Dental Sağlık
Ağız ve Diş Sağlığı Bloğu

Diş Apsesi Nedenleri

Apse, diş köklerinde meydana gelen enfeksiyonlardır. Bu enfeksiyonlar, dişte şişkinlik yaparak apse oluşturur. Apse oluşumu beraberinde birtakım sorunlar da getirmektedir. Diş apsesi nedenleri ise aşağıdaki gibi sıralanmaktadır.

  • Ağız ve diş sağlığında yetersiz bakım,
  • Diş etinde ve diş aralarında bulunan bakterilerin çoğalması,
  • Günlük olarak düzenli şekilde diş fırçalamamak,
  • Diş çürüklerinden dolayı oluşan bakteriler,
  • Çürük dişin tedavi edilmemesi,
  • Apse oluşumuna zemin hazırlayan, diş çatlakları,
  • Gıda artıklarının dişlerde kalması ve bakteri oluşumuna neden olması,
  • Bağışıklık sisteminin zayıflaması,
  • Yarıda kalan diş tedavileri,
  • Çok uzun süreli şekilde dolgu kullanımı,

Bu maddelerin hepsi kişiye ve durumlara göre apse oluşumuna neden olmaktadır. Bu durumlarda uzman bir hekimden ağız sağlığı muayenesi olarak, apse tedavisine başlanması gerekmektedir. Elbette ki diş apsesinin nedenleri söz konusu olduğunda karşımıza birden fazla sebep çıkar. Bu noktada söz konusu sorunun ortaya çıkmasını engellemek için mutlaka tedbirler almakta da fayda vardır!

Diş Apsesi Nedir?

Dişte meydana gelen bakterilerin, dişi iltihaplandırarak şişirmesine diş apsesi denir. Diş apseleri çoğu zaman can sıkıcı sonuçlar doğurur. Ağrı ve şişlik en büyük belirtilerinden bir tanesidir. Diş apsesi, dişin farklı bölgelerinde görülebilir. Apseli dişin için iltihap doludur. İşte bu durum ağrının ve şişliğin en büyük nedenlerindendir.

Diş sağlığına dikkat edilmemesi, apse oluşumunu tetikler. Diş çürükleri, apse yapar ve çekilmesi gerekir. Diş muayenesi olarak, apseli bölge tespit edilir. Apseli dişin nedeni öğrenildikten sonra tedavi kısmına geçilir. Antibiyotik veya ameliyat ile tedavisi mümkündür. Apse çoğu zaman orta dereceli bir ağrı ile boyun ve kulakta başlar.

Diş Apsesi Nasıl Belli Olur?

Dişin yetersiz temizlenmesi ve düzensiz bakımı apse oluşumunu tetikler. Genellikle diş çürükleri apselere zemin hazırlamaktadır. Gıda artıkları, bakteri üretimine oldukça müsaittir. Bakteri üreten diş çürür ve apse oluşturabilir. Bu durum ise çoğu zaman apseli bir dişe neden olur. Peki diş apsesi nasıl belli olur?

  • Diş ağrısı, apsenin en büyük belirtilerden bir tanesidir.
  • Kulak, boğaz ve çenede orta dereceli bir ağrı gözlemlenir.
  • Çok sıcak ve çok soğuk yiyecek ve içeceklere hassasiyet oluşur.
  • Çiğneme esnasında ağrılar hissedilebilir.
  • Yüzde ve genelde yanakta şişlik oluşur.
  • Ateş, apsede en çok görülen diğer belirtilerdendir.
  • Ağız kokuları ve ağızdaki garip tat apsenin belirtileri arasında yer almaktadır.

Özellikle diş apsesi sorunun ortaya çıkmasına paralel olarak bu rahatsızlığın bir an önce tedavi edilmesi şarttır! Çünkü şayet diş apsesi sorununu zamanında tedavi edilmezse, sonrasında çok daha ciddi rahatsızlıklarla karşılaşmak da mümkün olur!

Diş Apsesi Nasıl Tedavi Edilir?

Genel bir ağız ve diş sağlığı muayenesi ardından, hekimin uygun gördüğü tedavi şekline başlanır. Bu tedavi süreçleri antibiyotik veya ameliyat şeklinde olabilir. Fakat bu durumda antibiyotik geçici bir çözüm sağlayacaktır. Asıl önemli olan dişe zarar veren etken bulunmalıdır. Bu sayede uygun tedavi yöntemi de rahatlıkla uygulanır. Ameliyat kesin çözüm ile diş apsesinden kurtulmayı amaçlar.

Ameliyat sonrası apseli bölge temiz tutulmazsa tekrar apse sorunları ile karşılaşabilir. Bunun için düzenli diş fırçalama ve ağız bakım ürünlerinin yerinde kullanılması gerekmektedir.

Diş ve Ağız Sağlığı Dental Sağlık

Gıda tüketimi de diş sağlığın büyük bir etkene sahiptir. Diş apsesi oluşmuş ve hekim dişi çekmeye karar vermişse bu durum ameliyat gerektirir. Ancak apseye, antibiyotik tedavisinden sonra diş çekimi mümkündür.

Diş Apsesi Ne Kadar Sürede Geçer?

Dişlerde oluşan bakteriler, çeşitli nedenler ile apse oluşturabilir. Apse, tedavi edilmesi gereken bir diş problemidir. Bu problemin önüne uzman bir diş cerrahı ile geçilebilir. Uzman diş hekimleri apsenin neden olduğunu belirledikten sonra tedavi uygular. Antibiyotik yada ameliyat ile tedavi ardından diş apsesi kısa süre içinde yok olmaktadır.

Apse, ağrılara sebep olabileceği gibi yanakta yuvarlak bir şişliğe neden olabilir. Konuşmaya ve günlük hayatın yürütülmesine direkt etki etmektedir. Apse yüzde şişlik etkisi yapmaktadır. Bunun önüne geçmek maalesef mümkün değildir. Ancak apse tedavisi sonrası yüzdeki şişlik 2-3 gün içerisinde geçmektedir. Tekrar apse sorunlarının oluşmaması için mutlaka diş bakımına dikkat edilmesi gerekmektedir.

Diş Apsesi Yanak Şişmesi Ne İyi Gelir?

Diş etlerindeki bakterilerin, dişte iltihap yapması apsenin oluşmasına neden olmaktadır. Ağrılı ve rahatsız edici bir süreç olan apse, genellikle çürüklerden dolayı oluşmaktadır. Apseli bölgede kanamalar meydana gelebilir. Ayrıca yüzde büyük oranda şişlik yaratır. Bu şişlik için tuzlu gargara en iyi yöntemlerden bir tanesidir. Ayrıca çok sıcak ve çok soğuk gıdalardan uzak durulması gerekmektedir.

Diş çürüklerinin oluşturduğu apseler, soğuk kompres yardımı ile de rahatlama sağlamaktadır. Eğer ameliyat sürecinden önce antibiyotik kullanımı sağlanıyorsa, birkaç gün ağrılı geçecektir. Bu süreçte evde doğal yöntemler uygulanır. Bunların başında hem içten hem de dıştan buz tedavisi önerilmektedir. Buz torbası yardımı ile apseli bölgeye kompres yapılmalıdır. Ağrı ve şişlik bu şekilde biraz da olsa rahatlar. Bütün bu bilgiler ışığında diş apsesi nedenleri konusunda bilgi sahibi olarak gerekli önlemleri almak; diş sağlığını da olumlu yönde etkiler.

Cevap Bırakın

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More