Bakteri plağı, günlük tüketilen yiyecek ve içeceklerin dişler üzerinde oluşturduğu bakteri tabakalarıdır. Diş yüzeylerinde biriken bu yemek artıkları dişler üzerinde bir plaka olarak kalırlar. Bu plaka günlük temizlik yapıldığında kolaylıkla temizlenebilmektedir. Bakteri plağının oluşmasına engel olan günlük temizlik ve bakım sadece ağız ve diş sağlığı için değil genel vücut sağlığı için de oldukça önemlidir. Yapıları yapışkandır ve diş üzerinde sarı renkte bir tabaka halinde bulunurlar.
Bakteri Plağının Zararları Nelerdir?
Bakteri plağı, temizlenmediği takdirde enfeksiyon oluşumuna zemin hazırlarlar. Bu plakalar temizlenmediği takdirde diş çürükleri ve diş eti hastalıklarına yol açmaktadır. Uzun vadede bu bakteriler sindirim sırasında mideye ulaşıp mide hastalıklarına da yol açabilmektedir. Vücutta sürekli bir enfeksiyon riski oluştururlar. Uzun vadede diş kayıplarına yol açabilecek kadar tehlikelidir.
Bakteri Plağı Nasıl Temizlenir?
Bu bakteri plağının temizlenmesi oldukça kolaydır. Günlük ağız ve diş bakımının eksiksiz yapılması durumunda, bakteri plağının temizlenmesi için bir diş hekimine gitmeye bile gerek yoktur. Günde en az iki kez üç dakikadan kısa olmamak kaydıyla dişlerin fırçalanması gerekmektedir. İlgili Link : Çene Kisti Belirtileri Nelerdir?
Hazır olarak bulunan ağız gargara sularıyla da diş fırçalama sonrası yapılan temizlik yine bu bakteri plağının temizlenmesinde ve önlenmesinde etkili olacaktır. Günlük bakımla önlenebilecek bu bakteri plağı uzun vadelerde ciddi sorunlara yol açabilir ve temizlenmesi ancak diş hekimleri tarafından yapılacak hale gelebilir.
Uzmanlar bu plağın temizlenmesi ve oluşumunun önlenmesinde sadece diş fırçalamanın yeterli olmayacağı söylemektedirler. Fırçalama sonrası diş ipi kullanımı ve ağız gargara suyu tamamlayıcı diş temizliği unsurlarıdır. Özellikle gece yatmadan önce bu ağız sularının kullanımı gereklidir.