Sağlıklı dişlere sahip olmanın temel koşullarından biri ağız içi bakımıdır. Dişlerin görsel olarak iyi görünmesi onların sağlıklı olduğu anlamına gelmez. Dişlere iyi bakmak ve bunu düzenli yapmak oldukça önemlidir.
Dişleri Sağlıklı Tutmanın 11 Yolu
- Her Gün Mutlaka Diş Fırçalamak
Diş fırçalamak kişinin hayatında olmazsa olmazlardan biri olmak durumundadır. Diş fırçalamayı periyodik olarak ve düzenli bir biçimde yapmak şarttır. Günde en az 2 kez dişlerin fırçalanması gereklidir.
- Dişlerin Düzgün Fırçalanması
Birçok kişi dişini fırçalama işlemini gerçekleştirir ancak bunun doğru ve bilinçli yapılması son derece önemlidir. Kötü bir diş fırçalamak hiç fırçalanmamış kadar olumsuz etki yapar. Diş fırçalamak için belli bir zaman ayırmak zorundasınız. Diş fırçasıyla plak oluşumu engellenir veya var olan bir plak çıkartılabilir
- Dilin Fırçalanması
Diş plağı ve dil plağı denen oluşumlar ağız içi bakımı ve hijyenin düzenli yapılmadığı durumlarda oluşur. Bunlar ağız kokusuna sebep olabilir. Aynı zamanda diş ve dişeti hastalıklarının da sebebidir. Her gün en az 2 kez dişleri fırçalarken dili de mutlaka nazikçe fırçalamak gerekir.
- Flüorürlü Diş Macunu Kullanılması
Diş macunu çeşitleri piyasada çokça bulunmaktadır ancak önemli olan diş macunlarının florür etken maddesinin içinde bulunmasıdır. Flüorürlü diş macunu ağız sağlığında oldukça önemlidir.
- Diş İpi Kullanım
Günde 2 kez diş fırçalamanın önemi kadar diş ipi kullanmak da bir o kadar önemlidir. Diş ipi kullanmak dişlerin arasında biriken yemek artıklarının temizlenmesi anlamına gelir. Bir diğer özelliği ise diş etlerine masaj yapmaktır.
Günde 2 kez diş fırçalamanın önemi kadar diş ipi kullanmak da bir o kadar önemlidir. Diş ipi kullanmak dişlerin arasında biriken yemek artıklarının temizlenmesi anlamına gelir.
- Ağız Gargarasının Önemi
Ağız ve diş sağlığını korumanın diğer önemli ayrıntılarından biri de gargara yapmaktır. Gargaralar ağız içi bakımında son derece önemlidir. Öncelikle gargaralar ağız içindeki asit miktarını azaltır aynı zamanda diş etlerinin arasında fırçalanarak ulaşılamayan bölgelere girerek orada plak ve bakteri oluşumunu engeller.
- Bol Su İçmek
Su içmek insan sağlığı açısından son derece önemlidir. Bu aynı zamanda ağız sağlığı ve dişler üzerinde de son derece önemli etkisi bulunmaktadır. Mutlaka her öğünden sonra su içmek yalnızca ağız sağlığı açısından değil vücudun genel sağlığı açısından da önemlidir.
- Taze Meyve Ve Sebze Yemek
Günlük olarak tüketilen meyve ve sebzeleri tüketirken genellikle taze gevrek olmasına dikkat etmek gerekir. Aynı zamanda lifli gıdalar tüketmeye de dikkat edilmelidir.
- Şekerli Ve Asit İçeren Gıdalardan Uzak Durmak
Birçoğumuz şekerli ve tatlı gıdaların tüketmeyi severiz. Ancak sonrasında dişlerde oluşturacağı asit ortamı ağız ve diş sağlığına zarar verir. Özellikle asitli meyve çay kahve gibi diş minesine zarar verecek yiyeceklerden mümkün olduğu kadar uzak durmak gerekir.
- Kabuklu Meyvelerin Dişlerle Kırılmaması
Birçoğumuz sakıncalı olduğunu bilse de sert kabuklu meyveleri dişlerle kırarlar. Bu son derece tehlikeli ve sağlıklı dişlere zarar veren bir durumdur.
- Diş Hekimine Yılda En Az İki Kez Gitmek
Diş hekimine genellikle diş kayıpları durumunda gitme alışkanlığı vardır. Ancak sağlıklı durumda da diş hekimliği yılda en az iki kez ziyaret etmek gerekir.