Dental Sağlık
Ağız ve Diş Sağlığı Bloğu

Diş Apsesi Neden Oluşur, Nasıl Tedavi Edilir

Diş apsesi, yetersiz ağız bakımından kaynaklı olarak görülebilecek bir sorunlardandır. Diş apsesi neden oluşur, nasıl tedavi edilir bilinmesi gereken bir konudur. Çünkü dişte meydana gelen apseye karşı gerekli tedavi yapılmazsa, çok büyük sorunların daha tetiklenmesine de yol açmaya neden olacaktır.

Diş ve diş eti aralarında meydana gelen yemek artıkları bakterilerin ortaya çıkmasına neden olur. Bakteri üretimi dişlerin kemik ve çevre dokularına doğru yayılmaya başlar. Git gide daha da tehlikeli bir hal almaya başlayan sağlık sorunlarına dönüşür.

Diş Apsesinin Oluşmasındaki Sebepler Nelerdir?

Ağız bakımı oldukça önemli konulardan biridir. Eğer ki ağız bakımına önem gösterilmezse ağız içinde pek çok sorunlarında yaşanmasına neden olmaya başlayacaktır. Diş apsesi onlardan biri olarak karşımıza çıkacak sorunlardan biri olacaktır. Diş apsesinin olmasının nedenlerinden en önemlisi ise ağız bakımının yetersiz olmasıdır. Düzenli bir ağız bakımın olmamasından dolayı zamanla dişlerde bakteriler üremeye ve daha sonrasında ise yayılmaya başlar. Yayılan bakteriler ise dişlerde apsenin oluşmasına zemin hazırlar.

Diş apsesinin oluşmasını sağlayan bir başka etkenlerden biri de çürük dişlerdir. Uzun süre ağız içerisinde kalan çürük dişlerde zamanla apsenin meydana gelmesine zemin hazırlar. Apse olan yerde ise kızarmalar ve acı hissiyatı ön plana çıkar. Şişlik, kızarıklık ve acı yaşamsal kalitenizin ister istemez aşağıya düşmesine sebebiyet verebilir. Bu gibi sorunların yaşanmaması içinde diş apsesinin olmaması için ağız hijyenine yeteri kadar önem vermeye başlamalısınız.

Diş Apsesinin Belirtileri ve Risk Faktörleri

Diş apsesi çok kolay şekilde fark edilebilecek belirtilere sahiptir. Belirtilerini fiziksel olarak ön plana çıkaracağından dolayı diş apsesi neden oluşur, nasıl tedavi edilir bilme şansına sahip olursunuz. Diş apsesinin belirtilerini sıraladığımız zaman;

  • Dişlerde zonklama olması
  • Kızarıklık görülmesi
  • Diş etinde meydana gelen anormal şişkinlik
  • Sıcaklığa karşı hassasiyete sahip olması
  • Ateş görülmesi
  • Yüz ve yanaklarda şişkinlik oluşması
  • Ağız içerisinde kötü kokusun oluşması

Bu gibi belirtiler diş apsesi olduğunun en önemli kanıtlarından biri olarak ön plana çıkar. Kötü ağız alışkanlıkları, diğer pek çok sağlık sorunlarının oluşmasına zemin hazırlayabilir. Bu yüzden dolayıdır ki diş apsesinin ihmal edilmemesi gerekir. Ateşiniz iyiden iyiye çıkmaya başladı ve yüzünüzde de bir şişkinlik hali söz konusuysa o zaman yapmanız gereken en yakın diş hekimine giderek tedavi almalısınız.

Diş Apsesi Nasıl Tedavi Edilir?

Diş apsesi neden oluşur, nasıl tedavi edilir? Diş ve diş etlerinizde bir tuhaflık şişkinlik hali söz konusu olduğu andan itibaren kesinlikle doktora gitmelisiniz. Diş apsesi ile ilgili olarak tedavi işlemleri yapılırken, iltihap akıtılmaya çalışılır. İltihap akıtılması içinde diş hekimi tarafından başvurulan pek çok lokal yöntemler olabilir. Lokal yöntemler yeterli olmadığı zamanda diş hekimi tarafından da cerrahi müdahalelere ihtiyaç duyulmaya başlanır. Cerrahi müdahaleler ile diş ve diş etlerinde meydana gelmiş olan iltihabın akıtılmaya çalışılması da sağlanmış olunur.

Bu müdahale şekliyle diş ve diş etinin kök kısımlarına indirilmiş olan diş apselerinin temizlenmesini sağlayabilirsiniz. Köklerde var olan enfeksiyon derinlemesine temizlenerek yeniden ortaya çıkma durumu da engellenmeye çalışılır. Diş apsesi sağlık sorunları ortaya çıktığı zaman diş hekimi tarafından en çok başvurulan tedavi yolunun ise kanal tedavisi olduğunu bilmelisiniz. Kanal tedavisi aracılığı ile diş apsesi giderilmeye çalışılır. Tedavi sonrasında da ağız bakımını ihmal etmemeli ve düzenli şekilde ağız bakımı yapmaya özen göstermeye çalışmalısınız.

Diş Apsesi Antibiyotikle Kaç Günde Geçer?

Uygun şartlarda antibiyotik kullandıktan sonra ortalama 6 ya da 7 gün içinde diş apsesinin tedavi edilmesi mümkün olmaktadır. Ancak diş apsesi konusunda mutlaka bu konuda uzman olan hekimlere danışmak şarttır.

Diş Apsesi Boyun Bölgesine Vurur Mu?

Dişteki apse sorunu kimi zaman boyun bölgesine de vurmaktadır. Aynı zamanda dişteki apse kulağa kadar yayılan orta ve şiddetli bir ağrıya da neden olmaktadır. Üstelik diş apsesi tüm vücudunuzu etkiyebilecek bir özelliğe sahiptir.

Diş Apsesi Bütün Vücudumuza Yayılır Mı?

Şayet dişinizde apse varsa ve uygun bir şekilde tedavi edilmezse; buradaki enfeksiyonunun vücudunuza yayılma riski vardır. Diş bölgesinde çoğalan bakteriler daha sonra damarlar aracılığıyla bütün vücudunuza yayılabilmektedir.

Benzer İçerik : Diş Ağrısı Çeşitleri ve Nedenleri

Cevap Bırakın

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More