Ağız kanseri, kadınlara nazaran erkeklerde çok daha sık görülen bir hastalıktır. Ağız kanseri genel olarak alt dudakta ve ağız içinde görülür. Aynı zamanda boğaz, tükürük bezleri ve bademciklerde meydana gelen kanserleri de ağız kanseri kaplıyor. Ağız kanserinin erken teşhis konulabilmesi için düzenli olarak diş doktoruna muayene olmak gerekir. Böylece altta yatan bir kanser belirtisi varsa ağız ve diş sağlığı hekimi tarafından ortaya çıkarılır.
Ağız kanseri tedavisi kulak burun boğaz ile baş ve boyun cerrahını kapsıyor. Ağız kanserinden korunmak için sigara alkol gibi zararlı maddelerden uzak durmak gerekir. 6 ayda bir uzman hekim tarafından muayene olmak gerekir. Eğer ağız içinde protez ve takma diş varsa sık sık kontrolleri yapılmalıdır çünkü bunlar ağızda yaraya neden olabilir. Ağız kanseri bulaşıcı değildir fakat erkeklerde kadınlara göre 2 katı fazla ağız kanseri görülür.
Ağız Kanseri Belirtileri
Ağız kanserinin belli başlı belirtileri vardır. Kişiler kendinden şüphe ediyorsa eğer bu belirtilere bakarak duruma göre uzman bir hekime muayene olmak mümkündür. Ağız kanseri belirtileri şu şekildedir;
- Ağız içinde ve dudaklarda geçmeyen yaralar
- Ağızda çıkan yaraların sürekli olarak kanaması
- Durduk yere dökülen dişler
- Yutma işlevinde zorlanma
- Boyun bölgesinde şişlik veya kitle meydana gelmesi
- Kulaklara vuran şiddetli ağrı
Eğer sizlerde de bu şekilde belirtiler varsa mutlaka en kısa zamanda size en yakın sağlık kuruluşuna müracaat ediniz.
İlgili Link: Diş Eti Çekilmesi
Ağız Kanseri Tanı Yöntemleri
Tüm kanser tiplerinde olduğu gibi ağız kanserinde de erken tanı koymak tedavinin başarılı sonuçlanması açısından önemlidir.
Uzman hekim ağız muayenesi esnasında şüpheli bir yara ya da şişlik görürse hastayı biyopsi testine gönderir. Tedavi planı oluşturmak için röntgen, tomografi ve grafik gibi gereken tüm tanı yöntemleri kullanılır.
İlgili Link: Diş Beyazlatma Hangi Aralıklarla Yapılır
Ağız Kanseri Tedavisi
Ağız kanserinin tedavisi kemoterapi ile başlar. Gerektiği durumlarda cerrahi müdahale de yapılıyor. Bununla birlikte ilerleyen evrelerde radyoterapi tedavi yöntemi de kullanılıyor. Eğer kanser ağır durumda ise üçü birden uygulanabiliyor. Siz de ağız kanseri olmaktan şüphe ediyorsanız en yakın sağlık kuruluşundan gerekli testleri yaptırabilirsiniz.