Hamilelikte hormonlarda değişimler meydana gelir. Bunun sonucunda ise vücutta bir takım rahatsızlıklar baş gösterebilir. Bunlar arasında diş kaybı, diş ağrıları, saç dökülmesi, bulantı gibi çeşitli durumlar yaşanabilir. Halk arasında en çok bilinen yanlış ise bebeğin gerekli kalsiyumu annenin bedeninden karşıladığı bilgisidir.
Bu bilginin hiçbir bilimsel temeli bulunmamaktadır. Bebek gerekli olan kalsiyumu annenin dişinden karşılar bilgisi oldukça doğru bilinen yanlış bir bilgidir. Bu durumun pek çok nedeni olabilir. Bunlar arasında hamilelik esnasından yaşanan kusma sonucu annenin ayrıca ağzının bakımını yapmamsa, çok fazla şekerli gıdalar tüketmek, ağız ve diş bakımının ihmal edilmesi gibi durumlar olabilir. Ayrıca hamilelik sırasında vücuttaki hormonlar değişiklik göstermektedir.
Hamilelikte Diş Sağlığını Korumak İçin Öneriler
Hamilelikte diş sağlığı oldukça önemlidir. Bunun için bu süreçte ağız bakımına da oldukça özen gösterilmelidir. Fakat her hamilelik sürecinde de diş kaybı yaşanacak diye bir durum yoktur.
Hormonların değişmesi sonucu vücudunuza bir takım etkileri olabilir. Bu nedenle de bu süreçte ağız bakımına da ayrıca özen gösterilmelidir. Hamilelikte diş sağlığınızı korumak için;
- Hamilelikte fosfor, A-C-D vitaminleri düzenli olarak alınmalıdır. Bunun için süt ve süt ürünleri sıkça alınmalı, sebze ve meyve tüketimi bolca yapılmalıdır.
- Kusma sonrası ağız iyice çalkalanmalı, su içilmeli eğer iyi durumda iseniz dişinizi fırçalamalısınız.
- Çok şekerli besinlerden uzak durmalısınız. Özellikle gece uyumadan önce bu besinleri tüketmemelisiniz.
- Diş etleriniz bu dönemde hassas olabilir bu nedenle diş eti kanaması sebebiyle diş fırçalama alışkanlığınızı bırakmamalısınız.
- Yumuşak diş fırçaları kullanarak dişinizdeki hassasiyeti azaltabilirsiniz.
- İyi beslenmek son derece önemlidir. Bunun için bebeğinizin gelişimini de göz önünde bulundurmalısınız.
Hamilelikte Diş Problemi Yaşarsanız Ne Yapmalısınız?
İlk üç ay her açıdan çok önemlidir. Bu nedenle de bu süreçte mümkünse diş tedavisini ertelemeli röntgen çektirmemeye özen göstermelisiniz. Doktorunuzun tavsiyesi dışında ilaç almamalısınız. Doktorunuzun yönlendirmelerini dikkatle uygulamalısınız.