Diş sağlığı sadece diş ve ağız sağlığını etkileyen bir durum değildir. Uzmanlara göre diş sağlığı tüm vücut sağlığı için elzemdir. Kalp hastalıklarından mideye kadar birçok hastalıklara zemin hazırlamaktadırlar. Günlük diş temizliği ve bakımı ayrıca rutin diş hekimi kontrolleri ile mutlaka özen gösterilmesi gereken bir durumdur.
Diş Çürüklerinin Kalp Üzerinde Etkisi
Diş çürükleri gerekli tedavi yapılmadığı takdirde ağız içinde ve dişte birçok bakterinin oluşmasına neden olurlar. Bu bakteriler mide de rahatsızlıklara neden olabileceği gibi kana karıştığı hallerde kalp için oldukça büyük tehlikeler yok açmaktadır. Diş çürükleri birçok hastalığa zemin hazırlarlar. Üst solunum yolu enfeksiyonlarına da sebep olabildikleri için vücudun direncini düşürürler.
Diş çürükleri gerekli tedavi yapılmadığı takdirde ağız içinde ve dişte birçok bakterinin oluşmasına neden olurlar. Bu bakteriler mide de rahatsızlıklara neden olabileceği gibi kana karıştığı hallerde kalp için oldukça büyük tehlikeler yok açmaktadır.
Çürük dişlere yapılan müdahaleler sırasında kana karışan bakteriler kan yoluyla kalbe ulaşır ya da damarlar üzerine yapışarak enfeksiyona neden olurlar. Bu sağlık açısından oldukça tehlikeli bir durumdur. Zamanında müdahale ile antibiyotik tedavisi gerekmektedir. Bu durum hayati tehlikeye neden olabileceğinden ciddiye alınması gereken bir durumdur. Diş hekimi tarafından çürük dişte enfeksiyon kontrolü yapılır gerekirse çekim ya da müdahale öncesi antibiyotik kullanımı uygulanılır. Bu antibiyotik tedavisini mutlaka diş hekiminizin önermesi gerekmektedir.
Düzenli diş bakımı ve diş hekimi kontrolü bu riskleri azalmada yardımcıdır. Dişteki enfeksiyon ağrı yapmadan da ilerleyebilir. Bu durumda kişi enfeksiyonlu olduğunu fark etmez. Bazı durumlarda diş fırçalaması halinde bile diş eti yoluyla enfeksiyon kana karışabilir. İlgili Link : Diş Kırılması Neden Olur
Diş Bakımı
Bütün vücut sağlığı için diş ve ağız sağlığı dikkate alınmalı, günlük temizlik ve bakım işlemleri eksiksiz yerine getirilmelidir. Günde iki kere mutlaka 3’er dakika fırçalama önerilir. Yılda en az bir kere de diş hekimi kontrolü uzmanlar tarafından önerilmektedir.