Yirmilik dişler alt ve üst çenenin arka kısımlarında yer alan dört tane diştir. Çoğu insanın ağzında genç yaşlarda veya 20’li yaşların başında çıkar ve diş hekiminin önerisine bağlı çekilmesi gerekebilir. Üç büyük azı dişleri veya akıl dişleri olarak adlandırılır. Yirmilik dişlerin yanlış pozisyonda ya da gömülü olarak çıkması sorun yaratabilir. Düzgün çıkmayan yirmilik dişler yiyecekleri içine alabilir bu da çürüğe neden olan bakterilerin üremesine neden olur.
Yirmilik dişlerin yanındaki azı dişlerinin arasını diş ipi ile temizlemek zorlaşmaktadır. Kısmen çıkan yirmilik dişler bakterilerin diş etine girmesi için bir alan bırakır ve buda enfeksiyona dönüşür. Enfeksiyon sonucu çenede ağrı, şişlik ve sertlik oluşabilir.
Yirmilik Diş Hangi Durumlarda Çekilmelidir?
Yirmilik diş nedeniyle diğer dişlere zarar verdiği zaman çekilebilir. Yarı gömülü diş veya tam gömülü diş, enfeksiyon riski taşıyan diş ve kist durumu olan dişin hemen çekilmesi gerekmektedir. Bu riskleri taşıyan dişleri çektirmek daha sağlıklıdır.
Yirmilik Diş Çekimi Sonrası Ne Yapılmalıdır?
Yirmilik diş çekiminde, çekim yapılan yerin temiz tutulması gerekmektedir. 2 saat boyunca kesinlikle bir şey yenmemelidir. Bir iki gün boyunca sert yiyeceklerden uzak durulması gerekir. Diş çekimi sonrası ağrı hissedilirse yanağa buz torbası konulması ufak ağrıların giderilmesine yardımcı olacaktır. Ağrı kesici ilaçlar veya hekimin önerdiği antibiyotik ilaçlar aksatılmadan kullanılmalıdır.
İlk 48 saat boyunca sigara ve tütün ürünleri kullanılmamalıdır. Bir hafta boyunca her öğün sonrası ağız tuzlu ılık suyla çalkalanmalıdır. İkinci günden sonra dişler fırçalanabilir fakat ameliyatlı bölgeye dikkat edilmesi tavsiye edilir. İlk birkaç gün içinde şekerli, kafeinli ve gazlı içecekler tüketilmemesi gerekir. Bol bol su içilmesi tavsiye edilir. Kan pıhtılaşması oluşabileceği için sık sık tükürme işlemine girişilmemelidir. Kendiliğinden eriyen dikişler var ise birkaç hafta içinde kaybolmaktadırlar.İlgili Link: Diş Eti Çekilmesi