Dental Sağlık
Ağız ve Diş Sağlığı Bloğu

Diş Çürükleri

Diş çürüğü, diş minesinin ve dişlerin dış sert yüzeyinin bozulması olarak tanımlanır. Şeker içerikli besinlerin tüketilmesi, dişlerde daha önce oluşmuş olan plaklardaki bakterilerin diş minesinin asit üretmesine neden olur. Asitlerin sürekli dişlerle temas etmesi halinde diş yüzeyi parçalanır ve dişlerde çürükler meydana gelir. Diş kökleri, diş yüzeylerine göre daha hassastır ve bu yüzden çürümeye daha yatkındır. Çocuklar ve gençlerde daha çok yüzeysel çürüklere daha sık rastlanır. 50 yaş üzeri bireylerde daha çok diş köklerinde çürükler oluşur.

Çürük Diş Belirtileri Nelerdir?

Çürüğün dişte bulunduğu yere, boyuta ve derinliğe göre değişebilmektedir. Belirgin bir neden olmaksızın ortaya çıkan diş ağrıları, dişlerin normalde daha çok sıcak ve soğuğa duyarlı olması, dişlerde gözle görülebilen delikler veya çürüklerin olması, herhangi bir yiyecek ısırıldığında ortaya çıkan ağrı gibi belirtilerdir. Bu belirtilerin haricinde çürüklerin ilerlemesi ağız kokularına da yol açabilir. Diş çürüklerinin tedavisinin yapılmaması halinde dişin bütün köküne ulaşması mümkündür. Bu durumda tedaviye geç kalınmış demektir. İlgili Link: Ağız ve Diş Sağlığı

Çürük Diş Tedavisi Nasıl Yapılır?

Çürüklerin ve boşlukların boyutuna göre tedavi uygulanır. Çürük tedavisinde normalde diş macunlarının içerdiği florürden daha çok florür kullanılır.

Dental Sağlık Diş ve Ağız Sağlığı

Çürüklerin ilerlemesi halinde çürüyen bölge alınarak dolgu işlemi yapılır. Dişin dolgu ile tedavisine geç kalınmışsa kaplamalar yapılır. Porselen, metal gibi kaplamalar dişin yerini tutar. Son tedavi yöntemi ise diş çekimidir. Uygulanabilecek bir tedavi kalmadığından bu yönteme başvurulur. Ancak diş çekimi yapıldığında kalan boşluklar diğer dişlerin yapısını bozabilir.

İlgili Link: Çarpık Dişlerden Kurtulma Yöntemleri

Diş Çürüğünü Engelleme Yöntemleri Nelerdir?

İyi bir ağız ve diş hijyeni, boşlukların ve diş çürümelerinin oluşmasını önler. Gece yatmadan ve sabah kahvaltıdan sonra dişleri fırçalamak önemlidir. Şekerli ve asitli gıdalar dişlerin fırçalanması gerekmektedir. Bunun yanında tuzlu su ile gargara yapmak etkili bir yöntemdir. Düzenli olarak diş hekimine kontrole gidilmelidir. Diş hekimi oluşmuş veya oluşabilecek olan çürüklerin tedavisinin hızlı bir şekilde yapılmasını sağlayacaktır. Böylece gerekli tedavileri erken dönemde yaptırarak daha sağlıklı dişlere sahip olabilir, diş kaybı önlenebilir.

Cevap Bırakın

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More