Kişilerin dış görünüşleri aslında sağlık durumlarını da göstermektedir. Dış görünüşümüzü belirleyen etkenlerden birisi de dişlerimizin sağlıklı bir yapısının olmasıdır. İnsanlar yaş aldıkça diş bakımına ve görünümüne daha ok önem verir. Etrafa güzel gülüşler sergileyebilmek ve sosyal çevremizde kendimize güvenip rahat konuşabilmemiz için dişlerimizin görüşüne dikkat ederiz.
Günlük olarak tükettiğimiz gıdalarda mutlaka kalıntılar oluyor ve düzenli bir şekilde diş temizliği yapmıyorsak dişlerde leke oluşumuna neden oluyor.
Dişlerinizde neden lekelerin oluştuğunu bilmiyorsanız ve parlamadığını düşünüyorsanız, ağzınızdan geçen yiyeceklere dikkat etmenizin zamanı gelmiş demektir. Yaş ilerledikçe artan bu lekelerin birçok sebebi olabilir.
Dişlerde leke oluşumuna sebep olan en büyük etkenler;
- Yeterli düzeyde diş bakımı yapmıyorsak,
- Asitli ve şekerli gıdaların fazla tüketilmesi,
- Kalıtsal diş bozuklukları,
- Aşırı derecede sigara, tütün ve alkol tüketimi,
- Protezlerin eskimiş olması,
- Hamileyken fazla antibiyotik kullanımı, çocukların diş lekelerinin oluşmasına sebep olması,
- Yeterinden fazla florür içeren su kullanımı,
- Bazı sebeplerden dolayı dişlerin çatlaması,
- Fazlasıyla çay ve kahve tüketimi yapmak,
- Diyet yaparken, diş yapısına uygun olmaması,
- Yaşın ilerlemesi ve dişlerin aşınmış olması,
- Ağzımızı yemek yedikten sonra çalkalamamak,
- Yanlış diş fırçası ve diş macunu kullanımı,
Gibi birçok etken dişlerde leke oluşumuna sebep olmaktadır.
Diş Lekelerinin Tedavisi
Halk arasında yaygın olarak bilinen ve evde yapılan bazı yöntemler lekelerin giderilmesi yeterli olmamakla birlikte, diş eti ve minelerine zarar verip olumsuz bile etkileyebilmektedir.
Tıbbi anlamda ise, dişler üzerinde lekelerin giderilmesi için birçok tedavi yöntemi uygulanmaktadır. Diş lekelerinin tedavisi için diş hekimi hastanın; yaşı, diş lekelerinin durumu, önceden tedavi uygulanıp uygulanmadığı ve diş yapısına göre bir işlem süreci belirler.
İlgili Link : Diş Ve Ağız Hastalıkları
Diş lekeleriyle baş etmenin en kolay ve kalıcı yolu bu lekeler oluşmadan önlemini almaktır ama çoğumuz bunu başaramayız. Ne yememiz ya da yememiz gerektiğini bildiğimiz zaman sağlıklı ve parlak dişlere kavuşmak hiç de zor değildir. Tabi ki diş minelerimizi yaşımızın ilerlemesi de etkilemektedir.
Düzenli Bakım
Bir süre sonra ne kadar dişimize bakımlı olursak olalım diş yüzeyinde çatlaklar ve lekelenmeler oluşacaktır. Kahve, çay gibi diş sararmalarına etkili olan diğer bir içecek de kırmızı şaraptır. Asidik yapısı, tortu içermesi ve rengi dolayısıyla dişlerde renk değişimine sebep olan bu içeceği de tüketirken abartıya kaçmamak gerekir.
Kısacası; dişlerimizde oluşan lekeleri gidermek için öncelikle yeme-içme alışkanlıklarımıza dikkat etmemiz gerekmektedir. Sağlıklı gülüşlere sahip olmak artık sanıldığı kadar zor değildir. Estetik diş uygulamaları sayesinde kötü gülüşlerden kurtulmamız artık mümkün. Diş lekelerinin giderilmesi için en kesin yöntem, diş hekiminin diş temizliği yapmasıdır.