Diş eti çekilmesi, dişleri saran et şeklindeki dokunun dişi veya kökünü açıkta bırakacak şekilde geri çekilmesidir. Diş etinin çekilmesi sonucunda dişte çekilmeye bağlı olarak cepler ve boşluklar oluşabilmektedir. Ortaya çıkan bu cepcikler veya boşluklara da bakteriler kolayca yuva yapabilirler. Bakteriler için diş eti çekilmesinde oluşan boşluklar çoğalma kolaylığı sağlamaktadır.
Bu bakterilerin diş etindeki boşluklara yerleşmesiyle beraber diş etinde iltihaplanma oluşabilmektedir. Bu iltihaplanmalar da zamanla dişlerde problem oluşmasına sebep olabilir. İlgili Link: Diş Eti Kanaması Nedenleri
Oluşan bu problemler hastalarda ağrı ve sızı şeklinde kendini gösterebilmektedir. Diş etleri dişlerin desteklenmesine yarayan dokulardır. Bu dokuların hasar görmesi zamanla dişte oluşabilecek hastalıklara ve diş kayıplarına sebebiyet verebilir. İlgili Link: Diş Eti Hastalığı Nedir
Diş Eti Çekilmesi
Diş eti çekilmesi, dişteki destekleyici dokuların zamanla ortadan kaybolmasını ifade eden bir hastalık durumudur. Her yaştan insanda beslenmeye ve ağız, diş temizliğine bağlı olarak diş eti çekilmesi durumu görülebilmektedir. Hastalar, başlangıçta diş eti çekilmesi durumunu fark etmeyebilirler. Çünkü diş eti çekilmesi, zamanla ve yavaş yavaş meydana gelmektedir. Diş etinin çekilmesinde başlangıçtaki sebep, diş hassasiyetidir.
Diş eti çekilmesi durumundan şüphelenen kimselerin, diş hekimiyle görüşüp muayene olmasında yarar vardır. Bu şekilde diş etinde yaşanan çekilme durumu geri dönülmez hasarlar bırakmadan, diş hekiminin vereceği ve uygulanmasını tavsiye edeceği tedaviyle önlenebilir. Unutulmamalıdır ki diş eti çekilmesi, zamanla diş kaybına ve çeşitli iltihaplanmalara yol açabilmektedir.
Diş Eti Çekilmesinin Sebepleri
Diş etinin çekilmesinde bir çok etken bulunmaktadır. Zamanla tedavi edilmezse diş kaybına yol açabilen bu hastalıkla ilgili mutlaka diş hekimine başvurulmalıdır.
- Diş etinin çekilmesinin sebebi genetik yani kalıtsal hastalıklar olabilir.
- Yanlış ve sert fırçalama da zamanla diş eti çekilmesine sebebiyet verebilir.
- Diş bakımının yetersiz şekilde yapılması da diş eti çekilmesine neden olabilmektedir.
- Tütün ürünleri kullanmak diş eti çekilmesi yaşanmasını sağlar• Dişlerin gıcırdatılması veya sıkılması da diş eti çekilmesi şikayeti yaşanmasına sebep olur.
- Dudağa veya dile yapılan piercing işlemi de dişe uygulanan baskıyı arttıracağından zamanla diş eti çekilmesi yaşanmasına sebep olabilmektedir.
- Alkol kullanımı da diş eti çekilmesi şikayetiyle hastaları baş başa bırakabilmektedir.