Dental Sağlık
Ağız ve Diş Sağlığı Bloğu

Çocuklarda Ağız Kokusu Nedenleri ve Tedavisi

Yetişkinlerde olduğu gibi çocuklarda ağız kokusu görülebilmektedir. Tıbbi adı halitozis olarak bilinen ağız kokusunun görülme oranları yaşa bağlı olarak değişir ve okul çağında ki çocuklarda yüzde 15 oranında görülür. Yetişkinlerde olduğu gibi çocuklarda ağız kokusu nedenleri iki ayrı guruba ayrılır. Bunlar patolojik ve fizyolojiktir. Nedeni ne olursa olsun ihmal edilmeden gerekli önlemleler alınmalı ve tedavisi yapılmalıdır.

Çocuklarda Ağız Kokusu Nedenleri?

Fizyolojik olan ağız kokuları kişiden kişiye ve anlık olarak değişiklik gösterebilir. Bunlar örneğin çocukların ağız hijyenleri, sıvı tüketimleri, tükürük üretimi, burun ve ağız florası, beslenme, açlık, tokluk, hormonal dengeler, uykusuzluk, mide rahatsızlıkları gibi birçok nedenden dolayı çocuklarda ağız kokusu görülebilir.

Ancak fizyolojik ağız kokularında sıklıkla buna neden olan bir hastalık olmaz. Eğer patolojik bir durum söz konusu ise bir hastalığa işaret ediyor olabilir. Patolojik nedenli ağız kokularının birçok nedeni vardır; ağız içinde ve yada dişlerde oluşan sorun nedenli, sübjektif ağız kokusu, mide ve bağırsak sorunlarının neden olduğu koku, solunum yolu enfeksiyonuna bağlı kötü ağız kokusu olabileceği gibi kan gazında oluşan bazı sıkıntılarda bu soruna neden olabilmektedir.

İlgili Link: Çocuğunuzun Ağız Sağlığı

Ağız Kokusunun En Önemli Nedenleri

Fizyolojik nedenli olarak tanımladığımız ağız kokuları sıklıkla sabahları herkeste görülür. Bunun nedeni ise gece uyku sırasında yeteri kadar tükürük salgısının olmayışı ve ağız kuruluğu nedeni ile ortaya çıkan kokudur. Gün içinde yeteri tükürük salgısı olduğu için bu sıkıntı olmaz çünkü tükürük salgısı bakteriler ile savaşan yapıdadır.

Dilin yapısı pütürlü ve oyukludur buda bakterilerin üremesi ve birikmesi için uygun bir zemin hazırlar. Dil yeteri kadar iyi temizlenmezse bakteriler burada birikerek ağız kokusuna neden olurlar. Diğer ağız içi nedenler arasında ise dişeti hastalıkları, diş çürümesi, yumuşak damak hastalıkları, ağız kuruluğu gibi nedenler vardır.

Solunum yollarında meydana gelen enfeksiyonlar özellikle burunu tıkayarak ağızdan nefes almaya teşvik ettiği için ağız kuruluğuna buradan ise kötü ağız kokularına neden olmaktadır. Örneğin; bademciklerde oluşan iltihaplar, sinüzit, kronik burun tıkanmaları vb.

Sistemik hastalıklarda ağız kokusunun nedenleri arasında yer alır. Şeker hastalığı, böbrek yetmezliği, metabolik hastalıklar gibi.

Çocuklarda Ağız Kokusu Nedenleri?

Mide ve bağırsak sistemi hastalıkları ise; reflü, yemek borusunda görülen divertükel ve yemek borusunda ki daralmalar, mide çıkışında ki darlık, bağırsaklarda emilim sıkıntıları, parazitler ve karaciğer yetmezliği gibi hastalıklar sıralanabilir ve ağız kokusunun sebepleri arasındadır.

Kullanılan bazı ilaçlarda kötü ağız kokularına neden olabilir. Örneğin; kloral hidrat, nitratlar, amfetamin, sitotoksit ajanlar vb. örnekler verilebilir.

Bazı yiyecek ve içeceklerde ağızda kokuların oluşmasına neden olurlar; soğan, sarımsak, alkol gibi.

Özellikle azotlu, organik ve uçucu kükürt bileşikleri olan bakteriler ağızda koku yapabilmektedir.

Ağız Kokusu Ne Zaman Kronik Kabul Edilir?

Ağız kokusu 2 ay süresince ara ara yada hiç ara vermeden devam ederse kronik olarak kabul edilmekte. Çocuklarda ağız kokusu için öncelikle birtakım testler istenir. Bunlar arasında gaz kromotografi ve halimeter testleri de bulunur. Patolojik bir etken olup olmadığı bu şekilde anlaşılır. Kötü ağız kokusu sadece kişilerin kendilerini ilgilendirmez özellikle yakın çevreleri bundan büyük rahatsız duydukları için bir an önce nedeni bulunup tedavisinin gerçekleşmesi gerekir.

İlgili Link: Diş Fırçalama Alışkanlığı

Çocuklara Ağız ve Diş Bakımı Konusunda Eğitim Verilmeli

Sıklıkla kokunun nedenleri arasında ağız ve diş sağlığı ilgili olan sıkıntılardır. Gereken tedavi yapıldıktan sonra çocukların ağız ve diş bakımını nasıl yapacakları konusunda bilgilendirilmesi ve eğitilmesi gerekir.

Dental Sağlık Diş ve Ağız Sağlığı

Çocuklarda Ağız Kokusu Nasıl Giderilir?

  • Ağız kokusuna ağız kuruluğu neden olabileceği için yeteri kadar su içilmeli,
  • Ağız ve diş sağlığı korumak ve devamını sağlamak için mekanik temizlik eksiksiz yapılmalı,
  • Tükürük bakteriler ile savaştığı için salgıyı arttırmak için şekersiz sakızlar çiğnenebilir,
  • Ağız hijyeni için gerekli görülürse gargara kullanılmalı,
  • Ağız kokusu yapabilecek yiyecek ve içeceklerin tüketimi minimuma indirilebilir,
  • Eğer yapılan bütün önlemlere rağmen çocuklarda ağız kokusu devam ediyorsa altta kötü ağız kokusuna neden olan bir hastalığın olup olmadığını araştırmak için uzman hekimlere yönlendirmek gerekir.
Cevap Bırakın

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More