Dental Sağlık
Ağız ve Diş Sağlığı Bloğu

Dolgu Çeşitleri

Ağız ve diş sağlığı kapsamında 3 tane dolgu çeşidi uygulanmaktadır. Bu dolgu çeşitleri; amalgam dolgular, kompozit dolgular ve porselen dolgulardır. Her diş için aynı dolgu uygun olmayabilir. Yani herkesin diş yapısına göre dolgu çeşidi uygulanmakta olup, her diş için de aynı dolgu uygun olmayacaktır.

Kişinin maddelere karşı alerjisi, dişin konumu, çürüğün büyüklüğü gibi faktörler uygulanacak dolgu çeşidini belirleyecektir. İşte dolgu çeşitleri ve dolgu çeşitlerinin tüm ayrıntıları!

Amalgam Dolgu

Amalgam dolgu cıva, gümüş, bakır ve kalay karışımından oluşur. Bilhassa arka dişlerde uygulanan bu dolgu çeşidi, basınca ve çiğneme gücüne karşı dirençli, aynı zamanda uygun maliyetli dolgulardır. Fakat bilinenler üzerine son zamanlar da amalgam dolgunun kullanımı çok azalmıştır. Amalgam dolgunun gri metalik rengi estetik beklentileri karşılamaz iken, kişinin içerdiği cıvaya karşı alerjisinin olabilme ihtimali ve civanın insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri konusunda yapılan bilimsel araştırmalar, diş uzmanlarını alternatif dolgulara yönlendirir.

Bunun yanı sıra, amalgam dolgularının dişle tam bütünleşmemesi ve uygulanırken dişin sağlıklı bölümlerinden de kayıpların olması diğer dezavantajları olarak biliniyor. Bu bakımdan son zamanlarda amalgam dolgu her geçen gün daha az tercih ediliyor. İlgili Link: Kompozit Dolgu ( Bonding ) Nedir

Kompozit Dolgu

Halk arasında beyaz dolgu, ışınlı dolgu veya lazer dolgu gibi isimler ile adlandırılan kompozit dolgu, beyaz renkli ve sertleşmesi için mavi ışıklı dolgu cihazı ile kompozit dolgular uygulanır. Bu bakımdan da halk arasında birçok farklı isimle kompozit dolgular adlandırılır.

Dental Sağlık Ağız ve Diş Sağlığı

Kompozit dolgular genel olarak tek seansta tamamlanabilir. Özellikle amalgam dolgu çeşidine göre daha çok fiyatlı diyebiliriz. Fakat kırılmış, aşınmış, aralıklı dişler gibi durumlarda uygun koşullu bir estetik çözüm her zaman sağlar. İlgili Link: Amalgam Dolgu

Porselen Dolgu

Dolgu çeşitleri arasında diş ile en uyumlu dolgu çeşidi, porselen dolgu çeşididir. Porselen dolgu, tüm dolgu materyalleri arasında diş ile en uyumlu dolgu malzemesi olup, oldukça avantajlı bir yöntemdir. Porselen dolgu kapsamında ilk olarak diş dolgu için hazırlanır. Daha sonra ölçü alınır ve hastaya geçici bir dolgu işlemi yapılır. İkinci seansta ise parça dişe yapıştırılır ve hemen ardından cilalama işlemleri yapılır.

Porselen dolgu da dokuda hiçbir şekilde kayıp yaşanmaz. Son derece dayanıklı olup, rengi de dişle gayet uyumludur. Porselen dolgunun en önemli avantajlarından bir tanesi de dişleri hiçbir şekilde aşındırmayan ve diş etiyle tamamen uyumlu bir yapıda olmasıdır. Porselen dolgu çeşitleri dezavantajı, çok pahalı olması ve tedavi için iki seans gerekmesi diyebiliriz.

Dolgu Yaptırdıktan Sonra Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Elbette her tedavi sonrasında dikkat edilmesi gereken bazı hususlar olduğu gibi dolgu tedavisini yaptırdıktan sonra da dikkat edilmesi gereken bazı önlemler mevcuttur. İlk olarak diliniz dolguyu yabancı bir madde olarak algılayacaktır. Tabi bu durum alışma sürecidir.

Fakat 2 hafta sonunda bu his tekrar devam ediyorsa ya da dilinize takılan kısımlar varsa hekiminizden dolgunuzun düzeltilmesini isteyebilirsiniz. Özellikle hiçbir şekilde geçmeyen hassasiyet durumunda da hekiminize başvurmanız çok sağlıklı olacaktır. Daha ayrıntılı bilgi için hekiminizden yardım alabilirsiniz.

Cevap Bırakın

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More