Dental Sağlık
Ağız ve Diş Sağlığı Bloğu

Ayrık Diş Nedir?

Ayrık diş nedir? İki diş arasındaki boşluktan dolayı; gözle görünür ayrıklığın olması durumudur. Adından da anlaşılacağı üzere ayrık dişler, dişler arasındaki istenmeyen boşluğu ifade etmektedir. Ayrık dişler çoğunlukla doğuştan gelebilmektedir. Bununla birlikte farklı sorunlardan kaynaklı olarak sonraki dönemlerde de ayrık diş sorunun yaşandığını rahatlıkla ifade etmek mümkün olmaktadır.  Peki, dişlerin ayrık görünmesinin sebebi nedir? İşte detaylar!

Dişlerin Ayrık Görünmesinin Sebebi Nedir? 

Özellikle doğun sırasında ortaya çıkan birtakım komplikasyonlar ayrık diş sorununa neden olabilmektedir. Bununla birlikte kalıtımsal olarak da ayrık diş probleminin yaşanılması mümkündür. Ayrık dişler, geçici dişler çıkarken üstteki orta kesici dişlerin araklık halinde ayrılmasıyla meydana gelmektedir. Ancak bebeklik döneminde ortaya çıkmaya başlayan bu ayrık zaman içerisinde kapabilmektedir. Şayet zaman içerisinde dişlerdeki bu ayrık düzelmezse dişlerde ayrık sorunu baş göstermiş demektir.

Genelde çenenin küçük olması ya da yan kesici dişlerin bulunmaması, ayrık dişlere neden olmaktadır. Yine hipofiz salgı bezine dair bozukluklar da ayrık diş sorununu tetiklemektedir. Ayrık dişler yeni nesil teknolojileri kullanarak tedavi edilebilen rahatsızlıklar olarak karşımıza çıkmaktadır. Özellikle Frenektomi olarak isimlendirilen işlemin ayrın diş tedavisinde son derece etkili olduğu bilinmektedir. Yine tel tedavisi vs de ayrık diş sorunun giderilmesine yönelik olarak uygulanabilen tedaviler arasında yer almaktadır.

Diestema Nedir? 

Diastema, dişler arasında, genellikle ağzın önünde bir boşluktur. Kelime, “boşluk” anlamına gelen Yunanca “diastema” kelimesinden gelmektedir. Bu terim ayrıca, dişlerin bir kısmı veya tamamı arasında boşlukların olduğu bir tür diş; üst ve alt dişlerin yanlış hizalanmasını tanımlamak için de kullanılabilir.

Diastema, iki diş arasındaki boşluk anlamına gelir. Boşluk geniş veya dar olabilir ve iki bitişik diş farklı boyutlarda olabilir. Diastemalar çocuklarda yaygındır! Ancak yetişkinleri de etkileyebilir. Diastema, iki diş arasındaki boşluk olmakla birlikte farklı nedenlerle karşımıza çıkmaktadır. Normalde birbirine yakın olan iki diş arasındaki fazla boşluktan kaynaklanır. Bu, birkaç nedenden dolayı olabilir! Ayrıca çeşitli seçeneklerle tedavi edilebilir. Diastemaya neden olabilecek birkaç neden vardır:

  • Diş sürme sorunu
  • Kötü hizalanmış ya da eksik dişler
  • Kalıtsal özellikler gibi genetik faktörler

Bir diş sürme sorunu, çocuğun çenesi dişleriyle aynı hızda büyümediğinde olabilir. Bu da kalıcı dişlerinin hafif çarpık çıkmasına neden olur. Bu genellikle bu evreden çıktıktan sonra ortodontik tedavi ile düzeltilir.

Diestema Nedir
Diestema Nedir

Kötü hizalanmış veya eksik dişler de ayrık diş sorununu tetiklemektedir. Diastema genellikle diş çürüğü ile karıştırılır. Aralarındaki temel fark, diastemanın bazı insanlarda doğal olarak meydana gelmesi, diş çürüğünün ise çocukluk döneminde yetersiz diş hijyeni veya yetersiz beslenmeden kaynaklanmasıdır.

