Dişler, görünen yüzeyden köklere doğru çürür. Bu çürükler dişe kanal tedavi yöntemi uygulanması hatta çekilmesi gerekmeden çürükler den arındırılıp belli maddeler ile doldurulmalıdır. Öncelikle çürük diş temizlenmelidir. Dişteki çürük ve kalıntılar temizlendikten sonra dolgu uygulamasına geçilecektir. Ancak bu aşamadan önce hastanın ağrı ve hassasiyet hissetmemesi için sınırlı uyuşturma uygulanacaktır. Lokal anestezi ile sadece ameliyat edilecek bölge uyuşturulur. Dolayısıyla tercih edilen dolgu malzemesi ne olursa olsun hasta için oldukça konforlu bir işlemle işlemin tamamlandığını söyleyebiliriz.
Gerekli temizlikten sonra dişte bir boşluk kalır. Çürümüş, hasar görmüş veya kırılmış bir dişteki bu boşluğun, dişin gerçek yapısına ve şekline göre doldurulması gerekir. Tercih edilen malzemeye bağlı olarak, dolguyu en kısa sürede dondurmak için özel bir tıbbi cihaz da kullanılabilir. Dolgu tamamlandıktan sonra hastadan ağzını açıp kapatması ve hareket etmesi istenir. Bu sayede hasta, dolguda hastayı rahatsız eden herhangi bir çıkıntı veya fazlalık olup olmadığını kontrol edebilir. Bu durumda diş hekimi inceltme, kesme, indirme gibi yöntemlerle fazlalıkları giderecektir. Bu son adım ile dolgu tamamlanmış olur ve diş eski fonksiyonlarına kavuşur.
Diş Dolgu Çeşitleri Nelerdir?
Daha önce dolgu malzemesi olarak sadece 1-2 malzeme kullanılmaktaydı. Günümüzde dolgu malzemelerinin daha fazla seçenek sunduğu söylenebilir. En yaygın dolgu stillerini şu şekilde sıralayabiliriz:
Altın Dolgular
Altın dolgu macunlarının laboratuvar ortamında sipariş üzerine yapıldığına dikkat edilmelidir. Bu tip dolgu malzemelerinin diş eti hastalığına karşı çok iyi toleransı vardır, 20 yıla kadar dayanabilir, hatta her hasta için kullanım süresi farklıdır. Ancak günümüzde en yaygın kullanılan dolgu maddelerinden biri değildir.
Kompozit Dolgular
Doğal bir görünüm elde etmek istediğiniz her dişte kullanılabilen kompozit dolgular dişlerle aynı renkte olduğu için tek seansta yapılabilmektedir. Kompozit dolguların çürük dişleri onarmanın yanı sıra dişlerin kırıldığı veya çatladığı durumlarda da yardımcı olabileceği unutulmamalıdır. Maliyetinin düşük olması bir avantajsa, dayanıklılık açısından da beklentileri karşılamayan bir dezavantajdır. Zamanla aşınabilir ve bozulabilir, bu nedenle özellikle büyük dolgular için seçmeden önce dikkatlice düşünün. Ömrü uygulanan dişin tipine ve kişinin bulunduğu yere göre 3 ile 10 yıl arasında değişebilmektedir.
Porselen Diş Dolguları
Maliyeti biraz daha yüksek olsa da renk atmaması, sararmaması gibi özellikleri porselen diş dolgularını oldukça popüler kılmaktadır. Porselen dolgular birden fazla işlem gerektiren dişlerde rahatlıkla tercih edilebilir. Bu dolgu malzemesinin laboratuvar ortamında hazırlandığı ve dişe yapıştırılarak uygulandığı unutulmamalıdır.

Amalgam Dolgular
Günümüzde amalgam dolgular da pek popüler değil. Ayrıca ön dolgu olarak da adlandırılabilir. Civa, gümüş, kalay ve bakır gibi farklı elementlerin karışımından elde edilen dolgu malzemesidir. Basınca ve çiğneme gücüne karşı olağanüstü bir yeteneğe sahip olması, bu dolguyu arka dişlerde sıklıkla kullanılmasını sağlar. Dezavantajı ise gri ve metalik bir görünüm sunmasıdır.
Diş Dolgusu Hangi Durumlarda Yapılır?
Peki, Diş dolgusu nasıl yapılır? Genellikle diş dolguları, dişin çürük temizliği sonrası oluşan kısmını çıkarmak için yapılır. Diş çürüğünün yanı sıra travma da dişin iç kısmındaki pulpaya zarar verebilir ve bu nedenle sinirin iyileşemeyecek kadar hasar görmesi durumunda kanal tedavisi ile dolgu yapılması kaçınılmaz olabilir. Bazen dişe çarpma gibi durumlarda dişte kırılma meydana gelebilir. Bu durumda dişin orijinal görünümünü geri kazandırmak için dolgu uygulaması yapılabilir.
Daha önceki dolguların düşmesi, aşınması gibi durumlar da yeniden dolgu yapılmasını gerektirir. Dişlerde çatlak oluşumu bu yöntemin kullanılmasını zorunlu kılan etkenlerden biridir. Buna göre dolgu işleminin diş çürüğü dışında farklı durumlarda kullanılan bir teknik olduğu söylenebilir.
Doldurduktan Sonra Ağrı Oluyor Mu?
Hastanın bu konudaki en büyük endişesi Diş dolgusu nasıl yapılır ve nasıl bir ağrıdır ve bu nedenle dolgu sonrası ağrı olup olmadığı gibi sorular da ortaya çıkabilir. Özellikle uzun süredir çürük sorunu yaşayan hastalarda bu sorunun daha da önemli hale geldiği söylenebilir. Doldurduktan sonra biraz ağrı hissedebilirsiniz ancak bu ağrının sadece 1-2 gün sürdüğü unutulmamalıdır. Ağrının birkaç günden fazla sürmesi durumunda mutlaka diş hekiminize başvurmanız ve doktora bilgi vermeniz gerekir. Burada önemli bir detayın altını çizmek gerekiyor. Ağrıya neden olan dişin doldurulmasında kullanılan malzeme değildir. İşlemlerin verdiği geçici işlemlerdir.