içine koyulmalıdır. Ayrıca hareketli protezler için özel temizlik tabletleri vardır. Bu tabletlerin haftalık iki kez olacak şekilde düzenli kullanılması uzmanlar tarafından önerilmektedir. Sabit protezler ise günde en az iki defa fırçalanmalıdır. Yani bakımlarına normallere göre daha çok özen gösterilmelidir. Düzenli gargara yaparak ağız içerisinde bakterilerin oluşmasını engelleyebilirsiniz.

8. Diş Protezinin Faydaları

Özellikle ön dişlerdeki eksikler estetik görüntüyü olumsuz etkilemektedir. Yani diş protezlerinin estetik bakış açısına katkısı büyüktür. Konuşma, yemek yeme gibi zorunlu ihtiyaçların karşılanmasına destek olur. Ayrıca yapıları oldukça sağlamdır. Bu yüzden kullanımları ana dişlerinki gibi olabilir. Fakat her ne kadar sağlam olsa da yapaydırlar. Bu yüzden kullanırken dikkat edilmelidir.

9. Diş Protezi Uygulaması

İşlemin yapılabilmesi için hastanın çene yapısının uygun olması gerekir. Uygun olması halinde diş doktoru gerekli ölçüleri alır. Bu aşamanın önemi çok büyüktür. Doğru ölçü alınmalıdır. Aksi takdirde protez ağza uyum sağlayamaz. Takılmadan önce birkaç kez prova yapılır. Provalar çeneye en iyi şekilde uyum sağlayabilmesi için çok gereklidir.

İlgili Link: 5 Maddede Diş Kisti Nedir

Yapılmazsa takılma sırasında meydana gelen eksikler görülür. Ancak düzeltmek için çok geçtir. İşinde başarılı olmayanlar provaları yapmamaktadır. Bu da başarısızlıklarının gözler önüne sermektedir.  Protez hazırlandıktan sonra doktor tarafından yerine yerleştirilir. Doktorunuzun uygun gördüğü aralıklarda düzenli kontrolleriniz yapılmalıdır.

10. Diş Protez Yapıştırıcıları

Günümüze diş protezi nedeniyle ilk zamanlar en çok yemek yemekten şikayet edilir. Ayrıca konuşmakta oldukça zorlanılan bir durumdur. Bazıları da iyi oturmadığı için ağızlarında ağırlık olduğunu dile getirir. Bu sıkıntı yaşayanlar için yapıştırıcılar üretilmiştir.

Diş etiyle protez arasında yer alan çizgiye sürülür. İçerisinde zararlı hiçbir madde yoktur. Yapısı ise macuna benzemektedir. Dolayısıyla suyla temas ettiğiniz yumuşar. Fakat çok sık kullanılmamalıdır. Çünkü dişlerde çizilmelere neden olabilir.

Exit mobile version