Gebelik döneminde anne adaylarının karşılaşabileceği sorunlardan birisi olan hamilelikte ağız kokusu olmaktadır. Daha kötü ağız kokusu olmayan anne adayları bu sorun ile karşılaştıklarında hamilelikte ağız kokusu neden olur? Sorusunu sormakta ve cevaplarını aramaktadırlar. Bizde sizlere detaylı cevaplar vermeye çalışacağız.
Gebelik sürecinde meydana gelen ağzı kokuları sıklıkla dişeti hastalıklarından yada diğer ağız içi sorunlardan oluşmaktadır. Gebelik dönemi vücutta birçok değişimin olduğu bir evredir ve ağız ve diş sağlığında da değişimler olabilir.
Hamilelikte Ağız Kokusu Nedenleri
Maddeler halinde açıklayarak gitmek gerekirse;
Hormonların Etkisi
Hamilelikte ön plana çıkan östrojen ve progesteron hormonlarında gerçekleşen değişimler, plakların çoğalmasında etkilidir. Plakların içeriğinde sülfür üretimi yapan bakteriler bulunur ve gebelikte ağız kokusuna neden olurlar. Ayrıca hamilelikte sürekli bir şeyler yemek plak oluşumunda etkili rol oynar. Plak oluşumu engellenmez ise ve birikirse ilerleyen dönemlerde dişeti hastalıklarına ve dişeti enfeksiyonlarının bir numaralı nedeni olarak görülür.
İlgili Link: Ağız Kokusu Sebepleri
Yeteri Kadar Su İçmemek
Ağız kokusu nedenleri arasında ağız kuruluğu bulunur ve yeteri kadar sıvı tüketilmez ise tükürük salgısında azalma olur ve ağız kokusu ortaya çıkar. Gebelikte normalden daha fazla su ihtiyacı doğar. Hem anne adayı kendi ihtiyacını hem de bebeğin ihtiyacı olan sıvıyı tüketmek zorundadır. Tükürüğün içeriğinde gıda kalıntılarını yıkan, parçalayan ve mideye gönderen bileşenler vardır. Ayrıca bakteriler ile savaşan antibiyotikler barındırır. Bakterilerin üremesi için oksijensiz ortam gerekir, eğer oksijen yeteri kadar olursa istedikleri gibi üreyemezler.
İlgili Link: Hamilelikte Diş Çekimi Nasıl Olur
Sabah Görülen Bulantı
Sabah oluşan mide bulantıları kusma ile sonuçlandığında ağız kokusu oluşturabilir. Bunun nedeni mide asidinin kokusu ve azda olsa sindirimi yapılmış gıdaların ağız içine gelmesi ve kalıntılarının kalmasıdır. Kusmadan sonra ağız iyice çalkanarak bu sorunun önüne geçilebilir. Ayrıca mide asidi çok güçlüdür bu nedenle vücudun en sert dokusu olan diş minesine bile zarar verebilir. Bu nedenle kusmadan sonra hemen dişler fırçalanmamalı, eğer fırçalama olursa mide asidi diş minelerini yumuşatmış olabilir ve fırçalamak yarar yerine zarar getirir.
Sindirimin Yavaşlaması
Gebelik sürecinde sindirim eskisinden daha yavaş çalışır. Bu durum midede şişkinliğe ve gaza neden olur. Ağızdan çıkarılan gaz (geğirme) ile de kısa süreli ağız kokusu yaşanabilir.
Hamilelikte Ağız Kokusu Şikayetinin Diğer Sebepleri
Soğan ve sarımsak tüketilmesi ağız kokusuna neden olur. Bazı hastalıklar; şeker hastalığı, reflü, böbrek hastalıkları gibi rahatsızlığı olanların ağız kokusu olur. Kalsiyumu yetersiz olan anne adaylarında.
Hamilelikte Ağız Kokusu Nasıl Geçer?
Ağız kokusuna neden olan en önemli etkenlerden biri ağız ve diş sağlığına yeteri kadar önem verilmemesidir. Her gün dişler iki defa düzenli ve doğru biçimde fırçalanmalı, diş ipi ile detaylı mekanik temizlik yapılmalıdır. Doğru ve düzenli mekanik temizlik yapılmazsa alınacak ek önlemler bir işe yaramaz. Buradan doğru diş fırçalama nasıl yapılır? Makalemize ulaşabilirsiniz.
Doğal Yollar
Genellikle gebelik sürecinde bebeğe zarar vermek ihtimali olduğundan her antibiyotik kullanılamaz. Tuzlu su ile gargara yapılabilir veya limon suyu kullanılarak ağız çalkalanır. Limonun içinde bulunan sitrik asit kötü bakteriler savaşırken tükürük üretimini de arttırmaya yardımcıdır.
İlgili Link: Diş Sağlığı İçin 5 Püf Nokta
Diş Hekimi Kontrolleri
Hiçbir sıkıntı olmasa bile gebe kalmadan önce her 6 ayda bir diş hekimi muayenesine gidilmelidir. Eğer bu aksatılmış ise gebeliğin başlarında kontrole giderek olası sıkıntıların önceden belirlenerek önlem alınması gerekir.
Ağız ve Diş Sağlığı Dışındaysa Ağız Kokusu
Eğer hamilelikte yaşanan ağız kokusunun nedenleri ağız ve diş dışında ise örneğin; sinüzit, reflü, bademcik iltihabı vb. gerekli uzman hekimlere giderek tedavi olmayı ihmal etmeyin. Tedavi süreci gebeliği takip eden doktor ve diğer hekimler ile ortak yürütülerek bebeğe ve gebelik sürecine bir zarar verilmeden gerçekleştirilecektir.