Dişler insan hayatında ve sağlığında önemli role sahiptir. Çünkü dişler sayesinde yediğimiz besinlerin öğütülmesini sağlıyoruz. Böylece sindirim sistemi işlevini daha kolay bir şekilde gerçekleştiriyor. İnsan sağlığı için bu kadar önemli bir role sahip olan dişlerin düzenli bir şekilde günlük bakımının yapılması gerekir. Aksi halde dişler etrafında plak ve bakteriler meydana gelir.
Bu bakteri plakları zamanla dişinizi kaybetmenize neden olur. Her yemekten sonra her yaştan insanın dış temizliğine önem vermesi gerekir. Plak , dişlerin etrafında ve üzerinde renksiz ve yapış yapış oluşan bakterilere verilen isimdir. Diş sağlığı için ciddi bir tehdit olan plaklar, dişlerin çürümesine neden oldukları gibi diş eti hastalıklarına da davetiye çıkarır.
Diş plağı sorunu bulunan kişiler öncelikle işin uzmanından yani diş hekimlerinden yardım almalıdırlar. Diş hekiminin önerisi ile uygun diş temizleme ürünleri kullanılır. Etkili bir temizlik sağlanarak ağız içi ve diş sağlığı korunmuş olur. Fakat kimi zaman diş taşı dediğimiz sert plaklarda dişler üzerinde oluşur. Bu kireçleşmiş ve sertleşmiş plaklar ise diş kliniklerinde bulunan temizleme malzemeleri ile dişler temizlenir.
Diş Plağı Oluşumunun Belirtileri
Plakalar ağız içerisinde zamanla biriken bakteriler sonucunda oluşur. Kimi zaman plaklar görülebildiği gibi bazen de görülemeyecek bir şekilde ağız bölgesine yerleşir.
Eğer zamanında bu plaklara müdahale edilmeyip bu alanlar temizlenmediği takdirde ağız içerisinde iltihaplanma ve diş etlerinde tahrişler meydana gelir. Bu durum ağız sağlığınızı olumsuz yönde etkiler ve zamanla dişler ağrımaya, çürümeye başlar.
Dişler Neden Temizlenir?
Yapılan diş fırçalaması ile bakteri plağı temizlenerek ağız ve diş sağlığı korunmaya çalışılır. Diş fırçalama ile beraber kullanılan diş ipleri de bakterilerin temizlenmesinde etkilidir. Bakteri plakları uzun süre diş üzerinde kaldığı takdirde ise diş minesine ciddi zararlar verir. Diş üzerinde kalan bakteriler zamanla sertleşir ve diş taşı oluşumuna neden olur. Diş taşları ise çok zor bir şekilde temizlendiği için diş hekimlerine başvurmak ve klinik ortamlardaki temizlik uygulamalarından yararlanmak gerekir.
Diş Temizliği Nasıl Yapılır?
Ağız içerisinde tam manasıyla gerçek bir diş temizliği isteyen kişiler bu konuda hekimlerden yardım almalıdır. Klinik ortamlarda yapılan muayene sonucunda diş sorunları tespit edebilir ve çeşitli aletler yardımıyla diş plağı ve tartarlar temizlenir. İşlem sonrasın diş ve ağız sağlığı korunmuş olur. Daha sonra ise diş hekiminin tavsiyesi ile uygun diş macunu ve diş ipleri ile dişler düzenli olarak temizlenmelidir.