Geniş çerçevede diş kaplama nedir, nasıl yapılır sorusuna yanıt olarak, dişlerin çürümesi ve estetiğin kaybolması durumlarında dişlerdeki boşluklar temizlendikten sonra eski haline döndürülmesi için farklı malzemelerle kaplanması işlemidir.
Aynı zamanda; diş kaplama nedir, nasıl yapılır sorusu için, dişlerin çürümesi ve estetiğin kaybolması durumlarında dişlerdeki boşluklar temizlendikten sonra eski haline döndürülmesi için farklı malzemelerle kaplanması işlemidir.
Çürük dişler, dişlerin çekimi, kırık dolgular, ağızdaki boşlukların tedavisi gibi durumlarda diş kaplamaları yapılabilir. Diş kaplamaları en işlevsel koruyucu diş uygulamalarından biridir.
Diş Kaplama Neden Uygulanır?
Farklı şikayetlerde diş kaplama nedir, nasıl yapılır cevabı, büyük diş problemleri olan veya aşırı renk değişikliği olan hastalara kozmetik amaçlı da uygulanabilir, şeklindedir.
Diş kaplamaları hastanın bütçesine, diş problemlerine ve durumuna göre farklı malzemelerle uygulanabilir.
Porselen kaplama yaptıran kişiler hem estetik bir gülüşe sahip olabilir hem de dişlerini dışarıdan gelen kötü etkilerden koruyabilirler.
Diş Kaplama Nasıl Yapılır?
Diş kaplamalarının tedavisinde öncelikle hastanın mevcut durumu incelenmelidir. Diş hekimi detaylı bir muayene yapar ve hastanın sorunlarını tespit eder.
Porselen kaplama işlemine başlamadan önce dişlerdeki problemler giderilmiş olacaktır.
Benzer nitelikte; diş kaplama nedir, nasıl yapılır sorusu için, diş kaplamalarının tedavisi genellikle 3 seansta yapılır. Seanslar arasında kaplamaların oturması için birkaç gün boşluk bırakılır.
Diş kaplama tedavisi için hastanın estetik beklentilerine uygun malzemeler seçilebilir. Hastalar malzeme seçiminde doktorlara danışabilirler.
Bir diş kaplamasının ömrü, malzemeye ve hastanın ağız bakım alışkanlıklarına bağlı olarak değişir
Kaplama işlemleri genellikle farklı tekniklerle uygulanan işlemleri içerir. Hasta için en uygun yönteme diş hekimi tarafından detaylı bir muayene sonrasında karar verilir.
Günümüzde en çok yukarıda detaylı olarak anlattığımız porselen kaplama tekniği uygulanmaktadır. Ancak porselen kaplama yaptırmadan önce yapılması gereken en önemli şey hasta şikayetleri için doğru kaplama yöntemini kullanmaktır.
Bir sonraki adımda hastanın diş yapısına göre en uygun kaplama seçilir ve işleme başlanır.
Diş kaplamaları, çoğu zaman dişlerin zarar görmesinden kaynaklanan kötü şekil ve hacimdeki dişlerin doğal ve estetik bir görünüme kavuşturulması için yapılan bir değiştirme işlemidir.
Ayrıca, diş kaplama nedir, nasıl yapılır sorusu için Porselen kaplamalar, dişin travma veya diş çürüğü gibi faktörler nedeniyle dolgu ile tamamlanamayan yapısını kaybettiği durumlarda tercih edilir.
Diş Kaplama Çeşitleri Nelerdir?
Porselen kaplama işlemi şu şekildedir; öncelikle hastanın dişlerinde var olan problemlerin tedavisi yapılır. Diş kaplamalarının tipine ve malzemesine hasta ve hekim birlikte karar verir.
Kaplamanın cinsine göre hastanın dişlerinde şekillendirme ve törpüleme çalışmaları yapılır. Daha sonra ağız içi kalıp veya 3 boyutlu bilgisayar teknolojileri kullanılarak hastadan elde edilir.
İlgili Link: İnvisalign Nedir?
Porselen kaplama hastanın ağız ölçülerine göre 23 hafta içerisinde yapılır.
Aynı zamanda; diş kaplama nedir, nasıl yapılır sorusu için Diş hekimleri bu esnada hastaya geçici yapıştırıcı ile dişlerin geçici kaplamasını uygular. Bu dönemde hasta geçici porselen kaplamalarla vakit geçirir.
Diş hekimi, yapıştırma tamamlandıktan sonra tekrar hastayı çağırır. Hastaya diş kaplama uygulanır. Prova sırasında hastanın sorunları ve gereksinimleri dikkate alınır.
Diş kaplamalarında son ayarlamalar ve hizalamalar yapılır. Son seansta diş kaplamaları kalıcı olarak yapıştırılır.
Hastanın dişlerinin çürümesi nedeniyle uygulanan tedavilerden biridir. Dişin etrafına yerleştirilen astar, dişin dışarı çekilmesini engellerken eskisi gibi kullanılmasını da sağlar.
Hastanın gereksinimlerine, dişlerin durumuna ve bu müdahale için amaçlanan malzemeye bağlı olarak farklı diş kaplama türleri mevcuttur.
Porselen kaplamaların Süreci Nasıldır?
Genel anlamda diş kaplama nedir, nasıl yapılır sorusu için süre kullanılan malzeme cinsine ve uygulanan sisteme göre değişiklik gösterebilir. 1 günde tek seans olmak üzere 10 güne kadar geçerlilik süresi vardır.
Bir saat içinde tek diş kaplama da uygulanabilir. Kişi tüm dişleri ağzında tutmak istiyorsa bu süre uzatılabilir. Ek olarak, bu süre birden fazla kron veya sferik restorasyonlar için uzatılabilir.
Tüm bu kaplamalar; dişin tamamen küçültülmesiyle uygulanan “bütün kaplamalar” olarak sınıflandırılır. Dişin ön, arka ve yan kısımlarının tamamen küçültülmesi ile yapılır.
Kısmi kaplamalar da vardır. Dişin sadece bir kısmının aşındırılıp kaplandığı uygulamalar vardır. Esas olarak yaprak organizmalarıdır.
Porselen kaplamaların kaplanması için hastanın öncelikle uzman bir diş hekimi tarafından muayene edilmesi gerekir.
Daha sonra nasıl bir kaplama yapılacağına karar verilir. Diş ölçüleri alındıktan sonra diş temizliğine başlanacaktır.
Diş temizliği sırasında dişlerin üzerine belirli zamanlarda kalıplar yerleştirilir. Bu kalıpların amacı dişlerin zaten istenilen formda olup olmadığını anlamaktır.
Porselen kaplamalarda her şey yolunda giderse tüm işlem 3 seansta tamamlanır. Ancak bazı durumlarda doktorun isteği bu yönde giderse ve hastanın durumu uygunsa 2 seansta dişlerin yerleştirilmesi mümkündür.
Kaplama üzerinde çalışılırken seanslar arasında 2-3 gün fark olduğunda daha iyi bir kaplama oturması sağlanacaktır.
Porselen kaplamalardan sonra hastalar ağız bakımını asla ihmal etmemelidir. Normal bir insan olarak dişlerini günde en az iki kez fırçalamalıdır.
Ayrıca kaplamalı dişleri olan kişilerin diş ipi kullanması çok faydalıdır. Kaplama yapıldıktan sonra dişin ekstra bir bakıma ihtiyacı yoktur. Normal bir diş gibi rutin bakımını yapmanız yeterli olacaktır.