Dental Sağlık
Ağız ve Diş Sağlığı Bloğu

Günde En Fazla Kaç Kere Dişler Fırçalanmalı

Sağlığın önemli bir parçası olan ve son derece hassas olan dişler, gerekli fırçalama ve bakım yapılmadığında sağlık sorunu olarak kişinin karşısına çıkmaktadır. Diş fırçalama bakımından iyi sonuçlar almak için, öncelikle aksatılmadan düzenli olarak fırçalama gerekli ki; istenilen sonuca varılsın.

Sorunsuz, ağrısız ve sızısız dişler için sabah ve akşam olmak üzere günde 2 kez yemeklerden sonra rutin bir şekilde fırçalamak gereklidir. Aksi halde dişler ağrıma, çürümeye ve en önemlisi de diş eti çekilmesine hızla ilerleyerek başlamaktadır.

Sürekli olarak günde 2kez fırçalanan dişlerin etkisi sürmesi için, aralarda yenen ve içilen gıdaların üzerine muhakkak ya 1 bardak su içilmeli ya da ağız su ile gargara yapılmalıdır. Bunun sebebi ise; dişlerin arasında oluşan kalıntılar bakteri üremesi yaparak, diş eti iltihabına yol açmamasıdır.

İlgili Link : 20 Yaş Dişinin Verdiği Rahatsızlıklar

Diş Fırçalama Doğru Şekilde Nasıl Yapılır

Her konunun kendisine has bir takım kuralları olduğu gibi, diş fırçalamasının da sağlıklı ve doğru yapılması için kendisine ait birkaç altın kuralları bulunmaktadır.

Dental Sağlık Ağız ve Diş Sağlığı

Diş Fırçalama esnasında asla sağ ve sol olarak fırçalama yapılmamalıdır ve bu yanlışı birçok kişi bilmeyerek de olsa uygulamaktadır. Daima kişi, aşağı ve yukarı şeklinde dişlerini fırçalamalıdır.

Diş fırçalama da yapılan yanlışlardan bir diğeri ise, sert olarak yani bastırarak dişleri fırçalamaktır. Hâlbuki sert darbeyle fırçalanan dişler sağlıklı değil, tam aksine zararlı olmaktadır ve içteki sarı tabakayı üste çıkarmaktadır. Daha önemlisi ise, diş etlerini de bir hayli tahriş ederek ve ağrımasına yol açarak zarar vermektedir ve diş eti hastalıklarına da davetiye çıkarmaktadır.

Diş Fırçalamanın Yararları

Diş ve ağız sağlığı için çok önemli olan diş fırçalama en başta diş ve diş eti hastalıklarını önlediği için kişiye büyük yarar sağlamaktadır. Bunun yanı sıra diş eti hassasiyetini azaltarak ağrı yapmayı engellemektedir.

Özellikle kış aylarında daha fazla oluşan iltihabın geri tepmesini sağlamaktadır. Dişler de kalan yemek artıkları ve en önemlisi de şekerli kalıntılar diş etlerinin arasında enfeksiyona ve mantara yol açmaktadır, fakat düzenli fırçalanan dişler sayesinde bunların hiç biri yaşanmamaktadır.

Şeker gibi gıdaları küçük yaş grupları daha çok tükettiği için, büyüklere nazaran daha çabuk çocukların dişleri çürümektedir. Lakin büyüklerin gözetimi ile fırçalanan dişler sayesinde, çocuklarda da hiç çürük diş veya ağrılı, iltihaplı sorunu ile karşılaşılmamaktadır. Diş fırçalamasının en büyük yararı ise, oluşabilecek tıbbi sağlık sorunlarının önüne geçmesi olmaktadır.

Cevap Bırakın

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More