Her insanın, kendisine ait bir çene yapısı vardır. Fakat çene yapısı; normal bir görünümden farklı ise mutlaka uzman bir hekimden yardım alınmalıdır. Çenede meydana gelen şekilsel bozukluklar doğuştan olabileceği gibi, sonradan da meydana gelebilir. Ortognatif cerrahi operasyonlarında, çene yapısında oluşmuş bozukluklar düzeltilmeye çalışılır. Çoğunluk ile; diş ve çenenin birbiri ile uyumlu olmadığı ya da çenelerin birbirleri ile uyum içinde olmadığı noktada yardım alınır. Tedavi işlemi sırasında iki görevli yer alıyor.
Ortognatik Cerrahi İşlemi Nasıl Gerçekleşir?
Ortognatif cerrahi işlemi sırasında hem çene hem de dişler için bir tedavi planı uygulanır. Dişlerin konumunda bir sorun var ise dişler belirli bir konuma getirilir.
En son aşamada ise çeneler belirli bir konuma getirilir. İşlem sonrası yüz görselliği açısından gelişmeler elde edildiği kadar diş görünümü açısından da gelişmeler elde edilir. Özellikle çene yapısı düzelince dişler için gerekli özen ve hassasiyete önem verilmelidir. Gün içerisinde dişler düzenli bir şekilde fırçalanmalıdır.
Ortognatik Cerrahisinde Dişlere Uygulanan Operasyon
Dişlerin düzeltilmesi için belirli bir yaş aralığı yoktur. Her yaştan birey için bu operasyon uygulanabilir. Yaklaşık olarak altı veya on sekiz ay sürecek şekilde dişlere braket yerleştirilir. Daha sonra diş telleri ağız içerisine yapıştırılır ve çene operasyonu için hasta tellerle birlikte ameliyata alınır. Çene operasyonu sırasında genel bir anestezi işlemi uygulanır. Çene kemikleri; hastanın çene yapısına bağlı olarak ileriye veya geriye alınır.
İlgili Link: Diş Sağlığınızı Korumak İçin Bunlara Dikkat Edin
Ortognatik Cerrahi Sonrasında Yapılması Gerekenler
Hastaya, operasyon işlemi uygulandıktan sonra doktor tarafından dikkat etmesi gereken hususlar belirtilir. Dişlerde braket tarzı teller olduğu için sert ve yapışkan gıdaların tüketilmemesi gerekiyor. Örneğin sert bir meyve; direkt dişler vasıtası ile ısırılmamalıdır. Elma bıçak yardımı ile parçalara ayırılıp, parça parça ağıza atılabilir. Tellere gelecek olan zarar diş yapısını etkiler, bu durum çene kısmına da yansıyabilir. Operasyon sonrası yüz üzerinde herhangi bir iz kalmaz. Çünkü ameliyat işlemi ağız içerisine uygulanıyor. İlgili Link: Diş Teli Kimler İçin Uygundur