Dental Sağlık
Ağız ve Diş Sağlığı Bloğu

Kırık Dişlerin Tedavi Süreci Ve Aşamaları

Dişlerinizin üzerine aldığınız herhangi bir darbe sonucu ortaya çıkabilen diş kırıkları, bazı zorluklar yaşatabilmektedir. Bu yüzden tedavisi de önem arz eden diş kırıkları genelde diş minenizin zayıflaması sonucu meydana gelir. Diş kırığı yaşayan hastalara ilk tavsiye edilen şey, en yakın zamanda muayene olmalarıdır çünkü diş kırıkları; diş gıcırdatması, kemik erimesi ve enfeksiyon gibi birçok ciddi sebepten kaynaklanabilir.

Kırık dişler hem işlevsel hem de estetik açıdan sorun yaratmaktadır. Dişiniz kırıldığında kırılan dişinizle birlikte doktora gitmeniz gerekmektedir. Bunun sebebi ise görünürdekinden daha büyük bir hasar olabilme ihtimalinin olmasıdır.   İlgili Link: 20’lik Diş Çekilmek Zorunda Mıdır

Kırık Dişlere Uygulanan Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Kırık dişlerin tedavisi dişinizin kırılma durumuna göre farklılık göstermektedir. Uygulanan birçok farklı yöntem de mevcuttur. Kırığın boyutu küçükse veya sadece bir çatlak oluşmuşsa genelde dolgu tedavisi uygulanarak hasar onarılmaktadır. Oluşan kırığın boyutu büyükse ve dişinizde kırığa neden olan tehlikeli bir çürüme varsa ise kuron tedavisi uygulanmaktadır. Kuron tedavisinde dişinizin bir kısmına kaplama yapılıyor.

Kuron adı verilen kaplama porselen, seramik veya metalden yapılabilir. Ön dişlerde meydana gelen kırıklarda ise estetik görünüm de çok önemli olduğu için genellikle tercih edilen yöntem yaprak porselen tedavisidir. Yaprak porselen sayesinde yapay bir görünüm elde etmemiş olursunuz.

Aslında kanal tedavisi diğer tedavilerden önce de uygulanmaktadır. Bunun sebebi, enfeksiyon oluşumunu önlemektir. Kırık dişlerde genel olarak uygulanan bu dört yöntem önem teşkil etmektedir.

Kırık Dişlerin Tedavi Sürecinde Dikkat Edilmesi Gerekenler?

Dişinizin kırılmasının ardından hemen sonra doktorunuzu ziyaret etmeniz önemlidir. Uzmanların kırık konusundaki uyarılarına göre doktora 1 saat içinde başvurmanız dişinize uygulanacak tedavi için çok önemlidir. Kırığınızın boyutu, görünürdeki hasar veya kırılan kısımda kanama olup olmamasının doktora başvurmanızı etkilememesi gerekmektedir.

Dental Sağlık Diş ve Ağız Sağlığı

Kırılan dişinizde enfeksiyon tehlikesi olması sebebiyle dişinize elinizle dokunmamalı, dişinizin üzerine herhangi bir baskı uygulamamalısınız. Kırılan dişinizi temizlemek istediğinizde ise diş fırçası kullanmak yerine temiz bir pamukla temizlemeyi tercih etmelisiniz. Doktora muayene olduktan sonra ise doktorunuz sizin için uygun tedaviye karar verecektir.

Kırık Dişlerin Tedavi Sonrası?

Kırılan dişlerin tedavi olmasıyla birlikte en çok istenen şey dişlerin eski görünüme kavuşmasıdır. Kırılan dişler eski haline gelebilir ancak uzmanların genel görüşüne göre bu durum müdahalenin en fazla 2 saat içinde yapılmasıyla mümkündür.

Diş kırıklarında uygulanan tedavilerde gerekli özeni ve bakımı gösterdiğiniz sürece istediğiniz görünümü elde etmeniz kaçınılmaz olacaktır. Diş sağlığınız için düzenli muayene olmanın da büyük bir önemi bulunmaktadır. Uygulanan tedavinin yanı sıra dişiniz de kendini iyileştirmek için mücadelesini verecektir. İyileşme süreciniz dişiniz onarılana kadar da devam edecektir.

Cevap Bırakın

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More