Tıpta bruksizm adı verilen diş gıcırdatma insanın uykuda farkında olmadan yaptığı ve beynin bir çalışma düzeni sonucunda oluşur. Genellikle alt ve üst dişler birleştirilerek sıkıp gıcırdatılır veya ileri geri oynatılır. Bu uykuda farkında olmadan yapılan istem dışı bir davranıştır. Bu nedenle bunu önleme ve tedavi etme de bir o kadar güçtür. Gündüz de diş gıcırdatma gerçekleşebilir ancak insanlar bunu fark ettiğinde kontrol edebilirler.
Fakat gece uykuda diş gıcırdatma kontrol edilmesi zor davranışlardan biridir. Diş gıcırdatmanın temel sebeplerinden biri gün içinde yoğun yaşanan stres korkulu rüyalar, psikolojik sebeplerdir. Diş gıcırdatma gerek erkeklerde gerek kadınlar da aynı oranda olan durumlardır. Genellikle yaşa bağlı olarak ileriki yaşlarda bu alışkanlık azalır ancak çocukların yüzde 14`ünde genellikle diş gıcırdatma alışkanlığı gelişir. Yetişkinlerde de vardır diş gıcırdatma alışkanlığı ancak erken teşhis edilmesi durumunda tedavisi olan bir hastalıktır.
Diş Gıcırdatmanın Nedeni ve Belirtileri
Diş gıcırdatmanın en önemli belirtilerinden biri sabah uyandığımızda yüz kasların da ve başımızda oluşan ağrılardır. Çünkü gece uykuda dişlerin sıkılması ile kaslar gerilir ve ağrı oluşur. Buna bağlı olarak da dişlerin sıkılmasıyla boyun kaslarında da sıkışma olur. Bu da baş ağrısına sebep olur. Diş gıcırdatan kişilerde görülen en belirgin rahatsızlık dişlerin desteklendiği çene kemiğinin baskı altında kalmasıdır.
Bu çene kemiğini belli bir zaman sonra çene kemiğinde erimeye sebep olur. Diş gıcırdatma yaşayan kişiler bunu genellikle fark etmeden yaparlar. Aynı zamanda belirtileri de daha sonradan ortaya çıktığı için başlangıçta fark edemeyebilirler. Diş gıcırdatmaya bağlı olarak yüz kasları gerilir ve bu kasılma sonrasında dişlerde kırılma ve kayıplar yaşanır. ucunda oluşur. Genellikle alt ve üst dişler birleştirilerek sıkıp gıcırdatılır veya ileri geri oynatılır.
Diş Gıcırdatma Neden Olur?
Stres ve anksiyete diş gıcırdatmaya sebep olabilir. Sırt üstü yatmak, beslenme alışkanlıkları, uyku bozuklukları, dişçilerin yanlış dizilmiş olmaları diş gıcırdatma alışkanlığını tetikleyen durumlardır.
Diş Gıcırdatma Sorununun Tedavisi
Diş gıcırdatma tedavisi oldukça karmaşık bir tedavidir. Ancak bazı rahatlama teknikleri bu konuda yardımcı olabilir. Stresten uzaklaşmak bunların en belirgin özelliğidir. Spor yapmak müzik dinlemek okuma ve yürüyüş yapmak diş gıcırdatma alışkanlığını belli oranda önleyen davranışlardır. Ancak temel sebeplerinden biri anksiyete ve psikolojik sebeplerdir.
Bunların gerek tedavi ile gerekse psikoterapist ile giderilmesi durumunda bu alışkanlıklarda oldukça azalma görülür. Aynı zamanda antienflamatuar ilaçlar kas gevşetici özelliği bulunduğu için gece diş sıkma ve gıcırdatma alışkanlığını belli oranda önlemektedir.