20`lik diş bir kişide 17 ya da 21 yaş civarında ağız içinde gelişim tamamlanarak 3. büyük azı dişi olarak diş sırasında kendisini gösterir. Yirmilik dişler aslında doğru şekilde gelişirse sorun yaratmaz ancak doğru hizalanmadıysa dişlere ve çene kemiğine zarar verir. Her 20`lik dişin çekilme zorunluluğu yoktur.
Eğer diş sıkıntı yaratırsa ve gömülü ise çekim hekim tarafından karar verilir. Yirmilik diş ağrısı çıkmaya çalışırken üst çenede, kulakta ve şakak bölgesinde hatta hatta boyuna kadar ağrı verir. Bu durumlar yaşandığı takdirde mutlaka hekime başvurulmalıdır.
20`lik Diş Ağrısı Nasıl Geçer?
20`lik diş ağrısı yarattığı ağrılar yanında lenf bezlerinde kabarmaların meydana gelmesine neden olabiliyor. Bu durumun kontrolü esnasında hekim tarafından antibiyotik ve ağrı kesici verilebilir. Düzenli ilaç kullanımı ile bu durum kontrol altına alır. Sonrasında da çekim işlemi yapılır.
20`lik diş ameliyatı; diş eğer gömülü ise mecburi bir operasyon haline gelir. Bölge lokal anestezi ile uyuşturulur. Dişin etrafında bulunan kemik kaldırılıp diş çekilir ve dikiş atılır. Dikişler 1 hafta içerisinde alınır. Operasyon sonrası ağrı kesici ya da antibiyotik tedavisine başlanılır. İşlem sırasında acı hissedilmez.
20`lik dişin tedavi edilmemesi diş çürümesi demektir. Ve çürüyen dişler sinirlere ulaştığında diş etinin yırtılmasına neden olur. 20`lik dişler diş eti iltihaplanmalarına neden olabilir. 20 yaş dişinin çekilmesi için belirlenmiş bir zaman yoktur.
İlgili Link : Diş Çürüklerini Önlemenin Yolları
20 Yaş Dişi Ne Zaman Çektirilmelidir?
20 yaş dişinin sorun yaratması halinde çekilmesi zaruri hal alır. İyileşmenin hızlı olması için 20-30 yaş aralığı uygun görülmektedir.
40 yaşından sonra diş çekimleri iyileşme süreleri uzun olmaktadır. 20 yaş diş çekimleri diğer diş çekimleri gibi olmadığından özel çekimlerdir.
20 yaş diş çekiminden sonra dişin çekildiği bölge ile asla oynanmamalıdır. Bölge yara ve dikişli olduğu için enfeksiyon ve kanama oluşumuna sebebiyet verilebilir. Gıda tüketimi dişin çekilen bölgesinde çiğnenmemelidir. Sigara içimi özellikle ilk 24 saat olmamalıdır. Sigara kanamayı arttırıcı özelliktedir.
Tükürme yapılmamalıdır, kanamaya neden olur. Her hangi bir şekilde şişlik olmaması için soğuk kompleks yardımcı olur. 20`lik diş bazen ergenlik döneminde bazen de 50 yaşında bile çıkabilir. Çıkması sıkıntılıdır, acı verir. Yüz şişer, ağrı olur, ateşlenilir, iltihabi durum oluşur. Bu gibi durumlar kesinlikle cerrahi operasyon gerektirir.
20’lik Dişler Diğer Dişlerin Yapısını Bozar mı?
20`lik diş öndeki dişleri ittirdiğinden dolayı birtakım sorunlara yol açabilir. Bunun için de cerrahi işlem gerektirir. Çıkmasını engelleyen kemik kaldırılır ve diş oradan alınır. Böylelikle iltihap, şişlik ve ağrı son bulur.
Çene ve diş yapısı doğru olan kişilerde yirmi yaş dişinin pozisyonu da doğru ise sorunsuz bir şekilde 20 yaş dişi uzun dönem kullanılır. 20 yaş dişinin ağızda kalmasının halinde temizliği ve bakımının en dipte olması sebebi ile zorluklar yaşanır; bu konuda özenli olunması gerekir. Aksi takdirde dişi çürütme riski fazladır. Beraberinde diş eti hastalıkları, diş kemik erimesi gibi durumlar da oluşabilir.