Dişin dibinde bulunan tabakanın iltihaplanması sonucunda diş ağrıları oluşmaktadır. Diş ağrısı çeşitleri ve nedenleri farklı birçok başlık altında incelenebilir. Diş ağrısının nedenlerinin başında; diş çürümesi, dişte kırıklar, diş çatlakları, eskiyen veya düşen dolgular, diş etinin çekilmesi gibi durumlar gelir. Diş ağrısı hissedilmesi anında bir diş doktoruna gidilmesi gerekmektedir. Diş doktoru nedenlere ve ağrı çeşitlerine göre uygun bir tedavi yöntemi uygulayarak, sağlıklı dişlere kavuşulmasına yardımcı olur.
Diş ağrısı çeşitleri her insanda farklı şekillerde kendini belli etmektedir. Dişte oluşan travmalar farklı şekillerde ağrıların oluşmasına neden olmaktadır. Diş ağrısı çeşitlerinin başında sıcak veya soğuk içeceklere hassasiyet gelir. Çiğneme esnasından uygulanan baskı ile ağrı çeşidi görülebilir. Önceki çürüklerin tedavisinin yapılmaması durumunda oluşan şiddetli ağrılar oluşabilir. Belli dönemlerde aralıklı olarak gelen ağrılar gözlemlenebilir. Bu durumlarda ağrı çeşidine bağlı olarak tedavi yöntemini ise diş doktoru belirleyebilir.
Diş ağrılarına neden olan çürükler, diğer dişlere de zarar vermektedir. Bu yüzden tek bir diş çürümesi ile karşılaşılması durumunda hemen tedavi sürecine başlanması, diğer dişlerin korunması için en iyi seçenektir. Bunun yanında düzenli bir şekilde diş muayenesine gidilmesi ve genel temizliğin yaptırılması da diş sağlığının korunması için idealdir. Uzun süreler boyunca ihmal edilen diş sorunları ve ağız bakımı zamanla çok daha büyük tedavi masraflarına neden olabilir.
Diş Ağrısının Başlıca Nedenleri
Dişin en alt tabakasında oluşan iltihaplanmalara bağlı olarak farklı diş ağrısı nedenleri ile karşılaşılmaktadır. Diş ağrılarının başlıca çözümü diş doktorudur. Neden ve çeşide bağlı olarak tedavi uygulanması, kalıcı bir çözüme ulaşmanızı sağlar. Diş ağrısı nedenleri aşağıdaki gibi sıralanabilir;
- Çürükler,
- Dişlere sıkışan yabancı cisimler,
- Diş özünün iltihaplanması,
- Diş etlerinde oluşan hastalıklar,
- Diş eti çekilmesi,
- Hassasiyet,
- Gömülü diş,
- Çatlayan diş,
- Diş minesinde oluşan sorunlar,
Diş ağrılarında en büyük nedenlerden biri diş bakımının zamanında ve doğru bir şekilde yapılmamasıdır. Diş ağrılarının çeşitlerine bağlı olarak nedenler değişir. Ancak düzenli diş fırçalama ve ağız bakımında diş ağrıları sık sık yaşanmaz. Diş hastalıklarının en büyük ve genel temeli bakterilerdir. Bakterilerin üremesi sonucu diş tabakası zarar görerek çürükler oluşmaya başlar. Oluşan çürükler ise ağrılara neden olur.
Diş ağrılarının oluşmasının sonucunda ise hassasiyet en bilinen sorundur. Diş hassasiyetinde sıcak soğuk yiyecek ve içeceklerde diş sızlamaları en rahatsız edici problemdir. Bu problem bir uzman tarafından uygun bir tedavi sonucunda çözüm bulabilir. Dişin en üst tabakasında bulunan diş minesi oldukça sağlamdır. Diş minesinin zarar görmesi sonucunda diş çürükleri, diş hassasiyetleri birçok diş sorunu ortaya çıkar. Günde en az iki kez diş fırçalama, diş ipi kullanımı ve ağız çalkalama suları ile yapılan bakım dişlerde oluşan problemlerin önüne geçmektedir.
Diş Ağrısında En Temel Belirtiler
Diş ağrıları yaygın belirtileri bulunur. Zonklayan diş, en bilinen ağrı çeşidi ve belirtisidir. Bu durumlarda yemek yerken ve çiğneme durumunda baskı ağrıyı çok daha arttırmaktadır. Bu sebeple sıvı yiyecek ve içecekler tercih edilmesi ağrının azalmasını sağlayabilir. Diş çevresinde görülen şişlik apse olarak yanakta belirti gösterebilir. Bu durumda acil olarak bir diş hekimine görünmek gerekmektedir.
Kişiye bağlı olarak baş ağrısı ve kulak ağrısı da yaygın belirtiler arasında yer almaktadır. Sorunlu dişten kötü tada sahip bir akıntı ağza gelebilir. Bu da oldukça rahatsız edici bir durumdur. Her zaman olmasa da diş ağrısına bağlı olarak oluşan yutkunma ve nefes alamama belirtilerinde acilen bir doktora başvurulması gerekmektedir.
Diş Hekimine Ne Zaman Gidilmelidir?
Diş ağrıları genel olarak kendini hemen belli eder. Bir ya da iki günden fazla süren ağrılarda mutlaka diş hekimine gidilmesi şarttır. Aksi durumda diş ağrısının nedenlerine bağlı olarak komşu dişlerde zarar görebilir. Mesai saatleri dışında acil bir durum gerçekleşirse hastanelerin özel diş poliklinikleri ziyaret edilebilir. Acil durumlarda doktora ulaşılamıyorsa evde bazı yöntemler denenebilir. Bunlardan bazıları şu şekildedir;
- Tuzlu su ile gargargara yapmak,
- Karanfil çiğnemek ya da karanfil yağı kullanmak,
- Buz tedavisi uygulamak,
- Ağrı kesici kullanmak,
- Eczanelerden alınacak diş ağrısı için ilaçlar
Geçici olarak rahatlama sunacaktır. Diş ağrısı çeşitleri ve nedenleri için herhangi bir şekilde alkol veya kimyasal ürünler kullanılmaması gerekmektedir. Bu anlık olarak ağrıyı geçirse de daha sonra çok daha fazla ağrı olmasını sağlayacaktır.
Ara Ara Diş Ağrısı Neden Olur?
Dişteki çürük ara ara diş ağrısına neden olur. Bununla birlikte diş minesinde ortaya çıkan aşınma da belirli aralıklarla diş ağrısına neden olmaktadır. Yine iltihap ya da 20 yaş dişleri de diş ağrılarına neden olabilmektedir.
Diş Ağrısı Başka Dişlere de Geçer Mi?
Bir dişteki ağrı hemen yanındaki iki hatta üç sıra dişe dahi yansıyabilir. Hatta çenenin bir bölümde de diş ağrısını hissetmenize neden olur. Ancak bu ağrılar hiçbir zaman çenenin tamamına yayılmaz.
Benzer İçerik : İnley Dolgu Nedir