Dental Sağlık
Ağız ve Diş Sağlığı Bloğu

Horlama ve Uyku Kalitesi

Horlama sorunu tüm dünyada erkeklerin %57’sini kadınların %40’ını kapsamakta hatta çocuklarda da yaygın olarak görülmektedir. Bu istatistikler ortaya koyuyor ki horlama son derece yaygın ancak toplum tarafından sağlık üzerindeki etkileri çok ciddiye alınan bir sorun değildir. Horlama sorunlarını çok ciddiye almayıp umursamaz davransak da bu sorunun altında yatan neden uyku ile ilişkili solunum bozukluklarını işaret ediyor olabilir.  Bu yazımızda horlama ile ilgili temel bilgileri horlamanın neden kaynaklandığını hangi aşamada tehlikeli olduğunu ve nasıl tedavi edileceğini anlatmaya çalıştık.

Horlamaya Ne Sebep Olur ?

Horlama, boğazın arkasında ve hava yolunun yakınında bulunan kasların gevşemesi ve hava yolunu daraltması sonucu nefes alıp erdikçe hareket eden hava dokusunun dalgalanmasına ve bu dalganın yarattığı titreşimler sonucu oluşur. Bazı insanlar boyunlarındaki kas ve dokuların boyutu ve şekli nedeniyle horlamaya genetik olarak daha yatkındır. Yüksek horlama riskine sahip olan kişiler şunlardır ;

  1. Alkol tüketen kişiler
  2. Sakinleştirici ve antidepresan kullananlar
  3. Kronik olarak devam eden burun rahatsızlıkları olanlar
  4. Büyük bademcik sorunu yaşayanlar
  5. Ççene kayıklıkları ve küçük çene sorunu yaşayanlar
  6. Hamile ve gebe kadınlar
Uyku Apnesi Nedir
Uyku Apnesi

Horlama Nedir ? 

Horlama basit tabiriyle, uyurken gürültülü nefes almaktır . Erkeklerde ve kilo sorunu olan kişilerde daha sık görülmekle beraber herkesi etkileyebilecek yaygın bir sağlık sorunudur. Horlama sorunları yaşla birlikte kötüleşme eğilimi içerisine girer. Horlama sorunu ile arada bir karşılaşıyorsanız bu ciddi bir sağlık sorununu işaret etmez genellikle eşinizi ve aile bireyleri için sıkıntılı bir durumdur ancak kronikleşmiş horlama sorunu yaşayan biriyseniz sadece yakınlarınızın uyku düzenini bozmaz kendi uyku kalitenizi düşürür ve uzun vadede ciddi sağlık sorunları yaşarsınız.  Horlama problemi aynı zamanda uyku apnesi olarak adlandırılan bir sağlık sorununu en önemli belirtisi olabilir. Gün içinde kendinize aşırı yorgun ve halsiz hissediyorsanız sık sık veya çok yüksek sesli horluyorsanız veya eşiniz ya da çocukların veya eşiniz tarafından uykunuz esnasında nefesinizin kesildiğini söyleniyorsa  bu konuda muhakkak alanında uzman bir doktordan tıbbi bir yardım almazsınız.

Uyku Apnesi 

Uyku apnesi önemsenmesi gereken son derece ciddi bir rahatsızlıktır. Hayati risk içerir ve biran önce tedavi edilmelidir. Uyku apnesi sorun yaşayan kişiler uykuları boyunca nefeslerinde kısa süreli kesintiler yaşarlar. Bu kesintiler saatte 20-30 defaya kadar ulaşabilir.  Bu kesintilerin sonucunda  kandaki oksijen seviyesi düşer ve beyin sizi uykunuzdan uyandırır. Yaşanan bu durum kalbinizin ve kardiyovasküler kalp kaslarınızın çok daha fazla çalışmasına neden olacağından hem kalp sağlığınız etkilecek , ayrıca  kendinizi yorgun hissetmenize neden olacaktır. Uyku Apnesi Sorunu yaşayan kişiler aşağıdaki sağlık sorunları ile karşılaşırlar.

  1. Düzenli olmayan kalp atışı
  2. Yüksek kan basıncı
  3. Kalp krizi ve ani felç geçirme riski
  4. Diyabet için yüksek risk oranı
  5. Kalitesiz uyku nedeniyle gün içinde konsantrasyon eksikliği
  6. Horlama ve Uyku Apnesi Arasındaki Fark Nedir ?
  7. Uyku apnesi uyku sırasında hava yolunun tıkanması sonucu nefes almada kesintilere yol açan bir solunum rahatsızlığıdır. 

Horlama ve Uyku Apnesi Arasındaki Fark Nedir? 

