Ağız ve diş sağlığına gerekli özen verilmediği zaman, çeşitli hastalıklar meydana gelebilir. Bu hastalıkların başında ise çene kisti yer alıyor. Ağız içinde bulunan mikroskobik canlıların zaman içerisinde çeşitli lezyonlar oluşturarak deri tabakasına zarar vermesidir. Yeterli diş bakımının olmaması sonucu, şişlik ve yaralar meydana gelir. Bu durumda kişi; yemek yemek, yutkunmak, gülmek gibi birçok eylemi gerçekleştirmekte zorlanır.
Kist belirtileri, çoğu zaman birçok hasta tarafından fark edilebiliyor. Bazı durumlarda ise belirtilerin meydana gelmesine rağmen doktora gitmeyen kişilerde yaralarda ve şişlikler de ilerleme görülüyor. Ağız içinde kistin bulunduğu alanlar değişim gösterir. Cerrahi bir operasyonun yapılması için; kistin nerede olduğu ve büyüklüğü önemli kriterlerdir.
Çene Kisti ve Alınması Gereken Önlemler

Çene kistinin oluşması, ağız içinde çeşitli mikroskobik canlıların yaşamasından kaynaklanıyor. Gün içerisinde yediğimiz besinlerin içerisinde de bulunuyor. Fakat ağız içindeki mikroskobik canlıların lezyonlar oluşturacak kadar fazla olması risk faktörünü oluşturur. Bunun için, ağız bakımına özen gösterilmelidir. Günde üç defa dişler fırçalanmalıdır. Diş eti ve minesine zarar vermeyecek yumuşak uçlu diş fırçaları tercih edilmelidir.
Bu şekilde diş eti kanamaları da önlenmiş olur. Diş eti kanaması sonucu, lezyonların diş eti arasına yerleşme riski vardır. Diş fırçası kanama yapmadığı takdirde, risk durumları oluşmaz. Diş fırçasının içerisinde bulunan mikropların kırılması için kaynar su da bekletilmesinde de fayda vardır. İlgili Link : Diş Etlerinizi Sağlıklı Tutmanın Yolları
Çene Kisti ve Operasyon
Ağız ve diş sağlığı bakımı yetersiz olan bir insan, mutlaka doktor kontrolüne gitmelidir. Protein kaynaklı; peynir, süt, yumurta, et gibi besinlerin bol miktarda tüketilmesi gerekiyor. Çünkü protein, diş etinin ve minesinin güçlenmesine yardımcı olur. Sonuç olarak diş ve diş etinde kanamalar oluşmaz. Ağız bakımı yetersiz olup, çene kisti olan kişi mutlaka cerrahi bir operasyon sonucu mevcut kisti aldırmalıdır.
Çünkü alınmayan kist, her geçen gün büyümeye devam eder. Operasyon sırasında kistin yeri belirlenir. Hastanın acı çekmemesi için; anestezi ile uyuşturma işlemi uygulanır. Kist yerinden çıkarılır ve türünü öğrenmek amacı ile patoloji laboratuarı bölümüne gönderilir. Kist alındıktan sonra; doktorun söylediği tavsiyelere sağdık kalınması gerekiyor. Aksi takdirde; hastalık nüksedebilir.
Çene Kisti ve Türleri
Kistin bulunduğu alan ve büyüklüğe bağlı olarak kistin türü değişim gösteriyor. İyi huylu kistler operasyon sonucu alındıktan sonra tekrar nüksetmiyor.
Bu nedenle ağız ve diş yapınız da herhangi bir anomani ile karşılaşıldığında mutlaka uzmana gösterilmelidir. Hastanın gidişatında herhangi bir sorun saptanıldığı zaman müdahale edilebilme imkânı bulunuyor. Yapılan araştırmalar; çene kistlerinin genellikle iyi huylu olduklarını söylüyor. Fakat kötü huylu olarak ağız içerisinde bulunan kist çeşitleri de var. Sonuç olarak; önlem almak amacı ile yıl içerisinde çeşitli tahlil ve tetkiklerin yaptırılmasında fayda vardır.