Hamileliğin en önemli olduğu dönemler ilk 3 aylık dönemdir. Bu dönemde özellikle dişlerde oluşacak herhangi bir sorun hem bebeği hem de anneyi etkileyebilir. Gereksiz yapılacak olan müdahaleler hayati önem taşıyarak her iki tarafı da riske sokar. Bu nedenle gebe kalmadan ve gebelik planlaması yapılmadan önce mutlaka diş hekimine dişlerin kontrol ettirilmesinde fayda vardır. Fakat hamilelikte hormonların da etkisiyle meydana gelen ağız ve diş sağlığındaki değişiklikler gebeyi olumsuz yönde etkilemektedir. Bu nedenle mutlaka dikkat edilmesi ve diş hekimiyle görüşülmesi gereklidir. İlgili Link: Hamilelikte Diş Sağlığı İçin Neler Yapılmalı
Diş Çekimi
Çeşitli sebeplerle dişlerde meydana gelen çürükler zaman fark etmeden tedavi edilmesi gereken durumlardır. Hamilelikte de hormonlara bağlı ya da öncesinde meydana gelen çürüklere ve ağız sorunlarına rastlamak mümkündür. Bu gibi durumlarda her kişide yapılan müdahale hamile bayanlarda da güvenle yapılabilir. Zaman olarak genellikle doktorların uygun gördüğü ilk 3 aylık dönem geçtikten sonradır. 2.trimester denilen bu dönemde güvenle ve kontrollü bir şekilde çürüklere müdahale edilerek diş çekimi yapılabilir. Diş çekimleri jinekoloğun önerileriyle bebeğe ve anneye zarar vermeyecek şekilde gerçekleştirilir. İlgili Link: Hamilelikte Ağız Kokusu Neden Olur? Nasıl Geçer
Lokal Anestezi ve Diğer Tedavi Yöntemleri
Hamilelik döneminde herhangi bir ilaç alımı ya da başka oral tedavinin uygulanması pek uygun görülmez. Ancak gelişen teknoloji ve uzmanların görüşlerinin değişmesiyle diş çekiminde olan lokal anestezinin hem bebeğe hem de anneye herhangi bir yan etkisi yoktur.
Diş hekimlerinin önermiş olduğu ilaçları aynı zamanda kadın doğum doktoru da kontrol ederse daha güvenli bir süreç ilerler. Bu nedenle diş hekimi ve kadın doğum doktoru bağlantılı bir tedavi yürütürse herhangi bir komplikasyon gelişmeden çözüme kavuşulur.
Dişlerin Çekim Zamanı
İlk 3 ay bebeğin organ gelişimi tamamlanacağından, son 3 ay da annenin tedavi için uzun süreli oturamamasından kaynaklı rahatsızlık yaşamasından dolayı diş çekimi ve diğer oral tedaviler pek önerilmez. Dişlerin çekim işlemlerinin zorunlu olduğu durumlar genellikle 2. Trimester’de halledilmesi uzmanlara göre daha uygun bir tedavi zamanıdır. Böyle durumlarda dikkat edilmesi gerekirken çok acil ve mutlaka müdahale edilmesi gereken zamanlarda vaktin pek de önemi olmadan çekim işlemi yapılmalıdır. Aksi takdirde oluşacak olan enfeksiyonlar hem bebek hem de anne açısından tehlike oluşturacaktır.
Diş çekimi ya da diş tedavileri, rutin kontroller fark etmeden hamilelik döneminde mutlaka özenli davranılmalı. Anne kendi sağlığı yanında bebeğinin sağlığını da düşünmelidir. Planlı gebeliklerde kişi mutlaka diş hekimine tüm kontrollerini yaptırmalı ve gerekli tedaviler olduktan sonra gebe planlaması yapılmalıdır. Gebelik döneminde hormonlardan kaynaklı diş tedavilerinde doktorunun önerilerini dikkate alarak uygun görülen zamanda tedavisini olmalıdır.