Sağlığa zarar veren yemekleri tüketmek, zamanla diş çürümesine ve kayıplarına neden oluyor. Besinleri bazı anlarda hızlıca yemek diş minesini aşındırır. Diş hastalıkları oluşumu sonucunda ağız içerisinde birçok bakteri yaşamaya başlıyor. Ağız lezyonu olarak ifade edilen mikroskobik varlıklar, dişin yapısına zarar verir.
Bol miktarda yağlı yiyecekler, şekerli gıdalar, diyet programları, meyvelerin ve sebzelerin taze bir şekilde tüketilmesi lifli gıda tüketimi azaltıyor. Süt ve süt ürünlerinden oluşan gıdalar diş minesinin güçlenmesine destek oluyor. Dolayısı ile diş kaybı ve hasarı oluşmuyor.
Sağlıklı Dişler İçin Yapılması Gerekenler
Süt ürünlerinden olan peynir, dişlerin yapısını güçlendirir. Besinlerin çürük yapıcı olanları değil, çürük önleyici olanları tüketilmelidir. Tıpta karyojenik olarak ifade edilen besin, mikroskobik canlı oluşumuna engel olur. Besinin çürüten etkisinin olup olmadığı zaman içerisinde anlaşılabilir.
Besinlerin türleri, form alanları, besinin ana içeriği, farklı besinler ile beraber tüketilmesi, ağız içerisinde kaldığı aralık, tüketilen besinler arasındaki sıklığına göre değişim gösteriyor. Karbonhidrat içeren besin, lezyon oluşturur ve asit ile karışarak diş minesini adeta aşındırır. Ph 5.5 den aşağı düşmemelidir.
Diş Minesinin Yapısı Nasıl Korunur?
Sağlıklı besinleri tüketmek, diş minesini koruyor. Besin öğelerinden kereviz tüketmek faydalıdır. Özellikle dişlerin iki yöntem ile korunmasına destek oluyor. Kereviz fazlaca çiğneme ihtiyacı gerektirmeyen bir besindir.
Fazladan tükürük salgılamayı azaltır. Buna bağlı olarak bakteri adeta etkisiz olacak bir hal alır. Sonuç olarak lifli gıdalar veya sert gıdalar dişin dış yapısına adeta masaj yapar. Dişlerin arasında bulunan bakteriler temizlenir ve yok olur. Yeşil çayın ana maddesinde katesin isimli bir koruyucu etken bulunuyor. Çay bakteri oluşumunu önlüyor. Dişten yayılan lezyonlar ağız kanserine neden olabiliyor. Yeşil çay, lezyon çoğalmasını durdurur ve belirli bir süre sonra ise yok eder. İlgili Link : Dişlerinizi Sağlıklı Tutmanın 11 Yolu
Dengeli Beslenmenin Dişe Yararları
C vitaminin yeteri kadar tüketilmemesi diş köküne ve yapısına zarar verir. Diş bakteriler ile karşılaştığında adeta savaşamaz ve yenik düşer. Oysaki kivi tüketerek c vitamini eksikliği karşılanır ve daha sağlıklı dişler elde edilir.
Ayrıca kivi tüketmek diğer besinlere oranla en fazla c vitamini ihtiyacını karşılayan besindir. Diğer sırada ise kalsiyum ihtiyacını fazlası ile karşılayan yoğurt gelmektedir. Diş kökü içinde bulunan iltihapların azalışını sağlar. Özellikle periodontol tedavisinde kullanılır. Diş minesinde sallanmış ve gevşemiş dişin tedavi aşamasında kullanılır. Çilek tüketmekte tedavi eden bir yöntemdir. Asitik yapısı, diş ipi içinde birikim gösteren diş taşını yok ediyor.