Dental Sağlık
Ağız ve Diş Sağlığı Bloğu

Diş Kırılması Neden Olur

Diş kırılmasının birçok sebebi olabilir. Herhangi dışarıdan alınan bir darbe sebebiyle kırılabildiği gibi diş gıcırdatma ve sıkma alışkanlığı olan kişilerde de çok sık görülen durumlardan biridir. Ancak bazı durumlarda, herhangi hastalığa bağlı olarak da dişlerde ve diş etlerinde problem oluşabilir. Buna bağlı olarak da diş kırıkları gelişebilir.

Diş Kırığı Nedir?

Diş kırılması ağız içindeki bölgede oluşan herhangi bir enfeksiyona bağlı olarak veya enfeksiyonun yok edilmesi tedavisine bağlı olarak da gelişebilir. Ancak diş kırılması travmatik bir durumdur. Bunun yanı sıra diş kırılması önemli hastalıklardan biridir. Diş kırılmasının gerçekleşmesi durumunda en kısa sürede bir diş hekimine gitmek ve oluşan bu kırığı tedavi ettirmek gerekir.

Çarpma veya düşme kaza gibi sebeplerden dolayı veya diş çürüklerine bağlı olarak diş kırıkları gelişebilir. Ancak özellikle ön dişlerde oluşan bu kırıklar estetik kaygı oluşturur. Bunun tedavisi çok kısa sürede mümkün olmaktadır. Ancak diş çürüğünün gerçekleşmesi durumunda en kısa sürede bir diş hekimine görünmekte fayda vardır.

Diş Kırılması Neden Oluşur?

Diş kırılması birçok sebebe bağlı olarak gelişebilir bunlar kemik erimesi, ağızdaki diş dolgularının fazla olması aşırı derecede sıcak ve soğuk besinlerin bir arada tüketilmesi, uyku sırasında dişlerin sıkılması veya dışarıdan dişe alınan darbeler kabuklu meyve ve sebzelerin dişlerle kırılmaya çalışılması sonucunda diş kırıkları oluşur.

Diş Kırıkları Nasıl Tedavi Edilir?

Diş kırıkları oluştuğu andan itibaren mutlaka bir diş hekimine gitmek gerekir. Diş kırıkları oluşumuna bağlı olarak farklı tedavi aşamaları vardır.

Dental Sağlık Diş ve Ağız Sağlığı

Kırılan diş köke doğru fazla inmemişse o bölgedeki kırık olan parça çıkartılarak kırık doku tedavi edilir. Diş köküne kadar uzanan bir kırık olması durumunda ise kanal tedavisi yapılarak oradaki kırığın sebep olduğu deformasyon giderilir. Aynı zamanda kırık olan diş çıkartılarak üzerine bir kron kaplama yapılabilir veya diş kökü sağlam kalmış olması durumunda üzerine bir porselen kaplama yapılarak o görüntü deformasyonu giderilebilir.

İlgili Link : Çene Kisti Ameliyatı Nasıl Yapılır

Ancak köke ulaşması durumunda diş çekilmek zorunda kalabilir. Bu durum diş hekiminin karar vereceği bir durumdur. Diş hekimi dişin durumuna, kırılma aşamasına ve verdiği zarara göre bir tedavi programı oluşturur. Dişi tedavi eder veya çekilerek yerine kaplama bir diş yapılır.

Diş Kırıklarında Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Diş kırıkları genellikle kazalar sonucunda veya dışarıdan gelen darbelerle oluşur. Ancak dişler hassas yapıya sahip oldukları için bu konuda çok dikkatli olmak gerekir. Diş kırıldığında mutlaka bir diş hekimine gitmek gerekir. Hatta diş hekimine en kısa sürede yaklaşık bir saat içinde mutlaka ulaşmak gerekir. Kırılan dişe elle dokunmamaya ve dilinizle o bölgeye baskı uygulamamaya çalışın. Kırılan dişi temiz bir pamuk almak faydalı olabilir.

Cevap Bırakın

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More