Ağız kokusu sosyal yaşamı gerçekten olumsuz etkileyen ve istenmeyen bir durumdur. Ağız kokusundan şikayeti olanlar ilk olarak kendileri bu sorunu nasıl çözerim diye düşünmekte ve ağız kokusu doğal tedavi yöntemlerini araştırmaktadırlar. Birçok insan ağız kokusunu kendi hissedemez en yakın çevresinde olan kişilerin uyarması ile farkına varır.
Kötü ağız kokusunun birçok nedeni olabilir. Tüketilen gıdalar, diş çürükleri, dişeti hastalıkları yada ağız dışı nedenlerden oluşabilir. Sıklıkla ağız ve diş bakımının yapılmadığı durumlarda görülmektedir. Ağız kokuları bir hastalık olarak değerlendirilmese bile uzun süre devam ederse ciddi hastalıkların sinyallerinden olabilir. Mide sorunları, böbrek hastalıkları, karaciğer hastalıkları, şeker hastalığı gibi ağız dışı kaynaklı olabilir.İlgili Link: Ağız Kanseri
Kişi ağız kokusunu fark ettiğinde yada yakın çevresi uyardığında ilk yapılması gereken bir diş hekimine başvurarak sorunun ağız içi yada ağız dışı kaynaklı olduğu belirlenmeli. Ağız içi ise diş hekimi tarafından tedavisi yapılmalı, ağız dışı ise ilgili tıp hekiminden konsültasyon istenerek tedavi planı oluşturulmalıdır. Ancak yoğun olmayan ve normal sayılabilecek bir koku ise öncelikle ağız kokusu doğal tedavi yöntemlerini deneyerek rahatsız edici kokuyu azaltmaya yada ortadan kaldırmaya çalışılabilir.
Ancak yapılan bütün önlemlerin işe yaraması için öncelikle düzenli mekanik temizlik yapılması şarttır. Aksi taktirde yapacağınız alınacak her önlem işe yaramaz. Düzenli ve doğru şekilde diş fırçalama, diş ipi kullanımı gibi bakterilerin ve plakların oluşmasını engelleyecek ağız içi hijyenini sağlayacak temizlikler rutin olmalıdır.

Ağız Kokusu Doğal Tedavi Yöntemleri
Karanfil
Karanfilin ağız kokusu üzerinde etkili bir özelliği vardır. Antibakteriyel özelliği ile de sindirime yardımcıdır. Her gün düzenli olarak birkaç adet çiğneyebilirsiniz. İlgili Link: 20 Yaş Diş Çekimi
Mekanik Temizlik
Mekanik temizlik yapılmadan hiçbir önlem işe yaramaz. Bu nedenle diş fırçalama ve diş ipi kullanımı yapılmalıdır. Dişlerin aralarında kalan gıda artıklarını temizleyerek bakteri oluşumunun önlenmesi gerekmekte. Çünkü kokuya neden olan kaynak bakterilerdir. Eğer 12 saat dişler fırçalamaz ise plak oluşumları başlar 24 saat sonra ise diş fırçası ile bu plaklar temizlenemez. Dilin fırçalanarak temizlenmesi de büyük öneme sahiptir. Çünkü dil yapısı gereğince bakterilere uyundur.
Gargara
Eğer gerekli ise diş ipi ve diş fırçası temizlikte yetersiz geliyorsa gargaralar yada diğer adı ile ağız bakım suları kullanılabilir. Geceleri uyumadan önce mekanik temizlikten sonra gargara yapmak ağız kokusunu gidermede yardımcı olabilir.
Su
Yeteri kadar su içmek ağız kuruluğunu önler ve buna bağlı ağız kokusunun önüne geçmede yardımcıdır.
Yoğurt
Mide kaynaklı ağız kokularında yoğurt midede oluşan ve kokuya neden olan bakteriler ile savaşır.
Sakız
Ağız kuruluğu kokunun nedenlerinden biri olduğu için şeker ilavesiz sakız çiğnemek tükürük salgısını arttıracağı için ağız kokusunun da giderilmesine yardımcıdır.
Gıdaları İyi Çiğneme
İlk sindirim ağızda başlar iyice çiğneyerek yutmak hem mideye faydalıdır hem de ağız kokusunu gidermede yardımcıdır. Çiğneme esnasında bakterilerde tükürük ile gıdalara karışarak mideye gider. İyi çiğnemek demek bir o kadar bakteriyi ağzı içinden mideye göndermek demektir.
Tarçın
Tarçının ağız kokusuna neden olan bakteriler savaşarak azalmasında ve giderilmesinde etkili olabilir.
Hekime Gidin
Her şey tam yapılmasına rağmen ve ağız kokusu doğal tedavi denendiği halde devam ediyorsa bir diş hekimine giderek muayene ve araştırmalardan sonra sorunun nedeni tespit edilip bu yönde tedavi uygulanmalı. Sorun ağız dışında ise diş hekimi ilgili tıp hekimine yönlendirme yapacaktır.