Dental Sağlık
Ağız ve Diş Sağlığı Bloğu

Diş Etlerinizi Sağlıklı Tutmanın Yolları

Hayatımızı yakından ilgilendiren ağız sağlığımızı korumak için doğru yöntemleri bilmemiz ve zamanında kontrol almamız gerekir. Birçoğumuz diş eti hastalığı yaşamışızdır ya yaşıyoruzdur ama ne yapacağımızı bilmiyorsak bu yazıyı okumanız size fayda sağlayacaktır.

Diş sağlığınızla ilgili sürekli problem yaşamak istemiyorsanız, dişlerinizin bakımını yaşam tarzınız haline getirip benimsenmeniz gerekir. Diş etlerinizi sağlıklı tutmanın pek çok yolu vardır. Öncelikle dişlerinizi doğru ve düzenli şekilde fırçalamak, sağlıklı bir diş eti yapısına sahip olmanızı sağlayacaktır.

Diş fırçanızı üç dört ayda bir ya da kıllarının yıpranma durumuna göre değiştirmelisiniz. Yumuşak kıllı ve florür içeren, ambalajının üzerinde onay mührünün olduğu diş macunu kullanmanız oldukça etkili olacaktır. Günde en az iki kez dişlerimizi fırçalamalıyız. Dişlerimizi diş etine 45 derece açıyla fırçalamalı, diş fırçasını çok sert darbelerle dişlere baskı yaptırmamalı, fırçayı dikey döndürerek ön dişlerin içini temizlemeliyiz.

Ağız Bakımı

Ağız bakımında kullanmayı unuttuğumuz en önemli şeylerden birisi de diş ipidir. Diş etleri arasındaki yiyecek artıklarının giderilip, plağın temizlenmesi için diş ipi kullanımı önemlidir. Diş ipi kullanmamamız durumunda tartar oluşacak ve bunun içinde mutlaka bir hekim yardımına başvurmamız gerekecektir.

Ağız Bakımı

Yemek yedikten sonra ağzımızı çalkalamamız, plak ve zifte neden olacak bakterilerin oluşumunu engelleyecektir. Bu doğru bir davranıştır. Fakat dişimizi florür içeren bir diş macunuyla fırçaladıktan sonra ağzımızı çalkalamamız gerekir.

Ağzımızı yıkamamız halinde florürün etkisini azaltmış olacağız. Ağız temizliğimiz için gargara yapmamızda etkili olacaktır. Fakat uzmanlar 6 yaşından küçük çocukların gargara yapmamasını tavsiye etmektedir.

Profesyonel Bakım

Profesyonel ağız temizliği için en önemli şey aslında düzenli olarak gitmemiz gereken doktor kontrolleridir. Dişimizi fırçalarken, fırçalama hatasından kaynaklı oluşan bakterilerin oluşturduğu plaklar da, profesyonel diş temizliğiyle giderilmiş olacaktır. Aynı zamanda düzenli doktor kontrolü iltihap oluşumu varsa bunun tespiti açısından da faydalı olacaktır.

Diş Eti Hastalığı Kalıtsal Mıdır?

Kontrol altına alınamayan diyabet hastalıkları diş eti hastalığının etkisini artırmaktadır. Diyabet hastalarına yapılan diş eti tedavisi, diyabeti de olumlu etkilemektedir.

Dental Sağlık Diş ve Ağız Sağlığı

Ağız içerisinde oluşan enfeksiyonlarda, kalp hastalığı olanların kalp krizi geçirme oranı, olmayanlara göre daha yüksektir. Tedavideki ilk etap dişler üzerindeki sertliği özel aletlerle doktorun temizlemesidir.

Tedavi sürecinde doktorunuz size nasıl dişlerinizi temizleyebileceğinizi ve diş ipi kullanımınızı anlatacaktır. İlgili Link : Diş Sararmalarını Önlemenin Yolları

Hamileler

Diş eti hastalığı hamile olanları da etkilemektedir ve erken doğum, düşük doğum yapmalarına etken olabilmektedir. Diş eti hastalıklarında daha şiddetli durumda lokal anestezi ile de cerrahi işlemler uygulanabilmektedir. Tüm tıbbi müdahaleler yapıldıktan sonra hastaların iyileşme süresi 3-6-12 aylık kontrollerle devam eder.

Hangi sıklıkla kontrole gideceğiniz, risk faktörünüz ve tedavi sürecinize göre doktorunuz tarafından size bilgilendirilecektir. Diş eti tedavilerini etkileyen en önemli etken aslında hastanın tedaviye uyumu ve motivasyonudur.

Cevap Bırakın

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More