Hayatımızı doğrudan etkileyen ama farkında olup önemsemediğimiz, diş eti hastalıkları aslında en önemli sağlık sorunlarından biridir. Sağlıklı bir diş eti, fırçalama ya da diş ipi kullanımı sırasında kanamayan, pembemsi görünümlü, sıkı kıvamlı ve şiş olmayan bir görünüme sahiptir. Diş eti hastalıkları, dişi doğrudan etkilemez. Dişi çevreleyen ve destekleyen dokuların enfeksiyon kapma hastalığıdır. Toplumda en yaygın kronik hastalık olarak bilinen çocuklarda diş eti hastalığı; , büyüme çağında bireylerde, yetişkinlerde ve yaşlılarda kısacası hemen her yaşta görülebilmektedir.
Diş eti hastalığının en önemli belirtisi, diş eti kanamalarıdır. Eğer tedavi edilmezse, dişlerin sallanarak kaybedilmesine ve çene kemiğinin erimesine yol açacaktır. Kırmızı mavimsi ve mor gibi renk değişikliği, diş eti çekilme ve diş eti büyümesi, dişlerde yer değiştirme ve diş aralarının açılması, sallanma, uzama, apse oluşumu, dişlerdeki hassasiyet ve ağız kokusu oluşması diş eti hastalığı belirtileridir.
Diş Eti Hastalıkları Neden Oluşur?
Hemen hemen her bireyde görülebilecek olan diş eti hastalıklarının oluşmasına sebep olan etkenler vardır. Diş ipi ve diş fırçasının kullanımının doğru yapılmaması, dişte oluşan bakterilerin yaşamasına sebep olacaktır. Zararlı bakteriler diş üzerinde yaşam sürmeye devam edecek ve giderek çoğalacaktır. Çoğalan bakteriler diş eti üzerinde iltihap oluşumuna ve dişlerin etrafını çevreleyen kemik yapısının erimesine sebep olacaktır.
Ağız ve diş sağlığına verilmeyen önem, bazı hastalıkların etkisi, düzensiz ve yetersiz beslenme, diş etlerinde çıkan enfeksiyon diş etlerinde iltihaplanmaya sebep olabilir.
Diş eti iltihabı oluştuğu çevreye göre, ağız hareketlerimizi etkileyerek konuşmamıza engel olacak, yemek yeme esnasında zorlanmamıza ve şiddetli ağrıya yol açacaktır.
İlgili Link : Dişlerde Oluşan Lekelerin Nedenleri
Ağız hijyenimizi sağlamamız durumunda kısa sürede kendiliğinden iyileşebilir ama uzun süreli olarak geçmiyorsa mutlaka diş hekimine başvurmanız gerekecektir. Müdahale etmemeniz halinde başka yerlere de iltihabın geçmesine sebep olacak, diş kaybına kadar ciddi bir probleme yol açacaktır.
Dişler üzerinde plak oluşumu da diş eti hastalığına yol açmaktadır. Plak, dişlerde düzenli olarak oluşan, aşırı yapışkan ve solgun sarı renklidir. Plağın içerisinde yer alan bakteriler dişlerin çürümesine ve diş eti hastalığının oluşumuna sebep olacaktır.
Diş eti çizgisi etrafında biriken bakteri plağı temizlenmediği takdirde, dişlerin etrafındaki diş etlerinin iltihaplanmasına, tahriş olmasına yol açacak ve dişteki lekelerin hapsolmasıyla tartara dönüşecektir. Diş minesine güçlü bir şekilde bağlanan tartarın, diş yüzeyinden temizlenmesi sadece bir hekim tarafından temizlenerek sağlanır.