Dental Sağlık
Ağız ve Diş Sağlığı Bloğu

Diş ve Ağız Problemlerinin Belirtileri

Ağız ve diş sağlığı insan yaşamında oldukça önemlidir. Çünkü insanın genel beslenmesinin başladığı yer ağızdır. Ağız ve diş sağlığının sorunlu oluşu birçok hastalığa zemin hazırladığı gibi diş kaybına da yol açabilir. Diş kayıpları kişileri fonksiyonel olarak etkilediği gibi psikolojik olarak da oldukça sıkıntı yaratır.

Diş Eti Hastalıkları

Periodontoloji anabilim dalı hastalıklarından biri olan dişeti hastalığı günümüzde diş çürümesine neden olan ve çok insanda görülen hastalıklardan biridir. Diş eti hastalıkları iki türlüdür. İlgili Link Ağız ve Diş Sağlığı Yaşantımızı Nasıl Etkiliyor

  • Basit diş eti hastalığı
  • İlerlemiş diş eti hastalığı

İkisi de diş eti enfeksiyonudur. Ancak birinin tedavi edilebilir özelliği varken diğerinin cerrahi operasyon dışında pek alternatifi yoktur. Ayrıca diş eti hastalıkları kalp ve beyni olumsuz olarak etkilemektedir. Diş eti hastalığı dişin üzerinde oluşan plaklar ile başlar. Bu plaklar gıda artıklarıyla oluşur. Olması gereken biçimde ağız içi bakımı ve hijyeni sağlamayan kişilerde çok sık görülen hastalıklardan biridir. İlgili Link: Bonding Nedir

Diş Çürüğü

Çürük dişler dediş plağının oluşmasında oldukça etkilidir. Genellikle gazlı içecek ve şekerli gıdalardan oluşur. Öncelikle ağız içi ve diş sağlığını etkiler ve ardından dişlerin çürümesi ile gelişir. Şeker üreten asitler bakterilere dönüşür ve bu bakteriler ağız içi sağlığını bozar. Bunun için şekerli gıdalardan kaçınmak ve doğru bir ağız içi hijyeni ve diş fırçalaması düzenli olarak yapıldığında diş çürüğünün oluşması önlenmiş olur.

Ağız ve diş sağlığı insan yaşamında oldukça önemlidir. Çünkü insanın genel beslenmesinin başladığı yer ağızdır. Ağız ve diş sağlığının sorunlu oluşu birçok hastalığa zemin hazırladığı gibi diş kaybına da yol açabilir.

Dental Sağlık Diş ve Ağız Sağlığı

Demans Hastalarında Görülen Diş Hastalıkları

Demans hastaları demansın erken aşamalarında ağız içi bakımı ve diş fırçalaması işlemini el yetenekleri azaldığı için tam anlamı ile gerçekleştiremezler. Demansı olan hastalarda ellerin kavraması gerilediği için diş fırçalama gibi günlük zorunlu ihtiyacını karşılayamazlar. Ayrıca bunun yanı sıra hastanın kullandığı şeker içerikleri veya laktoz içeren şuruplar ve ilaçlar diş çürümesini hızlandırır. Bunun yanı sıra demans hastalarının kullandığı bazı antipsikotik ilaçlar da dil ve çene hareketlerini kontrol edemez hale getirebilir. bunun yanı sıra alt çenede protez kullanılması da ağız içi ve diş sağlığını olumsuz olarak etkiler.

Ağız Ve Diş Sağlığı İçin Ne Uyarılar

Ağız ve diş sağlığı uzun vadeli sağlıklı bir ağız için ve dişler için çok önemlidir. Günlük düzenli olarak dişlerin fırçalanması ağız içi gargarası ile ağızda bakteri oluşumunun önlenmesi gerekir. Ayrıca yılda en az iki kez diş hekimine giderek ağız içi bakımının ve sağlığının kontrol ettirilmesi gerekir. Herhangi bir sorun oluşması durumunda dişlerin ivedilikle tedavi edilmesi şarttır. Bunun yapılmaması durumunda ileride diş ve ağız içi sorunlarının artacağı ve tedavi alternatiflerinin de azalacağı bilinmelidir.

Cevap Bırakın

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More