Çene eklemleri ağzımızı kapatıp açarken kullandığımız ve kafa ile alt çene kemiği arasında yer alan eklemlerimizdir. Kıkırdak bir yüzeye sahip olan çene eklemleri, işlev bozukluğu varsa ses çıkarır ve ağrı yapabilir. Hastalar için genellikle bu sesler sorun teşkil etmez fakat tedavi edilmezse çenenin yerinden çıkmasına bile sebep olabilir.
Çene eklem işlev bozuklukları erkeklere oranla kadınlarda daha çok görülür. Özellikle 20-40 yaş arasındaki kişilerde çene ekleminin düzensiz hareketi ve bu harekete bağlı olarak sesle kendini gösterir. Baş ve boyunda ağrıya sebep olabilir ve konuşma güçlüğü belirtisi ile de karşılaşabilirsiniz. Kıkırdak yapıya sahip olan çene eklemlerimize herhangi bir baskı uygulandığında kıkırdaklı yapıda su kaybı meydana gelebilir bu da kıkırdağa zarar verir.
Kıkırdak içerisindeki hücrelerin kendini yenileyebilme özelliği bulunmadığından baskı uygulanan bölgede çene ekleminde işlev bozukluğu görülebilir. Bu sorun baskı ile ortaya çıktığı için, genellikle kaza, darbe, diş sıkma gibi durumlarda ortaya çıkabilir. Ağız pozisyon değiştirir ve çiğneme kaslarının düzenli çalışmasını engeller.
Çene Eklem İşlev Bozuklukları Nedenleri
Diş sıkma ve diş gıcırdatma alışkanlığı olanlarda sıkça görülen bu rahatsızlık aynı zamanda fazla veya eksik dişlerin olmasından dolayı da kaynaklanabilir. Strese bağlı da gelişebilen çene eklem işlev bozuklukları vardır. Bu bozukluklar baş, boyun ve çeneye uygulanan baskı sebebiyle de oluşabilir. Diş problemi olan insanların yemek yemek için tek tarafını kullanmasından dolayı bu hastalık görülebilir. Belirtileri de nedenlerinden çok farklı değildir.
En önemli belirtisi çene hareket ederken ses veya ağrı oluşmasıdır. Yemek yerden zorluk çekilebilir ve çene hareketinden dolayı kulak ve şakaklarda ağrı meydana gelebilir. Çene eklem işlev bozukluğu olanlarda ağzın tam açılmaması veya ağızda kayma görülebilir ve çenede yorgunluk oluşabilir.
İlgili Link: Diş Beyazlatma Hangi Aralıklarla Yapılır
Çene Eklem İşlev Bozuklukları Nasıl Tedavi Edilir?
Tedavi edilmesinin amacı konuşurken veya yemek yerken çekilen ağrının engellenmesidir. Birkaç tedavi yöntemi olmakla birlikte, diş tedavileri ve bölgesel düzeltmeler en çok kullanılan tedavi yöntemleridir. Splint olarak da adlandıran aparey kullanmak çene işlevlerini yerine getirecektir. Bu tedavi yöntemlerinin işe yaramadığı daha ciddi boyutlardaki hastalarda cerrahi işlem gerekebilir. Tedavi sırasında ağız ve diş sağlığına önem verilmesi gerekir.
İlgili Link: Ağız Kanseri