Diş sağlığı herkesin önem verdiği konuların başında gelir. İnsanlar sağlıklı dişlere sahip olmak için belli aralıklarla diş hekimlerine başvurarak oluşacak ağız içi hastalıklarının önüne geçmek için önlemler alırlar. Bunun dışında günlük yapılan bakımlarda dişlerinin çürümesinin ve ağız içerisinde bakteri oluşmasını engelleyen bir işlemdir. Her yemekten sonra muhakkak dişler fırçalanmalı ve burada oluşabilecek mikroorganizmaların önüne geçilmelidir.
Çünkü ağız içerisinde kalan yiyecekler dişin etrafında hızlı bir şekilde mikroorganizmaya dönüşüyor ve diş hastalıklarına davetiye çıkarıyor. İşte dişler üzerinde temizlenmeyen yiyeceklerin birikimiyle meydana gelen tabakaya dental plak denir. Dental plaklar üzerinde bulunan yiyecekler bu nedenle sürekli temizlenmelidir. Aksi halde çok ciddi diş iltihaplanmaları ile karşı karşıya kalınabilir.
Dental Plak Oluşumu
Diş sağlığını önemsemeyen kişilerin ağzında meydana gelen mikrobik bir tabaka olan dental plaklar zamanla pek çok rahatsızlığı da beraberinde getirecektir. Dişlerde oluşan dental plaklar dişe büyük zarar vermenin yanında gelecek mikroorganizmaları engelleyecek olan dişin sert ve sağlıklı yapısını tahrip eder. Dental plak oluşumunun en önemli nedeni ağız ve diş salığının doğru yapılmaması veya hiç yapılmamasıdır.
Ağız içerisinde bakterilerin oluşması çok hızlıdır. Yemeklerden sonra temizlenmeyen ağız içerisinde dental plaklar meydana gelir ve dişin güçlü yapısını zamanla bozar ve diş eti hastalıkları ve diş kayıplarına neden olur. Böyle bir soruna yol açmamak için her yemekten sonra ağız içerisi ve dişler temizlenmelidir. İlgili Link Diş İpi Nedir

Dental Plakların Dişe Zararları
Yemeklerden sonra temizlenmeyen dişler arasında kalan besinler hızlı bir şekilde bakteriye dönüşür. Bakteri plağı da denilen birikintiler temizlenmediği sürece dişte büyük hasarlara neden olur. Öncelikle diş çürümeleri ve diş eti iltihapları meydana gelir. Diş çürümeleri önüne geçilmediği takdirde diş kayıplarına neden olur. Bakteri plakları zamanla ağız içerisinde çoğalmaya başlaması çürük diş sayılarını da arttıracaktır.
Dental plaklar diş eti hastalıklarına yol açtığı gibi ağız içerisinde sürekli kanama şeklinde kendini gösterir. Dental plakların diğer zararları arasında diş renginin değişmesi ve ağız kokularının oluşmasına neden olur. Bu durum hem kişilerin sağlığını etkiler hem de çevrede bulunan kişileri rahatsız ettiği gibi kötü bir görüntü oluşturur.
Diş sağlığı herkesin önem verdiği konuların başında gelir. İnsanlar sağlıklı dişlere sahip olmak için belli aralıklarla diş hekimlerine başvurarak oluşacak ağız içi hastalıklarının önüne geçmek için önlemler alırlar.
Plak Oluşumunu Engellemek İçin Yapılması Gerekenler
Ağız içerisinde meydana gelen dental plaklar ciddi ağız içi ve diş eti problemlerine neden olur. Bu sebeple dental plak oluşumunu engellemek için bazı alışkanlıklar edinmek ve bu alışkanlıkları kişilik haline getirmek sağlık açısından çok önemlidir. Öncelikle diş temizliğine yardımcı olacak dönerek çalışan fırçalardan ve etkili macunlar kullanmak gerekir. Kullanacağımız macunlar ince tanecikleri bile aşındıracak özellikte güçlü bir yapıya sahip olmalıdır. Bunun dışında periyodik aralıklarla diş hekimine başvurmak ve diş temizliği yaptırmak gerekir. Diş hekimler kullandıkları cihazlar yardımıyla dişin alt bölgelerine kadar inerek köklü bir temizliği yaparlar.