Dental Sağlık
Ağız ve Diş Sağlığı Bloğu

Diş Eti Çekilmesi

Diş etleri, her diş boyun kısmının tamamını ve dişin görünen kısmını kaplayan pembe yapıya denir. Diş etleri kan damarları açısında oldukça zengindir ve diş dokusunu korumaktadır. Çene kemiğine yapışık bir şekildedirler. Diş eti çekilmesi bireylerin en çok şikâyet ettiği bir problemlerdir. Her yaşta ve her bireyde görülebilir. Birçok birey diş eti çekilmesi olduğunun farkında olmayabilir, çünkü diş eti çekilmesi yavaş yavaş ilerler. Diş eti çekilmesi farklı sebeplerden dolayı oluşabilir. Diş eti çekilmesinden şüphelenen bireylerin vakit kaybetmeden diş hekimine başvurmaları gerekir.

Diş Eti Çekilmesinin Belirtileri Nelerdir?

Diş yapısında meydana gelen hafif bir hassasiyet durumu bile, diş eti çekilmesinin meydana geldiğini gösterebilir. Diş etlerinde, diş fırçalanırken ve ya normal süreçte görülen kanamalar, sert yiyecekler yendiği zaman gözle görülebilen kanamalar, diş yapısının normal uzunluğundan daha uzun gözükmesi ve diş etlerin de görünen şişkinlikler ve ya kızarıklar diş eti çekilmesinin belirtileri arasındadır.

İlgili Link: Diş Eti Çekilmesi Nedenleri

Diş Etleri Neden Çekilir?

Genetik etkiler, yanlış ve sert diş fırçalama, yetersiz diş bakımı, diş taşı oluşumu, hormonal değişiklikler, tütün ürünleri kullanımı, dişlerin sıkılması ve gıcırdatılması, dile ya da dudağa piercing yaptırılması ve ileri düzeyde diş eti iltihabı diş eti çekilmesine neden olan faktörlerdir.

Dental Sağlık Diş ve Ağız Sağlığı

Diş Eti Çekilmesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Diş hekimi tarafından, et çekilen bölge derinlemesine temizlenir. Diş eti çizgisinin altındaki dişlerde ve kök yüzeylerinde oluşan tartar ve plaklar dikkatlice çıkarılır ve açıkta kalan kök alanı bakterilerin tekrardan oluşmaması için düzleştirilir. Diş hekimi gerekli durumlarda kalan zararlı bakterileri yok etmek adına antibiyotik ilaç yazabilir. Diş eti çekilmesi, fazla kemik kaybı ve çok derin yerlere çekilmişse ve tedavi edilemeyecek durumda ise hasarı onarmak için diş eti ameliyatı yapılabilir. İlgili Link: Diş Eti Kanaması Nedenleri

Diş Eti Çekilmesi Nasıl Önlenir?

Diş eti çekilmesini önlemenin en kolay yolu, diş bakımının tam ve düzenli yapılması gerekir. Her gün dişlerin fırçalanması, diş ipi ile temizlenmesi ve senede 2 kere diş hekimine kontrole gidilmesi gerekmektedir. Dengeli ve sağlıklı beslenilirse ve tütün ürünleri kullanılmazsa diş çekilmesi önlenebilir.

Cevap Bırakın

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More