Diş etrafındaki dokular ile meydana gelen bir yapıdır. Bu nedenle ağız sağlığı ve temizliği sırasında ağız içerisinde bulunan tüm noktalar ayrıntılı bir şekilde temizlenmelidir. Çünkü ağız içerisi bir bütün yapıdan meydana gelir ve bir alanda baş gösteren bir hastalık diğer alanları hızlı bir şekilde etkileyebilir.
Bu sebeple diş eti hastalığı dişte değil dişin etrafındaki dokularda meydana gelen enfeksiyon rahatsızlığıdır. Bu rahatsızlık sonucu dişlerde kızarıklık, kanama ve şişlikler gözükür. Diş eti hastalığı ciddiye alınması gereken bir konudur ve hemen bir diş hekimine başvurulmalıdır. Aksi halde diş apselerine neden olur. Bu durum ise dişe zarar vererek onun güçlü yapısını olumsuz etkiler.
İlgili Link : Diş Eti Kanaması Nedenleri
Diş Eti Hastalığının Aşamaları
Diş eti rahatsızlıkları erken fark edilirse önüne kolaylıkla geçilebilir. Diş eti rahatsızlıklarının ilk aşaması dişin etrafında biriken ve temizlenmeyen plaklar sonucu oluşan diş iltihaplarıdır. Diş iltihapları kendisini daha çok kanama şeklinde belli eder. İkinci hastalık aşaması ise dişe destek veren kemik ve liflerin ciddi manada hasar görmesidir. Bu diş etlerinin altında oluşan gıda ve plakların birikmesi ile meydana gelir ve dişe büyük zararlar verir.
Diş eti hastalığında gelinen son aşama ise ikinci aşamada belirtiğimiz diş kemiklerinin ve dişi destekleyen liflerin artık görevlerini yapamayacak duruma gelmesi ve dişte sallanmaların meydana gelmesidir. Bu durum ağız ve çene yapınızın ciddi manada hasar görmesine ve şekil bozukluklarına neden olur.
Diş Eti Hastalıklarını Tedavi Etme
Diş eti hastalıkları gizli ilerlediği için bazen fark edilmeyebilir. Fakat ufak bir belirtinin görülmesi ile hemen doktora başvurmak gerekir. Çünkü erken teşhis dişlerinizi koruyacaktır. Diş eti hastalıkları ile mücadele etmenin en etkili yolu kişilerin elinde olan yapılması kolay şeylerdir. Bunlar öncelikle dönen fırçalardan ve etkili diş macunlarından kullanmak gerekir. Bu fırçalama işlerinin günlük rutin yapılması diş plaklarını engeller.
Eğer diş plakları fırçalama ile geçmiyorsa diş hekiminden destek almak gerekir. Diş hekimleri kullandıkları modern cihazlar yardımıyla dişin altında bulunan tartarı yok eder. Böylece sağlıklı dişler ve gülüşler sizi bekler.