Dental Sağlık
Ağız ve Diş Sağlığı Bloğu

Çocuğunuzun Ağız Sağlığı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Çocukların olumlu alışkanlıklarının gelişmesinin sorumluluğu ebeveynlere aittir. Bunun yanı sıra çocuklarda beslenme eğitim ve kendini güvenli hissetmek kadar genel anlamda sağlıkla ilgili belli alışkanlıkları kazandırmak gerekir. Bunlardan biri de ağız ve diş sağlığıdır. Çocuklar 13-14 yaşına gelene kadar diş fırçalama alışkanlığı edinmek zorundadırlar. Bu alışkanlığın gelişmemiş olması ebeveynlerin sorumluluğundadır.

Çocukların 0 – 1 yaş aralığında steril ağız temizleme mendili ile dişler silerek bu alışkanlık başlatılabilir. Düzenli olarak pedodonti uzmanına gitmek çocukların ağız ve diş sağlığı hakkında bilgi almak aynı zamanda çocuğun dişlerinin nasıl korunabileceği ve uzun vadeli sağlıklı dişlere sahip olabilmesi için neler yapılması gerektiğini öğrenmek gerekir.

Çocuklarda Diş Çıkarma Dönemi

Bebekler İlk dişlerini 6-12 aylık dönemlerde çıkarmaya başlar. İlk çıkan dişler alt çenede kesici dişlerdir. Ardından 30 aya kadar azıları çıkar. Süt dişlerinin tamamının çıkması yaklaşık olarak 3 buçuk yaşında tamamlanmış olur.

Dental Sağlık Ağız ve Diş Sağlığı

Diş Çıkarma Belirtileri

Çocuklarda diş çıkarma belirtileri diş etinde kızarıklıkla başlar ve ağızda sürekli bir tükürük salgısı oluşur. Bunun yanı sıra bazı çocuklarda yüksek ateş ve bulantı kusma da görülebilir. Diş çıkarmaya bağlı olarak çocuğun ateşi 37-38 dereceye kadar çıkabilir ve genellikle bu dönemde iştahsızlık kilo kaybı ve huzursuzluk çocukta görülen en belirgin özellikleridir.

İlgili Link : Diş Sağlığınızı Korumak İçin Bunlara Dikkat Edin

Çocuklarda Dişlerin Erken Ya Da Geç Çıkması Sorun Mudur?

Bebek veya çocuklarda dişlerin çıkması bütün çocuklar da aynı değildir. Bazılarında daha erken diş çıkabilir. Bazılarında ise daha geç çıkar. Bu bir tıbbi sorun değildir. Ancak bu durumda önemli olan temel işlev çocuğun diş gelişimini bir pedodontisi tarafından takip edilmesinin gerekliliğidir.

Süt dişleri çıktıktan sonra diş sayısının doğru olup olmadığı dişlenme sırasının nasıl olduğu konusunda bilgi sahibi olmak gerekir. Genellikle halk arasındaki söylentilere bakıldığında erken çıkan dişlerin zayıf olduğu yönündedir. Bunun doğruluk payı yoktur.

Genellikle çocuklar dişleri çürütecek alışkanlıkları şeker yeme çikolata gibi alışkanlıkları erken yaşlarda kazandıkları için bu konuda çocuklara engel olunması diş sağlığı açısından önemlidir. Ağız bakımı çocuk yaşlarda başlayan alışkanlıklarla gelişir.

Cevap Bırakın

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More