Dental Sağlık
Ağız ve Diş Sağlığı Bloğu

Diş Taşı

Günlük diş bakımına gereken önem verilmediği durumlarda ortaya çıkan sağlık sorunudur. Yetersiz fırçalamadan kaynaklanırr ve dişleri düzgün bir şekilde fırçalamak gerekir. Dişlerde bakteri plakları oluşur ve bu plaklar diş taşı olarak bilinir. Sağlıksız bir görünüme neden olan diş taşı, dişin hem ön yüzeyinde hem de arka yüzeyinde sararmalar oluşturur. Bazen dişlerin altına ilerleyebilir ve bu diş eti rahatsızlıklarına neden olur. Diş bakımını ihmal eden kişilerde 14 gün gibi kısa süre içinde diş taşına dönüşür. Diş taşı oluşumu daha sonra ki zamanlarda ciddi diş hastalıklarına yol açar.

Diş Taşının Zararları Nelerdir?

Diş taşı oluşumunun çok fazla zararı vardır. Ağızda kötü kokuya neden olan diş taşları ileriki zamanlarda diş eti iltihaplarına da dönüşebilir. Diş taşı çürükleri arttırır, diş eti çekilmesine neden olur.

Dişlerin aralarında boşluklar oluşur bu bölgeler diş taşı ile kaplanır. Dişler arasındaki kemiklerde kayıplar oluşturabilir. Diş taşları, dişler arasındaki hasarı içinde barındırdığı için tedavi sürecinin gecikmesine yol açar. Diş yüzeyindeki sarı lekelerin oluşumuna neden olur. Diş fırçalanırken, diş eti kanaması oluşur.

İlgili Link: Diş Taşları ile Baş Etme Yolları

Diş Taşı Temizliği

Diş hekimi tarafından diş taşı temizliği yapılır. Diş taşını kazımak için ucu kancaya benzer keskin bir alet kullanılır. Özel araçlarla plak yapışmasını ve tekrardan diş taşı oluşumunu önlemek amacıyla diş yüzeyi düzleştirilir.

Dental Sağlık Diş ve Ağız Sağlığı

Diş etinin yeniden dişe yapışması için diş kökleri düzeltilir. Diş eti rahatsızlığına neden olacak düzeyde diş taşı var ise derin temizlik yapılabilmektedir.

Diş Taşı Temizliği Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?

Diş taşı temizliğinin ardından 2 saat boyunca hiçbir şey yenip içilmemelidir.24 saat içinde soğuk ve sıcak şeylere dikkat edilmeli. Hafif şişlik oluşumda buz torbası ile dışarıdan diş etlerine uygulanabilir. İyileşme aşamasını hızlandırmak için 1 bardak ılık suya tuz ekleyerek gargara yapılabilir. İlgili Link: Diş İpi Nedir

Cevap Bırakın

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More