Diş kaplama, diş kayıpları, kırıkları ya da estetik kaygılar nedeniyle yaptırılabilir. Diş hekimlerinin önerileri doğrultusunda seçilecek olan materyallerin çeşitleri mevcuttur. Çoklu diş kayıplarında ya da estetik olarak doğal görünü gibi taleplerle şekillenen bu tercihler her hastaya göre farklılık gösterebilir.
Diş Kaplama Nedir?
Diş kaplama, dişlerin kısmi olarak belirli maddelerle kaplanması ya da çoklu diş kayıplarında köprü olarak bölgenin kaplanması şeklinde yapılabilir. Bu işlemler hem işlevsel olarak yapılabildiği gibi sadece estetik kaygılar nedeniyle de yaptırılabilir. İlgili Link : Diş Eti Hastalıklarının Belirtileri
Diş Kaplama Çeşitleri
Diş kaplama çeşitleri hem uygulama şekli hem de kullanılan malzemeye göre çeşitlilik göstermektedir.• Porselen Kaplama
- Zirkonyum Kaplama
- Metal Destekli Kaplama ( genel olarak köprü kaplamalarda tercih edilen materyaldir.)
Diş hekimi tarafından hastanın diş yapısına uygun olan model ve malzeme seçilir, ölçü alınır, 2 ila 4 seans arası bir sürede kaplama işlemi tamamlanır.
Diş Kaplama Sonrası Oluşabilecek Durumlar Nelerdir?
Diş kaplama yapımı sırasında en çok sorulan sorulardan birisi kaplamanın dişe zarar verip vermeyeceğidir. Kaplama eğer hastaya uygun materyaller ve uygulama şekli ile yapıldığı takdirde, dişe zarar vermek bir yana aksine dişte koruyucu bir fonksiyon oluştururlar. Dişin yapısı korurlar ve sağlamlaştırırlar. Eksik dişler genel çene yapısını da zorlayabildiği ve genel vücut sağlığı korumak için de mutlaka tamamlanması gerekmektedir.
Diş kaplamada en sık rastlanan sorun diş eti rahatsızlıklarıdır. Kullanılan malzeme bazı kişilerde diş eti rengi değişimi yapabilirler. Diş kaplamanın olması gerekenden fazla sıkı yapılması diş etine baskı yaparak kanama ve renk değişikliklerine sebep olabilir. Bu gibi durumlarda gecikmeden diş hekimine başvurulmalıdır. Yapılan küçük değişikliklerle bu sorunun önüne geçilebilir.