Ağız kokusu tıp dilinde halitozis ismiyle bilinir ve kişiyi, çevresini oldukça rahatsız eden bir nefes problemidir. Piyasada ağız kokusu için şeker, sakız ve gargara türevleri olsa da bunlar geçici bir çözüm sunmaktan öteye gidemezler. Ağız kokusu zararlı gıda tüketimi ya da hijyen yetersizliğinden oluşabilir. Fakat kişi tüm bunlara dikkat ediyorsa ve buna rağmen ağız kokusu mevcutsa altında başka rahatsızlıklar aranmalıdır. Bu gibi sorunlar için mutlaka öncelikle diş hekimi daha sonra uzman bir doktora gidilerek kalıcı çözümler üretilmesi için tedavi olunması gereklidir.
Ağız Kokusu Nedenleri
Öncelikle ağız kokusunun kaynağı tespit edilmelidir. Kişinin bazen fark etmediği durumlarda karşı tarafın rahatsız olduğu ağız kokusu utanç verici bir durum olabilir. Bu nedenle önce kaynak belirlenmeli ve böylelikle uzman hekime gidilerek tedavi başlanmalıdır.
Yiyecek tüketimi ağız kokusuna sebep olan durumların başında gelir. Yiyeceklerin dişlerin arasında birikmesi kötü koku oluşturabilecekken aynı zamanda soğan, sarımsak ve baharatlı yiyecek tüketimi de ağız kokusuna neden olan yiyeceklerin başında gelir.
İlgili Link: Ağız Kokusu Doğal Tedavi Çözümleri Nelerdir
Tütün ürünlerinin tüketimi ağız kokusuna zemin hazırlarken bir diğer neden olarak yetersiz diş bakımı da sayılabilir. Kişi her yemekten sonra mutlaka diş ve ağız bakımını yapmalı bununla ilgili rutin oluşturmalıdır. Ağız içi enfeksiyonlar, ağız kuruluğu, ilaç kullanımı ve belirlenen diğer tıbbi nedenlerden kaynaklı ağız kokusu kişiyi oldukça rahatsız eder ve tedavi edilmesi gereken bir durum halindedir. İlgili Link: Ağız Kokusu Sebepleri
Ağız Kokusu Tanısı
Ağız kokusu eğer diş etleri ve dişlerden kaynaklı olarak görülüyorsa vakit kaybetmeden bir diş hekiminde kontrol edilmesi gereklidir.
Eğer dişlerle ilgili bir ağız kokusu söz konusuysa diş hekimi çözümü bulacak ve tedavi başlayacaktır. Fakat sorun farklı bir rahatsızlıktan kaynaklıysa kan tahlilleri istenerek farklı bir uzman hekim kontrolünde tedaviye başlanır. Önemli olan ağız kokusunun nedeninin saptanmasıdır. İlgili Link:
Ağız Kokusu Tedavi Yöntemleri
Ağız kokusunun başlıca tedavi yöntemi ağız hijyeninin sağlanmasıdır. Florür içerikli diş macunları yardımıyla günde 3 kere diş fırçalanması yapılmalıdır ve ağız için gerekli olan gargara gibi malzemeler yardımıyla ağız hijyenine özen gösterilmelidir. Günlük temizlik için uzman hekimin önerdiği diş macunu, gargara ve diş ipi kullanılmalıdır. Sigara gibi kötü alışkanlıklar mevcut ise mutlaka bırakılmalı ve diş sağlığına özen gösterilmelidir.
Sağlıklı olan bir kişinin yılda 2 defa diş hekimine kontrole gitmesi gerekli ve diş bakımını ihmal etmemesi gereklidir. Tüm bu durumlara rağmen hala ağız kokusu mevcut ve kişiyi rahatsız eder düzeyde ise farklı bir hekime yönlendirilerek kan tahlilleri istenir. Kan tahlilleri sonuçları değerlendirilerek ağız kokusu kaynağı tespit edilir ve tedavi şekli değiştirilerek kaynağın yok edilmesi sağlanır. Her hastalığın başı temizlik olduğu için ağız kokusu tedavilerinde de öncelikle bakım ve temizlikten geçmektedir.