Horlama
Horlama Nedir

Obstrüktif uyku apnesi (OSA), uyku sırasında hava yolunun tıkandığı veya çöktüğü ve nefeste tekrarlayan kesintilere neden olduğu bir solunum bozukluğudur. Horlama ise nefes kesintilerinin yaşanmadığı ancak yüksek sesle nefes alınma durumudur.

Uyku apnesi uykuyu böler ve genellikle kandaki oksijen ve karbondioksit dengesini bozar. Uzmanlar uyku apnesi olarak adlandırılmayan horlama problemlerine birincil horlama olarak adlandırıyor. 

Horlama Nedenleri  

Horlama ağzınızdan ve burnunuzdan hava akışı engellendiğinde ortaya çıkar. Aşağıda sıraladığımız nedenler başta olmak üzere hava akışını etkileyen farklı sebepler olabilir.

Tıkalı Burun;

Mevsim geçişlerinden kaynaklı sinüs enfeksiyonu yaşıyorsanız burnunuzdaki problemler solunum yollarınızı tıkayıp horlamanıza neden olabilir.

Zayıf Kas Dokusu ;

Bazı insanların boğaz ve dil kasları daha esnek ve gevşek olabilir  bu durum kasların hava yoluna çökerek nefes almayı zorlaştırır.

Kilo Sorunu Yaşamak ;

Kilo sorunu yaşayan insanlarda hacimli bir boğaz dokusu görülür. Yine kilo sorunlarına bağlı bademcik ve geniz eti sorunları yaşıyor olabilirsiniz.

Alkol ve Uyuşturucu Madde Kullanımı;

Alkol almak veya kas gevşemesine neden olacak kas gevşetici etkene sahip ilaç kullanmak boğaz kaslarınızı gereğinden fazla gevşetebilir.

Horlama Tedavisi
Horlama Tedavisi Nasıl Yapılır

Horlama Tehlikeli midir ? 

Yaşadığınız horlama sorununun tehlikeli olup olmadığını horlamanın şiddeti sıklığı ve türü belirler. Hafif seyreden ve nadiren görülen horlamalar normal karşılanır tıbbi test gerektirmez. Birincil horlama olarak adlandırılan bu horlamalar genellikle haftada üç geceden daha sık bir periyotta oluşur. Eşiniz yada yatak partneriniz için rahatsız edici bir durum olsa da genellikle bir sağlık sorunu olarak görülmez. Uyku apnesi sorununa balı gelişen horlama sağlık açısından daha endişe vericidir.  Uyku apnesi kişinin uykusu ve genel sağlığı üzerinde önemli etkileri olabilir.  Kontrol altına alınmamış uyku apnesi sorunları, gündüz uyku hali ve kardiyovasküler sorunlar, yüksek tansiyon, diyabet, felç ve depresyon gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açar.

Uyku Eksikliği 

Horlama , uykunuzun kalitesini ve süresini etkiler. Yaşanan bu durum ertesi gün kendinizi enerjisiz ve yorgun hissetmenize neden olacaktır. Unutulmamalıdır ki düzenli uyku sağlığımızın korumanın en önemli parçasıdır. Yeteri oranda uyku uyumak vücudun bağışıklık sistemini besler ve bizi olası hastalıklardan korur.  Belli bir süre boyunca yeterli uyku almamak, obezite, diyabet ve kalp hastalığı gibi sağlık sorunlarıyla bağlantılıdır. Yeterli uyku alımının zihin sağlığı üzerinde de etkileri büyüktür. Kronik uyku sorunu (uykusuzluk) olan bazı kişilerin zihinsel sağlık sorunları yaşama olasılığı daha yüksektir. Uyku sorunları da depresyona bağlıdır. Uyku ihtiyaçları kişiden kişiye değişir, ancak çoğu sağlıklı yetişkin gece yaklaşık 7 ila 8 saat uyumalıdır.

Horlama Tedavisi Nasıl Yapılır ?

Horlama tedavisi horlamanın neden olduğu s orun türlerine bağlı olarak değişebilir. Seyrek görülen ve birincil horlama olarak adlandırılan horlama türünde birlikte yaşadığı birinin uykusunu rahatsız etmedikçe tedavi gerekli olmayabilir. Bu gibi durumlarda tedaviler daha kolay gerçekleşir. Uyku apnesi olan kişiler genellikle daha kapsamlı tedaviye ihtiyaç duyarlar.  Uyku apnesi tedavilerinde doktorunuz yaptığı tetkiklerin sonucuna göre yaşam tarzı değişiklikleri, ağız egzersizleri, horlama aparatı adı verilen apereyler kullanarak tedavinizi belirleyecektir.

Cevap Bırakın

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More