Kusursuz Bir Ağız Ve Diş Sağlığı İçin Yapılması Gerekenler
Hiç şüphesiz ağız ve diş sağlığının bozulması kişinin günlük yaşantısını olumsuz yönde etkilemektedir. Bu durumun oluşmaması için, tüketilen şekerli gıdaların miktarına dikkat edilmeli ve tüketim sonrasında ağız gargarası veya su ile gargara yapılmalıdır.
Hassasiyet oranı fazla olan ağız ve diş sağlığında bütün oluşabilecek sağlık sorunlarının önüne geçilmesi için, düzenli olmak şartıyla her gün yemeklerden sonra sabah ve akşam gerekirse tekrarlanarak üst üste fırçalama gereklidir.
Yemeklerden sonra diş ipi ile dişlerde ki; iç yüzeye yerleşen kalıntıları çıkarmak da ağız ve diş sağlığı için önemlidir. Haftada birkaç kez biraz ılık su ve tuz karışımı ile yapılan gargara ağız içerisinde uygulanırsa, ağız ve diş içerisindeki tüm bakteriler yok olmakla birlikte, var olan kokular da yok olarak temizlenmektedir.
Diş Fırçalaması Nasıl Yapılır?
Her ne kadar işlem süresi kısa sürse de doğru şekilde fırçalama yapılmaması halinde diş fırçalaması iyi sonuçlar vermemektedir. Fırçalama sırasında fırçayı hafifçe tutmak gereklidir. Zira sert cisim dişe kâr yerine zarar vermektedir. Macun aşırı konulmamalı ve durulama anında diş etleri tahriş olmaması için ılık su kullanılmalıdır.
Diş fırçalaması için, fırça seçimi de çok önemli detaydır. Mümkün mertebe de yumuşak fırça olmalıdır ki; diş ve eti tahriş olma durumu yaşanmaması için. Pek fazla kişi bilmez ama sadece fırça tarafı değil, ağız sağlığı için fırçanın tam ters tarafı dil ve doku temizleyicisi olduğu için, diş gibi dil de temizlenmelidir.
İlgili Link : Diş Sağlığınızı Korumak İçin Bunlara Dikkat Edin
Ağız ve Diş Sağlığına Diş fırçalamasının Sağladığı Yararlar
Diş fırçalaması ağız ve diş ile ilgili tüm kokuları yok ederek ve oluşan ağrıları en alt düzeye indirerek kişiye ağrısız, enfeksiyonsuz ve ferahlı bir sağlık yararı sağlamaktadır. Bunların yanı sıra, diş çürümesini, diş kaybetmeyi, dolgu ve kanal tedavisi uygulamalarının oluşmasını engellediği için de yarar sağlamaktadır.
Düzenli diş fırçalamasının sayesinde büyük sorun teşkil eden diş eti çekilmesi de önlenmiş olur. Yine düzenli fırçalanan dişler sayesinde, ağızda oluşan aft yararları engellenir ve diş taşı çıkması oluşmaz. Fırçalanan diş etlerinde şişme ve kanama meydana gelmez ve gıda tüketiminde ağrı oluşmaz.
Fırçalanan dişler sağlıklı olduğu için, rahatlıkla kaynar veya buzlu içecekler içilebilir sızlama gibi durumlar olmamaktadır. Diş fırçalama ile aralardaki ince tabaka kalıntılar gittiği için, iltihap, enfeksiyon, bakteri gibi kısaca antibiyotik veya tıbbi destek gerektiren sorunlar oluşmadığı için, ağız ve diş sağlığına yararı olmaktadır.