Çocukların bebeklik döneminde çıkmaya başlayan ve çocukluklarının gelişim evreleri boyunca ağzında olan dişlere süt dişleri denir. Bebek büyüdükçe süt dişleri çoğalırken bakımları da bir hayli önemlidir. Düzenli fırçalanmaları ve bakımlarının yapılmasıyla sağlıklı bir ağız yapısına zemin hazırlanır. Süt dişleri ağız sağlığı açısından büyük öneme sahiptir. İlk ve son patlayan süt dişleri 3 yılda oluşumlarını tamamlarlar. Çocukların süt dişleri 5 yaşına geldiklerinde dökülmeye başlar ve yerlerine asıl olan dişler gelmektedir. Süt dişleri bazen alttan gelen dişin baskısıyla kendiliğinden düşerken bazen de inatçı düşmemeler yaşanabilir. Bu gibi durumlarda mutlaka çekim işlemiyle diş alınmalıdır.
İlk Süt Dişi Ne Zaman Çıkar?
Bebeklerin süt dişlerinin çıkması gelişimleriyle doğru orantılıdır. Süt dişleri kimi bebeklerde erken çıkarken kimi bebeklerde bu süre gecikebilir ve uzmanlar tarafından normal kabul edilen bir durumdur. Süt dişleri bebeklerde 5. Aydan sonra oluşmaya başlarken 6 aydan sonra gözükmeye başlarlar. Süt dişlerinin yemek ve konuşma dışında aynı zamanda kalıcı olarak çıkacak dişlerin yerlerinin korunmasında da görevi vardır. Bu nedenle oldukça kısa ömrü olan dişlerin bakımlarının iyi yapılması, diş fırçalama alışkanlığının erken yaşta kazanılması önemlidir. Süt dişlerinde ilk kendini belli eden ve yerinden patlayan diş ön alttaki kesicilerdir. 6. Aydan sonra kendini belli eden bu dişler 8 aydan sonra üstteki ön kesicilerle tamamlanmış olur. Daha sonra devamındaki dişlerle süt dişleri tamamlanarak bebek gelişimini tamamladıkça çoğalmaya devam eder.
İlgili Haber : Çocuklara Diş Fırçalama Alışkanlığı Kazandırma
Süt Dişleri Nasıl Dökülür?
Süt dişleri oluşumlarını tamamladıktan sonra alttan gelen yeni dişler baskı yapmaya başlar ve sallanarak gevşemelerine neden olur.
Bu şekilde sallanan ve gevşeyen dişler kendiliğinden düşerek ya da yutma riskine karşı çekilerek yeni dişler için yer açılmış olur. Meydana gelen çukur yeni dişin zeminidir ve sağlıklı bir şekilde bu boşluktan çıkışı sağlanır. 5 yaşında sonra meydana gelen bu durum yani süt dişlerinin sallanıp dökülmesi uzmanlar tarafından beklenen ve normal karşılanan bir durumdur. Hangi dişlerin düşeceği net olmasa da uzmanlar tarafından tecrübelere bağlı olarak bilgiler vardır ve bu süreci birçok faktör etkilemektedir. Bu nedenle net bir bilgi vermek yanlış olur.
Süt Dişlerinin Dökülme Sırası
Net olmamakla birlikte uzmanların şimdiye kadar yaşadıkları tecrübelere dayanarak ilk süt dişlerinin dökülmesi ön kesicilerle başlar ve çocuk 5,6 yaşlarındayken ilk düşen dişler ön kesicilerdir. Yanda oluşan yan kesiciler çocukların 6 yaşına gelmesiyle düşme eğilimi gösterir. Köpek ve ilk azı dişleri 9 yaşından sonra dökülmeye başlarken arka azılar 10 yaşından sonra dökülürler. Denildiği gibi bazı çocuklarda sallanıp düşerken bazı çocuklarda sallansa da düşmez. Bu gibi durumlarda yutma riskine karşı mutlaka çekilmesi daha uygundur.
İlginç Durumlar
Bazı bebeklerde her zaman görülmemekle birlikte süt dişleri ağzındayken doğma durumları vardır. Bazı bebeklerde de süt dişlerinin kökleri yoktur. Bazen de bebeklerde süt dişleri daha dökülmeden kalıcı dişlerin kendini belli etmesi durumu söz konusudur. Bu gibi durumlar nadir görülse de mutlaka diş hekimine gözükmek ve tedavi edilmesi gerekli durumlarda aksatmamak gereklidir.