Anne babalar için bebeklerinin ilk dış çıkarması, tatlı bir telaşla birlikte stresli zaman dilimini de içini alır. Bebeklerde ilk diş çıkarma dönemleri çoğunlukla bazı sıkıntıları da beraberinde getirir. Bundan dolayı anne babaların bu tarz durumlarda ne yapacaklarını biliyor olmaları; diş çıkarma döneminin sorunsuz bir şekilde tamamlanmasını da mümkün kılar!
Temel ihtiyaçlarımızdan olan beslenme ihtiyacının en önemli parçası dişlerimizdir. Dişlerimiz bebeklik çağının belli zamanlarında çıkar. Bebeklerde dişler genellikle 6. aydan sonra çıkmaya başlar. Bazı bebeklerde ise 4-5 aylıkken bile çıkabilir bu duruma genetik faktörler sebep olarak gösterilebilir. Bebeklerde ilk olarak ön kesici dişler çıkar. Kesici dişlerin çıkması genellikle 6-10 ay arasında olmaktadır. Bebeklerde her dişin çıkma zamanı farklıdır.
Dişlerin çıkma zamanları; altı ile on ay arasında ön kesici dişler, dokuz ile on ikinci ay arasında yan dişler, on beş ile yirmi birinci aylarda köpek dişleri, on üç ile on sekizinci aylarda birinci azılar, yirmi dört ile otuz üçüncü aylarda ise ikinci azılar çıkmaya başlar.
Genellikle böyle olsa da bebekten bebeğe farklılıklarda görülebilmektedir. Bebeklerin büyük çoğunluğu azı dişlerini çıkartırken çok zorlanmaktadır. Bebeklerin diş çıkartma dönemlerinde ekstra ilgi ve bakıma ihtiyaçları olabilir. Ebeveynlerin bu süreçte sabırlı ve sakin olması gerekir.
Bebekler diş çıkartırken huysuzlanırlar susturmak için emzik şekerli şeylere batırıp verilmemelidir. Bebeklere diş çıkartma dönemlerinde verilen fazla şeker dişlerin çürümesine sebep olabilir. Çürüyen dişler bebekler için birçok sorunun yaşanmasına sebep olur. Kalıcı dişler beş altı yaş aralığında çıkacağı için uzun süre çürüyen dişleri ile idare etmek zorunda kalabilirler.
Bebeklerin Dişi Çıkarken Ne Yapılmalı?
Diş çıkartma dönemlerinde bebekler çok huysuzdur. Bunun sebebi dişin çıkacağı yerde acı ve kaşınma hissi olmasıdır. Bebeklerde ilk diş çıkarma en sıkıntılı süreçtir. Bu süreç bebeğinizin ilginize ve şefkatinize en çok ihtiyaç duyduğu dönemlerden biridir. Bebeklerimize bu dönemlerde rahatlamaları için bazı müdahalelerde bulunmalısınız.
Bebeklerin diş yerlerini kaşımaları için dişlik kullanabilirsiniz. Diş çıkarma döneminde birçok bebekte ateş çıkabiliyor. Böyle durumlarda ise doktorunuz tarafından verilmiş ağrı kesici ateş düşürücü şurup verilmelidir. Doktorlar diş çıkarma döneminde bebeklerin rahatlamasını sağlamak amacıyla diş jeli de tavsiye etmektedir. Diş jellerini eczanelerden temin edebilirsiniz.
Bebeklerde ilk diş çıkarma döneminde birtakım tedbirleri almanız; bebeğinizin bu dönemi daha rahat atlatmasını da destekleyecektir. Bundan dolayı dişlik tarzı ürünlerin kullanılması, bebeğinize iyi gelecektir. Ancak dişlik ürünlerinin de mutlaka standartlara uygun olmasına özen göstermelisiniz. Yine doktorunuzun önereceği özel jelleri vs kullanmak da fayda sağlamaktadır.
Bebeğimizin Diş Çıkarmak Üzere Olduğunu Nasıl Anlarız?
Bebeğiniz diş çıkartma dönemlerinde uyurken zorluk çekebilir. Çoğu bebek diş çıkartma dönemlerinde geceleri uyumak istemez gündüzleri ise huysuzdur. Bebekler diş çıkartırken salya akıtırlar ve çoğunlukla kaşınan dişlerinin yerlerini kaşımaya çalışırlar. Böylece bebeğinizin diş çıkarmaya başladığını da anlarsınız! Bebeklerde diş çıkarma dönemiyle birlikte dişlerin çıkacağı bölgede de birtakım işaretler olacaktır. Diş yerlerinde meydana gelmiş beyazlama da bebeğinizin diş çıkartacağının en belirgin işaretidir. Bebeğimiz ağzına aldığı her şeyi damağına sürmeye çalışıyorsa bebeğinizin diş çıkartma döneminde olduğunu anlayabilirsiniz.
Benzer İçerik : Bebeklerde Diş Bakımı