Kalıtsal özellikler gibi genetik faktörler de ayrık diş sorununun ortaya çıkmasında etkili olmaktadır. Ancak bu diğer nedenlerden daha nadir bir sebep olarak karşımıza çıkmaktadır. Bütün bu bilgiler ışığında hangi sebepten dolayı kaynaklanırsa kaynaklasın günümüz itibariyle ayrık diş sorunun tedavi edilmesi mümkün olmaktadır.

Diastema Nasıl Kapatılır? 

Şayet diastemanızı kapatmak istiyorsanız öncelikle ortodontik tedaviye ihtiyacınız olacaktır. Bu iki şekilde yapılabilir! Bunlar geleneksel diş telleri veya şeffaf hizalayıcılardır. Her iki yöntem de iyi çalışır ve hızlı bir şekilde tamamlanabilir. Bununla birlikte, geleneksel diş telleri, net hizalayıcılardan daha belirgindir. Çünkü bunlar, gülümsediğinizde veya konuştuğunuzda görülebilen teller, braketler ve bantlar kullanılarak dişlerinize tutturulur. Şeffaf plaklar, termoplastik polimerden yapılmış, her tepsiye yaklaşık 2 ay boyunca günde 20-22 saat giyilen çıkarılabilir plaklardır.

Diastema, iki diş arasındaki boşluktur. Doğumda mevcut olabilir veya yaşamın ilerleyen dönemlerinde gelişebilir. Kozmetik bir sorun olabilir! Ancak çoğu zaman sadece küçük bir kozmetik sorundur. İyi haber şu ki, dişler arasındaki boşluğu kapatmak ve en iyi şekilde görünmenizi sağlamak için diastema tedavisi yapılabilir.

Diş yapıştırma, dişler arasındaki boşlukları kapatmak için en popüler seçeneklerden biridir. Bu yöntem, iki diş arasındaki boşluğa dolgu gibi bir reçine malzemesinin yerleştirilmesini ve tek bir katı diş yapısı oluşturmak için birbirine yapıştırılmasını içermektedir. Bu yöntem işe yarıyor çünkü hızlı, kolay, ucuz ve aynı zamanda harika kozmetik sonuçlar sağlıyor!

Diş kaplamaları, dişler arasındaki boşlukları kapatmak için bir başka popüler seçenektir. Bu ince porselen parçaları, doğal gülüşünüzün şeklini veya boyutunu değiştirmeden aralarındaki boşluğu kapatmak için mevcut dişlerinizin üzerine yerleştirilir. Mevcut diş renginize uyacak şekilde kaplamalar yapılabilir. Böylece gülüşünüzle sorunsuz bir şekilde uyum sağlarlar!

Ayrık Diş Tedavisi 

Çoğu durumda diastemalar, dişlerinizi temiz ve sağlıklı tutmak için diş ipi kullanmak, fırçalamak ve gargara kullanmak gibi basit yöntemlerle evde tedavi edilebilir. Bununla birlikte, diastemanızın sizi çok fazla rahatsız ettiğini veya ağız kokusu veya yemek sıkışması gibi başka sorunlara neden olduğunu fark ederseniz, hemen profesyonel yardım almak en iyisidir. Böylece ayrık diş sorununu pratik bir şekilde tedavi ettirmek mümkün olmaktadır.

Diastema tedavisi kişinin ihtiyacına göre değişiklik gösterebilir. Bu tedaviye başlamanın en iyi yolu, evde dişlerinize ve diş etlerinize iyi bakmaktır. Yumuşak kıllı bir fırça ile günde iki kez fırçalayın, günde bir kez diş ipi kullanın ve kontroller ve temizlik için yılda iki kez diş hekiminize görünmekte fayda vardır. Bütün bu bilgiler ışığında ayrık diş tedavisi söz konusu olduğu zaman karşımıza birbirinden farklı alternatif seçenekler çıkmaktadır.

Cevap Bırakın

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More