Sağlık bakımından oldukça mühim konu olan ağız ve diş sağlığının beslenme ile ilgisi oldukça fazla oranda olmakla birlikte, oluşabilecek tüm problemler doğrudan beslenmeye bağlı da denebilir. Bunun sebebi ise, bazı gıdalar ağızda iltihap ve çürük üretirken, bazı gıdalar da ağız ve diş sağlığını koruyarak güçlendirmektedir.
Özellikle küçük çocuklar şeker çikolata gibi sağlıksız besinler tükettiği için, epey ağız sağlığı problemleri yaşamaktadırlar. Buna nazaran, sarımsak, yumurta, süt ve süt ürünleri gibi vitaminli gıda tüketen bireylerin ağız ve diş sağlığı oldukça kuvvetli ve sağlıklıdır.
Sürekli çay tüketiminde alt doku plağı üste çıkarak dişlerin sararması oluşurken, ağızda da kokular hızla artmaya başlar. Kişi ne kadar sağlıklı beslenir ise, ağız ve diş sağlığı da o kadar sağlıklı olmaktadır.
Ağız ve Diş Sağlığı Nasıl Sağlanır?
Kontrollü beslenme ağız ve diş sağlığında oldukça fazla etkendir. Tüketilen gıdanın ardından mutlaka ağız su ile gargara yapılmalıdır, bunun nedeni ise dişlerin arasında, dilde ve diş etlerinin sinir ucunda bakteri üremesi olmasın diyedir. Mutlaka günlük diş fırçalaması, küçük ve büyük fark etmeksizin günde 2 kez yemeklerden sonra fırçalama işlemi uygulanmalıdır.
Fırçalama sırasında fırça narince dişe sürülür, arka kısmı ile de dil temizlenir ardından ılık su ile durulama işlemi tamamlanır. Diş ipi, diş sağlığı için çok önemlidir, aralara girerek görünmeyen yerlerdeki kalıntıları çabucak temizler. Günde 1 diş ezilmiş ufak sarımsak da ağızda hem enfeksiyon oluşmasını hem de koku oluşmasını engellemektedir.
Ağız ve Diş Sağlığı Nasıl Korunur?
Sağlık açısından beyine ve kalbe bağlı olduğu için, önemli konu olan ağız ve diş sağlığının korunması için en başta aksatılmadan rutin doktor kontrollerine gidilmeli ve gerek verilen talimatlara olsun, gerek de tedaviye olsun eksiksiz uyulmalıdır.
Kişi doğru ve dengeli beslenmeli çünkü tüketilen ürünler direk ağız ve diş sağlığını olumlu veya olumsuz olarak etkilemektedir. Bol su içmek de ağızı ve dişi temizlediği için, su tüketimi ağız ve diş sağlığında önemli rol oynamaktadır.
Sürekli tüketilen içeriğinde nane ya da limon bulunan gıdalar da hem ağız kokusunu hem de iltihap üremesini geriye atarak yok ettiği için sıklıkla tüketilmelidir. Tuzlu ve ılık su ile haftada 1 gün ve 3 kez yapılan gargara sayesinde, ağız ve diş temizlenir, sinir ucundaki iltihap en alt seviye`ye iner. Tabiki bunların oluşumu için, aksatılma olmadan uygulamalar yapılmalıdır.