Eksik olan dişlerin yerine işlev amacını tekrardan kazandırmak için çene kemiğine takılan ve uygun malzemeler ile yapılan yapay diş kökü olarak bilinir. İmplant sayesinde hem eksik dişler tamamlanır dişler normal görevini görmeye başlar, hem de ağızdaki eksik olan dişlerin yerlerini tamamlayarak ağızdaki estetik görünüm tamamlanmış olur.
Kaplama ve köprü protezlerine göre oldukça güvenli ve alternatif bir tedavi yöntemi olabilmektedir. Köprü ve kaplama tedavisi sırasında diğer dişlerden destek alınarak tedavi uygulanırken komşu dişler zarar görebiliyor.
Fakat İmplant tedavisi yöntemi ile yapay diş kökü birebir çeneye uygulandığı için diğer dişlere zarar verme olasılığı olmadan bu tedavi yöntemi gerçekleştirilebilir. İmplant tedavisi oldukça güvenilir, rahat ve sağlam bir yöntem olabilmektedir.
Diş implant üzerine uygulanan protezler gerçek dişleri ile birebir aynı görüntüde oldukları için oldukça doğal bir görünüm kazandırmaktadırlar. Eksik dişler tamamlanırken diğer dişlere de dokunulmadığı ve yapılarının bozulmadığı için tüm protezlere göre daha uzun ömürlü olabilmektedirler.
İlgili Link: İmplant Tedavisi Gözünüzü Korkutmasın
İmplant Tedavisinin Yapıldığı Durumlar
Ağız modellemesi gerektiği için hastanın röntgenini çeker. Tek bir dişin kaybedilmesi durumunda diğer komşu dişlere hiç bir şekilde zarar vermeden tek bir İmplant tedavisi uygulanabilir.
Azı ve büyük dişlerin olmaması durumunda tercih edilebilir. Ağzın en arka kısımlarında bir veya birçok İmplant ile sabit bir köprü kurulabilir. Bu tür durumlarda protezde uygulanabilir. Fakat protez hareketli ve kaba olduğu için kullanımı daha zor olabilmektedir. Alt çenede tüm dişlerin olmaması durumunda İmplant yöntemi oldukça başarılı bir uygulama olabilmektedir. İlgili Link: Kimler İmplant Yaptırabilir
İmplant Tedavisine Engel Olabilecek Sağlık Durumları
Sigara tüketimi fazla olan hastalar için ağız içerisi dokularında oluşan bakteri plağını direk etkileyerek enfeksiyon riskini artırır. Kontrol altında olmayan şeker hastaları için İmplant tedavisi risk teşkil etmektedir. Enfeksiyon riskini artırarak dokulardaki tahribatın geç iyileşmesine neden olmaktadır.
Hipertansiyonu olan bir hasta için İmplant tedavisi uygulanmadan önce mutlaka kan basıncı ölçümlerinin yapılması gerekmektedir. Aksi halde kan basıncı yükselebilir. Kalp yetmezliği sonucu ile karşı karşıya kalınabilir.