Dental Sağlık
Ağız ve Diş Sağlığı Bloğu

5 Maddede Diş Kisti Nedir?

Diş kisti, iltihap barındıran kesecikler olarak bilinirken çene kemiğinin herhangi bir kısmında gelişme gösterebilir. Tam olarak gelişme göstereceği yer bilinmese de çene kemiğine yakın bölgeler olarak ifade edilebilir. Diş kistinin verebileceği zararların ise kişiden kişiye bağlı olarak farklılık gösterebilme durumu söz konusudur. Diş kisti ile ilgili olarak merak edilen pek çok önemli konular olabiliyor. Bunlar diş kisti nedir, nasıl oluşur, zararları var mı ya da kendiliğinden geçme durumu söz konusu olur mu şeklindedir. Diş kistine dair çok sayıda merak edilen sorunun bulunduğu bilinmektedir. Bursa Diş Hastaneleri arasında yer alan Neta Klinik Doktorlarından Dr Dt Aytaç Gürsel Diş Kisti Hakkında Merak Ettiklerimizi Yanıtladı  İşte 5 maddede diş kisti konusunda tüm detaylar!

Diş Kisti Neden Meydana Gelir?

Diş kistlerinin ortaya çıkmasının altında yatan sebepler arasında yaralanma ve yahut travmalara bağlı bir durum olabiliyor. Lakin diş kistlerinin en sık şekilde görülme nedenlerinden biri olarak ise diş çürükleri olduğunu söylemeliyiz.

Dental Sağlık Diş ve Ağız Sağlığı

Diş çürükleri günden güne diş kistlerinin ortaya çıkmasına neden olmaya başlar. Dişlere büyük oranda zarar verir ve hatta diş etine kadar gidebilecek birtakım hastalıkların oluşmasına zemin hazırlamaya neden olur. Bu yüzden dolayıdır ki diş kistleri üzerinde de olabildiğince önemle durulması gerektiğini vurgulamalıyız.

Dişlerde çürüme oluşmasından sonra zamanla diş ile ilgili olarak kırılma ya da oyuk durumu yaşanmaya başlanır. Haliyle dişlerde oluşan bu tür oyuk hali, enfeksiyonel sorunlarında tetiklenmesine yol açmaya neden olacaktır. Enfeksiyonel sorunlar artmaya başladıkça artık dişlerde de kist oluşumları çoğalmaya başlayacak demektir. Bu da dişte ciddi manada sorunları da beraberinde getirecektir. Peki, diş kistiyle birlikte ortaya çıkan riskli durumlar nelerdir?

Diş Kistinin Riskleri Nelerdir?

Diş kisti oluştuğu zaman beraberinde getireceği risk durumları nelerdir bilinmesi gereken son derece önemli bir konudur. 5 maddede diş kisti konusu açıklamaya çalışırken, mutlaka diş kistlerinin risklerini de ele almak mecburiyetinde olduğumuzu söyleyebiliriz. Diş kisti fark edilmez ve bir tedavi başlamazsa çene kemiğinin kırılması gibi istenmeyen sağlık sorunları ile karşı karşıya kalmaya başlarsınız. Enfeksiyonun kana karışması durumunda ise kalp, eklem, böbrek sorunlarına sebebiyet verir. Çok büyük sağlık sorunlarının oluşmasına zemin hazırlamaya neden olur. Bu noktada diş kistinin belirtilerini yakından takip etmek şarttır!

Diş Kisti Nasıl Anlaşılır, Belirtileri Neler?

Diş kisti aslına bakılırsa kolay bir şekilde fark edebilmenizi sağlayacak belirtilere sahiptir. Diş kisti olan kişilerin en çok rastlamış olduğu belirtilerinden biri ise diş ve diş etlerinde hassasiyet oranı çok daha fazla şekilde artmaya başlayacaktır. Diş yer değiştirme hali, dişler arası boşlukların oluşmaya başlaması, gevşek dişlere sahip olma,

 Gevşek dişler, diş eti bölgesinde meydana gelen şişkinlik halinin görülmesi de en önemli belirtilerinden biridir. Diş etinde şişmeler bazen bir bölümünde olacağı gibi bazen de birkaç yerde görülebilen bir durum olarak karşımıza çıkabilir. Diş etlerinde aynı zamanda bazı bölümlerinde meydana gelen baskınlık hali de diş kistine dair sinyalleri verecektir.

Diş Kökü Kisti Alınmadığı Zaman Ne Olur?

Diş kökünde meydana gelen kistler alınmazsa ne olur bilinmesi gereken önemli sağlık sorularından birisidir. Eğer ki diş kökünde diş kisti alınmadığı durumlarda enfeksiyonun kana karışmasına neden olur. Aynı zamanda da daha büyük çaplı çene kırılma gibi tehlikelerin ortaya çıkmasına sebebiyet verir. Bu yüzden dolayıdır ki diş kisti olmuş olan kişilerin hiç beklemeden en hızlı şekilde doktora gitmeleri gerekecektir. Son derece önemli diyebileceğimiz bir sağlık sorunu olduğundan dolayı dikkat edilmesi gerekecektir.

Diş Kisti Tedavisi Nasıl Gerçekleşir?

5 maddede diş kisti açıklamasını yaparken tedavi sürecine dair geniş kapsamlı bilgi vermek de şarttır. Diş kisti olan hastalar için en iyi tedavinin kanal tedavisi olacağının altını çizebiliriz. Kanal tedavisi ile hem çürük diş hem de çürük olan dişin içerisinde yer alan enfeksiyon temizlenmiş olur. Bu da sağlıklı bir diş yapısının ortaya çıkmasını olumlu yönde etkileyecektir.

Cevap Bırakın

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More