Diş eti hastalığının en sık görülen türü diş eti kanamasıdır ve sıklıkla diğer hastalıkların habercisi olarak görülmektedir. Diş eti kanamaları diş etlerinin temizliğine önem verilmemesinden kaynaklanarak genellikle diş fırçalanması esnasında görülmektedir. Ana sebepleri arasında diş etlerinde plak birikmesi denebilir. Biriken plaklar diş eti iltihaplanmasına neden olurken aynı zamanda çene ve ağız rahatsızlıklarına da sebep olmaktadır. Basit bir rahatsızlık gibi görünse de ilerlemesi halinde ciddi sağlık sorunlarına neden olmaktadır.
Vitamin Eksikliği
Diş eti rahatsızlıkları ve kanaması bazen basit vitamin eksikliğinden ortaya çıkarak takviye alınması halinde düzelebilmektedir. Diş eti kanamaları genel olarak K ve C vitaminleri eksikliğinden kaynaklı olarak görülür. K ve C vitaminlerini brokoli, turunçgiller, çilek ve domates gibi gıdalardan karşılamak mümkündür.
Diş Taşı Temizliği
Diş eti kanamalarının bir diğer nedeni de ağız ve diş sağlığına önem verilmemesi, diş taşlarının temizlenmemesidir. Rutin olarak ağız ve diş sağlığına önem verirken düzenli diş taşı temizliği yapılması önerilir.
Diş taşı temizliği yapıldığında plaklar yok olarak diş eti kanamalarının da önüne geçilmiş olunur. Diğer nedenler arasında takma dişleri olan kişiler çoğunlukla diş eti kanaması yaşarken gebelikte hormon değişimi sonucu da diş eti kanamaları görülmektedir. Sağlıklı ve temiz bir ağıza sahip olup diş eti kanamalarının önüne geçmek için mutlaka diş hekiminde kontrol edilmesi önemlidir. İlgili Link: Çene Eklem İşlev Bozuklukları
Diş Eti Kanaması Belirtileri
Diş eti kanamaları en yaygın şekilde diş fırçalanması esnasında görülmektedir. Diş eti kanaması olan ya da olacak olan kişilerde hassasiyet başlar ve yiyecek, içecek alımında etkilenmeler meydana gelebilir. Soğuk ve sıcağa karşı aşırı bir hassasiyet meydana gelirken sızlama da eşlik etmektedir. Diş eti kanaması yaşayan ya da yaşayacak olan kişilerin diş etleri diğer kişilere göre daha kırmızı bir haldedir ve gecikmeden bir diş hekimi kontrolünde gidilmesinde fayda vardır.
Diş Eti Kanaması Tedavileri
Ağız ve diş sağlığının önemi için mutlaka yılda 2 kez diş hekimine gitmek ve düzenli kontrol edilmesini sağlamak önemlidir. Dişleri ve diş etlerini kontrol eden diş hekimi uygun gördüğü takdirde diş eti tedavisine başlayarak eski ağız yapısının sağlığına kavuşması için tavsiyelerde bulunur. Fırçalama teknikleri ve plak temizliğini gösterip hastalara uygulaması için önerilerde bulunması plak oluşumun engellerken aynı zamanda diş eti kanamalarının oluşumun en aza indirmeye yardımcı olur. Geleneksel bir yöntemde olsa tuzlu suyla gargara yapmak da diş eti kanamalarını durdurmaktadır. İlgili Link: Ağız Kanseri