20’lik dişler ağız ve diş sağlığı konusunda önemli bir yer tutan dişlerdir. Ağızda en arkada bulunan 3. Azı olarak tanımlanan bu dişlerin bakımları oldukça önemlidir. 20’lik dişlerin çıkması bazen genetik faktörlere bağlı olarak değişir. 16 yaşında çıkan 20’lik diş bazı durumlarda ileriki dönemlerde de çıkabilir. Her kişide 4 tane 20’lik diş bulunur ve sorun olup olmadığı diş hekiminin kontrolüyle belirlenmelidir. Çürük ya da herhangi bir sorun olan 20’lik diş tedavi gerektiren bir durum oluştururken mutlaka çürüyen dişin çekilmesi gereklidir. 20’lik dişin çekilmesi gerekliliği diğer dişlere zarar veren bir yapıya sahip olmasıdır.
20’lik Diş Ameliyatından Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler
20’lik dişlerin çekim işlemleri genel olarak kökleri ve kendisi çeneye gömülü olduğu için cerrahi işlem gerektiren operasyonlardır. Lokal anestezi altında olan bir işlemdir ve ameliyattan sonra hastanın dikkat etmesi gereken noktalar vardır. Genel diş çekimlerinden farklı olarak biraz ağrı hissedilmesi normaldir ve şişmeden kaynaklı rahatsızlık oluşmasın diye buz uygulaması tavsiye edilir. Ameliyat sonrası tampon yarım saat kalır ve tekrarlanması gerekmez. Tükürmek kanamayı arttıracağından dolayı tavsiye edilmez. İlk 2 saat boyunca bir şey yeyip içilmesi yasaktır. Sigara kullanıcısıysanız mutlaka ilk gün içilmemesi gereklidir. Ilık ve yumuşak gıdalar tüketilerek diğer tarafla yenmesi önerilir. Kuvvetli bir kanama ya da anormal bir ağrı hissedildiğinde mutlaka diş hekimini bilgilendirmekte fayda vardır.
20’lik Dişlerin Çekilmesi Gereken Haller
20’lik dişler çekilmesi zorunlu olmayan dişlerdir. Fakat bazı durumlarda çekilmesi zorunlu haller meydana gelebilir. 20’lik dişlerin çekilmesini zorunlu kılan haller başında çene kemiğine gömülü hali ve ağrı yapması gelmektedir.
20’lik dişler diğer dişlere baskı yaparak onlarda enfeksiyon ve iltihaplanmaya neden olabilir. Bu durumlar baş gösterdiğinde mutlaka çekilmesi zorunlu hale gelir. Çene kemiğinde ağrı oluşturmadan da çekilmesi istenebilir. Hekimler tarafından tespit edilen bu durum ileride sorunların gözükeceğine işaret ettiğinden dolayı çekimi uygundur.
20’lik Diş Neden Ağrı Yapar?
20’lik dişler azı dişlerin 3.`sü olarak en arkada görev yaparlar. Çiğneme fonksiyonlarına yarayan bu azı dişler genellikle diğer dişlere zarar verebileceği için dikkatli olmak gereklidir. Diş özellikle çene kemiğine gömülü bir haldedir ve yenilen yiyecekler içerisinde birikme yapar. Temizlenmesi zor olduğu için belirli bir zaman sonra çürüklere ve enfeksiyonlara neden olarak ağrı yapmaktadır. Bazı durumlarda ağrı hissi yüzde şişlikle birlikte oluşmaktadır. İlgili Link: 20 Yaş Dişinin Verdiği Rahatsızlıklar